Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Norvegia va aloca…

LIVE TEXT Norvegia va aloca 93 de milioane de dolari pentru „întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei”. Război în Ucraina, ziua 869

Sursă: The Kyiv Independent

UPDATE 20:48 Oslo va aloca 1 miliard de coroane norvegiene (aproximativ 93 milioane de dolari) pentru „întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei”, a anunțat prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre pe 11 iulie, la summitul NATO de la Washington, scrie The Kyiv Independent, citând Reuters.

Pe 10 iulie, Norvegia a promis să trimită șase avioane de vânătoare F-16 în Ucraina.

„Ucrainenii au nevoie de mai multă apărare antiaeriană pentru a-și proteja populația de bombele și rachetele rusești”, a declarat Støre, adăugând: „Atacurile brutale pe care le-am văzut în săptămâna trecută subliniază necesitatea urgentă pentru o protecție mai mare împotriva atacurilor aeriene rusești”.

Conform Reuters, Oslo a alocat deja 4 miliarde de coroane norvegiene pentru măsuri de apărare antiaeriană destinate Ucrainei până în 2024.

La sfârșitul lunii mai, Oslo a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Kiev în valoare de aproximativ 190 milioane de dolari.

UPDATE 18:28 Franța, Germania, Italia și Polonia au convenit să colaboreze pentru dezvoltarea unor noi rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, scrie Reuters, citat de hromadske.ua.

Cele patru țări au inițiat dezvoltarea rachetelor de croazieră lansate de la sol, cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri. Aceasta inițiativă „va contribui la acoperirea unui gol în arsenalul european, descoperit în timpul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei”, puntează sursa citată.

Miniștrii Apărării din aceste țări au semnat un „protocol de intenții” în cadrul summitului NATO de la Washington.

Anterior, Franța, Germania și Polonia au anunțat intenția de a se uni pentru achiziționarea de arme de înaltă precizie cu rază mai lungă de acțiune, pentru a completa stocurile europene.

În prezent, stocurile europene de rachete de croazieră includ „sisteme relativ vechi și costisitoare, precum Storm Shadow britanic, Scalp francez și Taurus german”, scrie Reuters.

UPDATE 14:39 Mai multe țări s-au angajat să investească aproximativ 675 de milioane de dolari în industria de apărare ucraineană pentru a înarma forțele Kievului, scrie Kyiv Independent.

Kievul a încercat să convingă țările aliate să doneze arme armatei ucrainene prin achiziții directe de la companii ucrainene, deoarece bugetul de apărare al Kievului nu corespunde capacităților de producție internă de arme.

În timp ce suma promisă în prezent este încă departe de valoarea de referință de 10 miliarde de dolari prezentată de ministrul ucrainean al Industriilor Strategice, Alexander Kamyshin, în mai, aceasta arată că inițiativa este în desfășurare.

Ucraina extinde cooperarea industriei de apărare cu părțile occidentale și la alte niveluri. Compania germană Rheinmetall a deschis recent prima fabrică de vehicule blindate în Ucraina, intenționând să deschidă alte fabrici în viitorul apropiat. Invetiții sunt făcute de Danemarca și Canada.

Alți jucători din industria armamentului, cum ar fi compania americană Northrop Grumman, intenționează să se înființeze în Ucraina, firma menționată încheiend un contract cu Ucraina în marja summitului NATO de la Washington.

UPDATE 13:00 Prima donație de 18 unități de artilerie „Bohdana” fabricate în Ucraina, finanțate de Danemarca, va fi livrată în următoarele luni, a declarat ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, pe 10 iulie, scrie Kyiv Independent.

Danemarca a devenit prima țară care s-a oferit să doneze arme Ucrainei prin achiziții directe de la industria de apărare ucraineană, deoarece bugetul de apărare al Kievului nu corespunde capacităților de producție internă de arme.

„Când am fost în Ucraina în această primăvară pentru a vizita o serie de companii din industria de apărare din Kiev, m-am convins de posibilitățile de a sprijini Ucraina prin achiziții direct prin industria de apărare ucraineană”, a spus Poulsen într-un comunicat de presă.

„În acest fel, ne asigurăm că echipamentul pe care ucrainenii le solicită pe front poate fi produs și livrat în apropiere. Oferă câteva avantaje logistice evidente, contribuind în același timp la construirea industriei de apărare în Ucraina”, se arată în comunicat.

UPDATE 11:25 Atacurile rusești în Ucraina din ultimele 24 de ore au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit 14, inclusiv un copil, au informat autoritățile regionale, scrie Kyiv Independent.

În regiunea Dnipropetrovsk, artileria rusă și atacurile cu drone împotriva regiunii Nikopol au ucis o persoană și au rănit cinci, inclusiv un băiat de 13 ani, a declarat guvernatorul Serhii Lysak.

Au fost avariate instalațiile de transport, comunale, energetice și agricole, precum și case, garaje și alte proprietăți civile.

Atacurile rusești împotriva Novoekonomichne din regiunea Donețk au ucis o persoană, iar alta a fost rănită, a informat guvernatorul Vadym Filashkin. Un alt civil a fost ucis la Toretsk.

În regiunea Harkiv, o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite din cauza atacurilor rusești, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

UPDATE 10:04 Țările membre NATO au recunoscut că China este un factor decisiv în agresiunea rusă împotriva Ucrainei datorită sprijinului său pentru complexul militar-industrial rus și așa-numitul parteneriat nelimitat. Acest lucru se precizează în declarația finală a summitului NATO de la Washington.

Membrii NATO subliniază că o astfel de cooperare sporește amenințarea Rusiei atât pentru vecinii săi, cât și pentru securitatea euro-atlantică.

În comunicat, aliații NATO au cerut Chinei să oprească „orice sprijin material și politic pentru eforturile militare ale Rusiei”. Aceasta include în special transferul de materiale cu dublă utilizare, cum ar fi componente de arme, echipamente și materii prime.

„China nu își poate permite să declanșeze cel mai mare război din Europa din istoria modernă fără ca acest lucru să îi afecteze negativ interesele și reputația”, se spune în declarația finală.

7:48 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și-a exprimat recunoștința prim-ministrului canadian Justin Trudeau pentru anunțarea unui nou pachet de sprijin militar în valoare de 367 de milioane de dolari.

„Astăzi, împreună cu prim-ministrul Canadei am discutat despre nevoile de apărare ale Ucrainei și am coordonat cooperarea în cadrul coaliției de avioane de luptă”, a scris Zelenski.

Discuțiile oficialilor au vizat și extinderea misiunilor de instruire pentru piloții ucraineni oportunitățile suplimentare de instruire folosind simulatoare de zbor canadiene. „Acest lucru îi va întări pe eroii noștri pe câmpul de luptă”, a punctat președintele ucrainean.

La începutul lunii iunie, guvernul canadian a anunțat sancțiuni împotriva a 11 ruși și a 16 entități care se presupune că ar fi fost implicate în activități care sprijină invadarea Ucrainei de către Rusia.

Război în Ucraina, ziua 868