Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Peste 20 de…

LIVE TEXT Peste 20 de atacuri asupra raionului Nikopol: o persoană a decedat, iar alta a fost rănită. Război în Ucraina, ziua 973

Sursa: dnipropetrovskaODA/Telegram

UPDATE 22:24 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a emis un decret de lichidare a comisiilor de examinare medicală pentru stabilirea gravității dizabilităților, până la 31 decembrie.

Decretul a fost emis după o reuniune a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, care, la 22 octombrie, a discutat despre încălcările comisiilor de examinare medicală și obținerea frauduloasă a statutului de persoană cu dizabilități de către funcționari prin scheme de corupție, scrie Kyiv Independent.

Obținerea statutului prin intermediul comisiilor de examinare medicală permite sustragerea de la serviciul militar și primirea unei pensii mai mari, printre alte beneficii sociale.

Conform decretului, în termen de trei luni vor fi înființate grupuri de lucru pentru a verifica certificatele de dizabilitate eliberate de comisiile de examinare medicală. În cazul în care se constată încălcări, certificatele trebuie să fie anulate.

Începând cu 22 octombrie, plățile de pensii pentru funcționarii cu dizabilități ar trebui să fie inspectate în termen de o săptămână. Într-o lună, va fi elaborat un nou proiect de lege pentru modificarea sistemului de calculare a plăților de pensii pentru funcționari, se arată în decret.

De asemenea, în termen de două săptămâni ar trebui elaborat un plan pentru digitalizarea tuturor etapelor comisiei de examinare medicală. Între timp, procedura de trecere a frontierei de stat de către foștii funcționari cu dizabilități va fi revizuită în termen de o lună.

În urma reuniunii Consiliului, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Maliuk, a declarat că SBU a demascat scheme de corupție la comisiile de examinare medicală în 2024, ceea ce a dus la anularea a 4 106 certificate de invaliditate false.

Maliuk a adăugat că 64 de funcționari din cadrul comisiilor de examinare medicală au fost acuzați de comiterea de infracțiuni, în timp ce alți nouă suspecți au fost condamnați.

În regiunile Rivne, Mikolaiv, Hmelnîțkîi și Harkiv au fost semnalate scheme de corupție în cadrul comisiilor de examinare medicală legate de evaziunea fiscală.

UPDATE 22:10 Raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost atacat în timpul zilei de către armata rusă de peste 20 de ori, conform guvernatorului regiunii Serhii Lîsak. O persoană și-a pierdut viața în urma atacurilor.

Au fost lovit orașul Nikopol și comunitățile Pokrovsk, Mirivsk, Marhaneț și Cervonohrihorivsk.

Un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost ucis în Marhaneț. O altă persoană, în vârstă de 76 de ani, a fost rănită în orașul Nikopol. Victima a fost spitalizat în stare moderată.

„Un incendiu a izbucnit și a fost stins de salvatori. Infrastructura, 7 case particulare, 2 anexe, o seră și o mașină au fost avariate. Un stadion și două benzinării au fost avariate. Conductele de gaz și liniile electrice au fost avariate.

În cursul după-amiezii, apărătorii cerului au distrus o dronă de recunoaștere inamică în regiunea Dnipro”, a comunicat guvernatul.

UPDATE 22:05 Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, și-a anunțat demisia după ce o anchetă a serviciilor de securitate ale țării a scos la iveală o schemă de corupție la scară largă care ar fi oferit scutiri de încorporare militară pentru oficialii guvernamentali.

„Multe fapte rușinoase de abuz au fost stabilite în cadrul sistemului de parchete din Ucraina”, a afirmat Kostin într-o declarație postată pe rețelele sociale.

„Cred că este corect să îmi anunț demisia din funcția de procuror general”, a adăugat el.

UPDATE 16:30 Marea Britanie alocă aproape 3 miliarde de dolari pentru susținerea militară a Ucrainei prin mecanismul G7, în cadrul căruia banii vor fi returnați din încasările din activele rusești înghețate, a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe platfoma X.

„Acest pas important face din Regatul Unit prima țară din G7 care contribuie la mecanismul de creștere a veniturilor bugetare ale Ucrainei. Regatul Unit a dat încă o dată dovadă de leadership și s-a dovedit a fi un adevărat prieten și partener al Ucrainei”, a scris Zelenski.

UPDATE 13:08 Coreea de Sud ar putea lua în considerare transferul de arme către Ucraina, ca răspuns la extinderea cooperării militare dintre Coreea de Nord și Rusia, scrie hromadske, cu referire la Korea Herald, Yonhap și Korea Times, asta deși anterior Seulul a declarat că dacă Rusia va furniza Coreei de Nord arme de precizie, Coreea de Sud nu se va angaja în a ajuta Ucraina.

O reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate (NSC) a avut loc la Seul pentru a evalua situația. Serviciile secrete coreene au raportat că Coreea de Nord a decis să trimită aproximativ 12 000 de militari pentru a ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, iar aproximativ 1 500 de soldați au fost deja desfășurați în Orientul Îndepărtat.

Guvernul sud-coreean a condamnat desfășurarea trupelor și a declarat că este o amenințare gravă la adresa comunității internaționale. Seulul a cerut retragerea imediată a trupelor nord-coreene din Rusia și a punctat că, dacă cooperarea militară a celor două state continuă, promite „să nu stea cu mâinile în sân”, ci să răspundă „ferm în cooperare cu comunitatea internațională”.

Astfel, Coreea de Sud a avertizat cu privire la „măsuri etapizate”. Printre scenariile posibile se numără trimiterea de arme: de la „arme de apărare” la „arme de atac”, în funcție de cum va evolua situația, a precizat Biroul președintelui Coreei de Sud.

Coreea de Sud este unul dintre cei 10 cei mai mari exportatori de arme din lume. Aceasta, însă, nu a oferit direct Ucrainei arme letale până acum.

UPDATE 09:37 În noaptea de 22 octombrie 2024 rușii a atacat Ucraina cu 60 de drone de atac de tip Shahed și drone de tip nespecificat. Atacul aerian a fost respins de aviație, ucrainenii reușind să doboare 42 de UAV-uri.

„Din păcate, atacul s-a soldat cu morți și răniți în regiune”, subliniază Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Mai exact, trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise în regiunea Sumî, după ce atacul a vizat sectorul rezidențial privat al orașului, raportează administrația militară regională. Sumî a fost lovit din nou dimineața. De data aceasta, rușii au lovit o clădire de apartamente rezidențiale și infrastructura critică. Consecințele sunt încă în curs de precizare.