Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Numărul morților, în…

LIVE TEXT Numărul morților, în urma bombardamentelor din regiunea Harkiv, a crescut la 5. Au fost raportați peste 30 de răniți. A 959-a zi a agresiunii militare rusești împotriva Ucrainei

Foto: Poliția Naționala a Ucrainei/Telegram

UPDATE 15:50 În urma bombardamentelor rusești din regiunea Harkiv, cinci persoane au fost ucise și alte 32 au fost rănite, potrivit raportului făcut de Poliția Naționale a Ucrainei, pe Telegram.

În ultima zi, armata rusă a lovit Harkivul și așezările din regiune. Un civil a fost ucis în urma unui atac asupra satului Borivska Andriivka.

Pe 8 octombrie, rușii au bombardat orașul Harkiv cu rachete, omorând doi civili și rănind alți 31.

În satul Kruhliakivka, o femeie a fost ucisă și un alt civil a fost rănit, iar în urma bombardamentelor din Petropavlivka un alt civil a decedat.

UPDATE 15:53 Președintele ucrainean Volodîmir Zelenski efectuează o vizită în Croația, pe 9 octombrie, pentru a se întâlni cu premierul croat Andrei Plenkovici și pentru a participa la cel de-al treilea summit „Ucraina – Europa de Sud-Est”.

Summitul va găzdui lideri și miniștri de externe din Kosovo, R. Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, România, Slovenia și Turcia.

Discuțiile se vor concentra pe realizarea păcii, pe calea Ucrainei către Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și Uniunea Europeană (UE), precum și pe reconstrucția Ucrainei, potrivit lui Zelenski.

În timpul summitului precedent, de la începutul anului 2024, participanții au semnat o declarație comună în sprijinul Kievului, denunțând în același timp agresiunea rusă asupra Ucrainei.

UPDATE 12:56 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat „înfrângerea cu succes” a celui de-al 67-lea arsenal al Direcției Principale de Rachete și Artilerie a Ministerului Apărării al Federației Ruse, din regiunea Briansk. Acest lucru a fost raportat de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Conform informațiilor, pe teritoriul depozitului se afla muniție pentru rachete și artilerie, inclusiv cele primite din Coreea de Nord, precum și bombe aeriene ghidate.

UPDATE 11:08 În noaptea de 9 octombrie, trupele ruse au atacat din nou regiunea Odesa cu drone de atac Shahed. Ca urmare a bombardamentelor, o clădire rezidențială a fost avariată. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, pe canalul său de Telegram.

Potrivit acestuia, ca urmare a atacului, într-una dintre clădirile cu nouă etaje din regiunea Odesa, geamurile și fațada au fost deteriorate; 5 persoane au fost rănite.

Un incendiu a izbucnit la mansarda clădirii, dar, potrivit lui Kiper, a fost stins rapid.

În prezent, ofițerii de aplicare a legii documentează consecințele atacului rusesc asupra regiunii Odesa.

În total, 21 din 22 de drone de atac au fost doborâte deasupra Ucrainei. Pe lângă regiunea Odesa, dronele au fost doborâte în regiunile Vinița și Kiev.

08:23 De la lansarea sa în urmă cu doi ani, proiectul guvernamental ucrainean „Vreau să trăiesc” a primit 40 157 de cereri de la soldații ruși, acest număr continuând să crească în ciuda opoziției agențiilor de informații rusești, scrie Ukrinform. Informațiile au fost făcute publice de Centrul Unificat pentru recepționarea solicitărilor de la personalul militar rus.

„Indiferent de situația de pe linia frontului, operațiunile de evacuare pentru soldații ruși, care se predau voluntar peste linia frontului, sunt conduse în mod constant de agenții noștri. În medie, la fiecare două zile, aducem membri ai forțelor armate ruse de partea ucraineană”, se arată în declarație.

Potrivit Ukrinform, confidențialitatea este garantată, iar cei care se predau vor fi documentați ca fiind capturați în luptă.

„Vei fi pur și simplu un alt prizonier de război în Rusia. Dar, spre deosebire de alții, veți putea rămâne în Ucraina, în afara listelor de schimb, cu excepția cazului în care alegi altceva. Poți aștepta războiul în condiții umane, în loc să riști moartea pe front sau să te confrunți cu o închisoare rusească”, a subliniat Centrul.

„Vreau să trăiesc” este un proiect guvernamental, lansat în august 2022, care are ca scop să ajute personalul militar rus să se predea în siguranță, scrie Ukrinform.

Război în Ucraina, ziua 958