Marina ucraineană a anunțat că ultima navă de patrulare a Rusiei a părăsit Crimeea. Război în Ucraina, ziua 873
UPDATE 22:10 Marina Ucrainei a declarat luni că ultima navă de patrulare navală a Moscovei a părăsit Crimeea anexată ilegal de Rusia, „cel mai probabil” pentru a se reloca în altă parte după campania militară concertată a Kievului de a ataca peninsula de la Marea Neagră, în timp ce se luptă cu invazia rusă, relatează Reuters.
Deși nu are la dispoziție nave de război importante, Ucraina a folosit rachete și drone navale pentru a provoca pagube semnificative Flotei ruse de la Marea Neagră, care își are cartierul general la Sevastopol, în peninsula anexată de Moscova în 2014.
Viceamiralul Oleksii Neijpapa, șeful marinei ucrainene, a declarat pentru Reuters la începutul acestei luni că Rusia a fost nevoită să își retragă aproape toate navele de război pregătite de luptă din Crimeea.
„Ultima navă de patrulare a Flotei Mării Negre a Federației Ruse părăsește Crimeea noastră chiar acum. Amintiți-vă de această zi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmitro Pletenciuk, pe Facebook.
Solicitat să clarifice dacă aceasta a reprezentat o mișcare permanentă, Pletenciuk a declarat pentru Reuters: „Cel mai probabil, aceasta este o tranziție între baze”, adăugând că Moscova nu trimite de obicei nave în largul mării fără niciun motiv.
El a spus că denumirea navei este Proiectul 1135.
Kievul a distrus sau avariat 27 de nave militare rusești, a declarat Neijpapa. În mai, autoritățile ucrainene au declarat că au distrus ultima navă de război rusă înarmată cu rachete de croazieră care era staționată în peninsulă.
UPDATE 18:55 Cel puțin 5 persoane au fost rănite în bombardamentul asupra orașului Lîman din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul Vadim Filașkin.
„Rușii au lansat două bombe ghidate de 250 kg asupra orașului. Cinci persoane cu vârste cuprinse între 27 și 50 de ani au fost rănite”, a precizat Filașkin.
Trei magazine, o instalație de infrastructură și o casă particulară au fost avariate.
UPDATE 18:35 Centrul raionului Nikopol și alte două localități din regiunea Dnipropetrovsk au fost atacate luni de forțele ruse, conform guvernatorului Serhii Lîsak.
„O întreprindere industrială a fost avariată. O clădire cu patru etaje, 10 case particulare, 4 anexe și un garaj au fost avariate. Mașini și un camion au fost distruse. O linie electrică a fost lovită. Au existat mai multe incendii, care au fost stinse de salvatori.
Nicio persoană nu a fost ucisă sau rănită”, a informat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
UPDATE 16:30 Un soldat ucrainean a fost împușcat de polițiștii de frontieră în timp ce încerca să ajungă ilegal în Moldova, a raportat Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei pe 15 iulie.
Potrivit biroului, patru militari ucraineni au fugit dintr-o tabără de antrenament și au încercat să treacă pe jos frontiera cu R. Moldova pe 14 iulie. Unul dintre militarii fugari ar fi atacat grănicerii după ce a fost confruntat, după care un polițist de frontieră l-a împușcat.
Biroul a precizat că a fost deschisă o anchetă cu privire la acțiunile polițistului de frontieră.
Conform legii marțiale, care este în vigoare din februarie 2022, bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu unele excepții, nu au voie să părăsească țara, deoarece ar putea fi chemați pentru serviciul militar.
UPDATE 14:00 Conform unui sondaj al Centrului Razumkov din Ucraina, 43,9% dintre ucraineni cred că a sosit momentul să înceapă negocierile de pace cu Rusia. Cu toate acestea, majoritatea respondenților nu sunt de acord cu condițiile propuse de șeful Federației Ruse, Vladimir Putin. În același timp, 35% nu sunt de acord că a venit momentul negocierilor. Alte 21,1% le-a fost greu să răspundă.
La nivel regional, 49% dintre respondenții din regiunile centrale vor accepta cu calm informații despre începerea negocierilor oficiale cu Rusia. În vestul Ucrainei, 35% sunt pregătiți pentru negocieri cu Federația Rusă. În estul statului, 33% sunt pregătiți pentru negocieri, în timp ce 34% nu sunt pregătiți. Cel mai mare procent de ucraineni pregătiți pentru negocieri a fost înregistrat în sudul Ucrainei – 60%.
UPDATE 10:39 Atacurile rusești au ucis cel puțin un civil și au rănit 24 de persoane în Ucraina în ultima zi, au informat autoritățile regionale pe 15 iulie. Au fost raportate victime civile în regiunile Donețk, Herson, Harkiv, Dnipropetrovsk și Sumî.
Trupele ruse au atacat orașele Lyman și Myrnohrad în regiunea Donețk pe 14 iulie, ucigând o persoană și rănind cel puțin 10, a raportat guvernatorul Vadim Filashkin. Încă o persoană a fost rănită în Zalizne.
În regiunea Herson, autoritățile au raportat că opt persoane au fost rănite în urma atacurilor ruse pe parcursul ultimelor 24 de ore.
8:22 Liderul Uniunii Creștin Democrate (CDU) din Germania, Friedrich Merz, a declarat pe 14 iulie că Berlinul ar trebui să furnizeze avioane de luptă Kievului pentru ca Ucraina să-și recapete controlul asupra spațiului aerian, scrie Kyiv Independent.
Sursa citată scrie că Germania este al doilea cel mai mare donator militar al Ucrainei după Statele Unite, dar cancelarul german Olaf Scholz rămâne reticent în a furniza unele capacități cheie, inclusiv avioanele de luptă F-16.
„Cred că ar trebui să ajutăm Ucraina să restabilească cel puțin suveranitatea asupra propriului spațiu aerian”, a declarat Merz.
Politicianul german a precizat că este nevoie de mai mult ajutor în lumina atacurilor sporite cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei. O lovitură recentă cu rachete din 8 iulie a ucis cel puțin 41 de persoane și a rănit alte aproximativ 200 în Kiev și în alte orașe din țară.