Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Răniți și decese…

LIVE TEXT Răniți și decese în regiunile Herson și Donețk, în urma atacurilor forțelor ruse. Război în Ucraina, ziua 1087

UPDATE 17:30 În regiunea Donețk, salvatorii ucraineni au anunțat că a avut loc un raid aerian asupra sectorului rezidențial din satul Șevcenko, raionul Volnovaha, care a ucis o persoană și a rănit o alta.

„Au fost distruse case particulare. La locul tragediei, salvatorii au scos din dărâmături trupul persoanei decedate. De asemenea, au acordat primul ajutor bărbatului rănit și l-au transportat la spital. Salvatorii au demontat 5 tone de structuri de construcție. Lucrările au fost finalizate”, se arată într-un mesaj publicat de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

UPDATE 17:25 Viața unui locuitor din Herson a fost curmată de o donă rusească, a anunțat guvernatorul Oleksandr Prokudin.

„La prânz, în Zolota Blaka, raionul Berîslav, inamicul a lovit un bărbat de 49 de ani cu o dronă. Acesta a suferit răni incompatibile cu viața”, a scris Oleksandr Prokudin pe rețele de socializare.

UPDATE 17:20 În jurul orei 15:20, armata rusă a bombardat satul Bilozerka din regiunea Herson, a anunțat administrația locală.

Unul dintre proiectilele ruse a căzut în apropierea unei clădiri rezidențiale, rănind două persoane.

O femeie de 51 de ani și un bărbat de 64 de ani au fost diagnosticați cu leziuni.

UPDATE 16:10 Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a numit lovitura cu o dronă rusească asupra centralei nucleare de la Cernobîl drept o „provocare a forțelor armate ucrainene” și drept „un alt pas al regimului de la Kiev care vizează subminarea siguranței nucleare”, notează agenția de știri rusească Ria Novosti. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. Ulterior, aceasta a acuzat Kievul că ucrainenii însăși și-au atacat centrala.

UPDATE 16:06 Cu ajutorul Crucii Roșii, trupurile a 757 de militari ucraineni care au decedat în timpul luptelor pe diferite linii de front au fost returnate Ucrainei, raportează Comandamentul de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Corpurile soldaților vor fi transportate la anumite instituții specializate de stat și predate forțelor de ordine și experților criminaliști. Ei promit să stabilească identitatea celor căzuți cât mai curând posibil.

UPDATE 14:33 Simon Evans, fostul șef al Fondului „Adăpost” al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a declarat pentru BBC că loviturile externe, inclusiv din partea dronelor, ar putea provoca daune grave la Cernobîl și scurgeri de radiații.

„A fost proiectată (n.r. protecția de la centrala Cernobîl) pentru a fi foarte rezistent la evenimente cum ar fi condițiile meteorologice extreme, dar nu va rezista unui atac cu rachete. Este conceput pentru a stoca rămășițele unui reactor vechi distrus și pentru a permite dezafectarea pe termen lung, dar nu pentru a se apăra împotriva atacurilor externe”, a declarat expertul.

UPDATE 13:00 În marja Conferinței de Securitate de la Munchen, liderii europeni sunt indignați de lovitura rusească asupra adăpostului de la centrala nucleară de la Cernobîl, care protejează grupul energetic nr. 4 distrus, potrivit șefului Biroului președintelui ucrainean, Andrii Iermak.

„Atmosfera acum este că toată lumea este foarte supărată pe aceste noutăți aici, la Munchen. Nu „îngrijorați”, așa cum se întâmplă adesea, ci foarte furioși”, a scris Iermak.

Acesta a dat asigurări că Kievul va transmite „o mulțime de informații” partenerilor săi americani despre atac și despre modul în care rușii „lansează constant drone prin zona Cernobîl, despre amenințările la adresa adăpostului și despre siguranța nucleară pe care o transportă”.

„Întreaga lume a investit în adăpost, iar astăzi acești imbecili ruși au lansat o dronă asupra lui”, a adăugat șeful biroului lui Zelenski.

UPDATE 10:17 O dronă de atac rusească cu un focos exploziv a lovit un adăpost care acoperea grupul energetic nr. 4 distrus de la centrala nucleară de la Cernobîl. Structura a fost avariată. Se întâmplă la două zile după ce Trump a declarat că a convenit cu Putin asupra începerii „imediate” a negocierilor pentru încetarea focului.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), la 14 februarie, în jurul orei 1:50, s-a auzit o explozie în apropierea incintei New, care acoperă reactorul distrus. O dronă s-a prăbușit pe acoperișul clădirii de izolare, iar acolo a izbucnit un incendiu.

„Nu există semne de încălcare a izolării interioare a NSC”, au declarat cei de la AIEA.

De cealaltă parte, Zelenski spune că evaluările inițiale indică faptul că daunele aduse adăpostului sunt substanțiale.

Nivelurile de radiații din interior și din exterior rămân normale și stabile. Victime nu au fost înregistrate.

„Ucraina a construit acest adăpost împreună cu alte țări din Europa și din lume, împreună cu America – împreună cu toți cei care doresc o siguranță reală pentru oameni. Singurul stat din lume care poate ataca astfel de instalații, poate ocupa teritoriul centralelor nucleare și poate desfășura ostilități fără să ia deloc în considerare consecințele este Rusia de astăzi. Și aceasta este o amenințare teroristă la adresa întregii lumi”, a declarat Zelenski.

UPDATE 10:05 Rușii au atacat Ucraina cu 133 de drone Shahed și drone de imitație în noaptea de 14 februarie. Potrivit forțelor aeriene ale Ucrainei, au fost doborâte 73 de drone în regiunile Harkiv, Poltava, Sumî, Cerkasî, Cernihiv, Kirovograd, Jîtomîr, Hmelnîțkîi, Zaporijjea, Mîkolaiv și Odesa.

Alte 58 de drone au fost pierdute de pe radare.

Regiunile Kiev, Sumy, Cernihiv, Odesa și Harkiv au fost afectate de atacul inamic.

UPDATE 09:56 Într-un interviu acordat pentru Financial Times la scurt timp după ce Trump a convenit cu Vladimir Putin să poarte discuții de pace iminente, șeful statului francez Emmanuel Macron a insistat că numai președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, poate negocia în numele țării sale, avertizând că permiterea unei „păci care este o capitulare” ar fi „o veste proastă pentru toată lumea”, inclusiv pentru SUA.

Potrivit lui Macron, rolul SUA este de a „relua dialogul” și de a lua inițiativa, deoarece Trump a adus un „element de perturbare strategică”, însă va depinde „doar” de Zelenski să discute „problemele teritoriale și de suveranitate”. Și „este de datoria comunității internaționale, cu un rol specific pentru europeni, să discute despre garanțiile de securitate și, mai larg, despre cadrul de securitate pentru întreaga regiune”.

„Singura întrebare la acest stadiu este dacă președintele Putin este dispus în mod real, durabil și credibil să accepte o încetare a focului pe această bază. După aceea, depinde de ucraineni să negocieze cu Rusia”, a declarat președintele francez, adăugând că „trebuie să rămânem cu toții colectiv vigilenți”.

UPDATE 08:32 La München începe Conferința internațională anuală privind securitatea. Subiectul principal de această dată vor fi încercările președintelui american Donald Trump de a începe negocierile de pace cu Rusia privind Ucraina.

Totuși, după cum a declarat ieri consilierul lui Zelenski, Dmîtro Litvin, nu va exista o întâlnire în cadrul Conferinței cu participarea reprezentanților Rusiei și Ucrainei.

„Poziția ucraineană este neschimbată. Ucraina trebuie să vorbească mai întâi cu America. Europa trebuie să fie un participant la orice conversație serioasă de dragul unei păci reale și durabile. Și numai o poziție comună convenită ar trebui să fie pe masă pentru a discuta cu rușii. Nu există nicio întâlnire cu rușii la o masă goală. Nu există nimic pe masă în acest moment. O conversație cu rușii la Munchen nu este luată în considerație”, a spus Litvin, citat de BBC.

Donald Trump a declarat mai devreme joi că o întâlnire cu „persoane la nivel înalt” reprezentând Rusia, Ucraina și Statele Unite ar urma să aibă loc la München. În afară de cuvintele sale, nu se știe nimic despre această întâlnire.