Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Marea Britanie anunță…

LIVE TEXT Marea Britanie anunță un nou pachet de ajutor de 781 de milioane de dolari pentru Ucraina. A 931-a zi a agresiunii militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Sursa: president.gov.ua

UPDATE 19:40 Ministrul britanic de externe, David Lammy, a declarat miercuri că Marea Britanie va oferi un sprijin suplimentar de 600 de milioane de lire sterline (781 de milioane de dolari) pentru Ucraina, în timp ce vizita Kievul împreună cu secretarul de stat american Antony Blinken, scrie Reuters.

Guvernul britanic a declarat că va furniza 242 de milioane de lire sterline, inclusiv pentru nevoi umanitare, și 484 de milioane de lire sterline în garanții de împrumut pentru împrumuturile acordate Ucrainei de Banca Mondială până la sfârșitul anului.

Marea Britanie s-a angajat deja să acorde sprijin militar Ucrainei în valoare de 3 miliarde de lire sterline pe an, atâta timp cât va fi necesar.

Lammy a menționat într-o declarație că ultima finanțare va oferi „un sprijin vital ucrainenilor, care continuă să îndure atacurile implacabile ale Rusiei”.

„Împreună cu SUA, suntem ferm alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar”, a spus el.

Marea Britanie a declarat că va livra, de asemenea, sute de rachete de apărare aeriană suplimentare, zeci de mii de cartușe de artilerie suplimentare și mai multe vehicule blindate Ucrainei până la sfârșitul anului.

UPDATE 19:35 O alertă antiaeriană a sunat timp de peste 30 de minute la Kiev miercuri după-amiază, după ora 18:00, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy vizitau capitala ucraineană împreună cu alți oficiali occidentali.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat o amenințare cu rachetă balistică. Acestea a declarat că o rachetă se deplasa în direcția regiunii Poltava din nordul regiunii Sumî. Oficialii din regiunea Sumî au declarat ulterior pe Telegram că racheta a fost doborâtă și că informațiile preliminare indică faptul că nu au existat pagube pentru infrastructură și civili.

UPDATE 19:20 Numărul persoanelor rănite în urma unui atac rusesc asupra raionului Kamianske, regiunea Dnipropetrovsk, a crescut la patru.

„Raionul Nikopol a suferit, de asemenea, din cauza bombardamentelor rusești. Nu există răniți acolo. Cu toate acestea, există distrugeri.

Au avut loc mai multe incendii în centrul raionului. Printre pagube se numără 5 case locale, 3 anexe, o sală de gimnastică și linii electrice.

O mașină a fost avariată în comunitatea Marhaneț. În Mirivska, teritoriul este încă inspectat.

În general, rușii au tras în ei cu artilerie grea și drone pe tot parcursul zilei”, a informat guvernatorul Serhii Lîsak.

Un bărbat de 38 de ani a fost ucis și alte 2 persoane au fost rănite în atacul de astăzi din districtul Kamianske din regiunea Dnipro, a anunțat mai devreme Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei.

UPDATE 15:50 Miercuri, 11 septembrie, la Kiev a fost organizat cel de-al patrulea summit al Platformei Internaționale Crimeea. Președintele parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a fost prezent la eveniment alături de alți șefi de state și de guverne, participând la inaugurarea unui memorial național dedicat „genocidului stalinist al tătarilor din Crimeea”.

„Acum 80 de ani, toată populația de tătari din peninsulă a fost urcată în vagoane pentru animale și deportată în Asia Centrală. Din păcate și în anul 2024, poporul tătar din Crimeea continuă să se confrunte cu persecuții politice și cu presiuni pe motive etnice, în cadrul ocupației temporare de către Rusia a teritoriului Republicii Autonome Crimeea”, a scris Igor Grosu pe rețelele de socializare.

Totodată, Grosu a punctat că poziția R. Moldova „va rămâne una constantă – Crimeea este Ucraina, iar pacea Ucrainei este pacea Moldovei și a Uniunii Europene”, a scris acesta.

Totodată, secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul britanic de externe David Lemmy au fost și ei prezenți la Kiev, potrivit Hromadske.

Cu o zi înainte, Blinken a spus că, după vizită, vor organiza o întâlnire în cadrul căreia vor putea discuta problemele legate de „permisiunea Ucrainei de a lovi teritoriul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune”.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda, prim-ministrul leton Evika Silina și președintele Senatului ceh Milos Vystrcil au sosit și ei în capitala ucraineană, pentru a participa la summit.

UPDATE 12:30: Armata rusă a lansat o contraofensivă locală în districtul Korenevski, raportează canalul de Telegram Rîbari, potrivit Vajnîe Istorii.

În același timp, DeepStateMap (hartă online cu sursă deschisă a operațiunilor militare ale armatei ruse și ucrainene în timpul invaziei ruse în Ucraina) a raportat despre contraofensiva forțelor armate ruse, specificând că „situația pe flancul stâng al grupării AFU din regiunea Kursk s-a deteriorat”.

Canalul Two Majors a raportat că unități ale Regimentului 51 de parașutiști și ale Brigăzii 155 de pușcași marini iau parte la ofensivă.

Potrivit Rîbari, trupele ruse ar fi început luptele în mai multe localități și, potrivit informațiilor preliminare, ar fi capturat Gordeevka și Vneszapnoie pe flancul vestic al capului de pod al AFU.

Canalul Two Majors susține că forțele armate ruse au avansat, de asemenea, în apropierea așezărilor Biakhovo, Snagost și Apanasovka și Viktorovka, conform Vajnîie Istorii.

Analistul militar Ian Matveev consideră că obiectivul principal al rușilor este de a debloca districtul Glușkovski.

„Acest loc pentru atac a fost ales pentru că este îndepărtat de principalul drum de aprovizionare al AFU, care trece prin Suja. Dacă atacă de acolo, înseamnă că au prins trupe suplimentare între Seim și graniță. Nu este cea mai fiabilă soluție dacă ofensiva eșuează în cele din urmă”, a adăugat analistul, potrivit Vajnîe Istorii.

Sursă foto: Vajnîie Istorii

Contraofensiva trupelor ruse în regiunea Kursk a fost confirmată indirect și de sistemul de monitorizare NASA FIRMS, potrivit Novosti Donbassa.

Alte circumstanțe încă se stabilesc.

08:00 Uniunea Europeană (UE) este „îngrijorată” de posibilul transfer de rachete balistice către Rusia de către Iran. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul permanent al UE la Organizația Națiunilor Unite (ONU), Stavros Lambrinidis, care a vorbit la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU de marți, 10 septembrie, relatează un corespondent Ukrinform.

„Suntem foarte îngrijorați de rapoartele recente care indică faptul că Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice. Dacă se confirmă adevărată, această livrare ar reprezenta o escaladare materială substanțială a sprijinului Iranului pentru războiul ilegal de agresiune al Rusiei”, a spus Lambrinidis.

El a subliniat că UE „va rămâne vigilentă și, dacă este necesar, va răspunde rapid și în coordonare cu partenerii internaționali”.

„Facem apel la toate țările, inclusiv la RPDC și Belarus, să se abțină de la orice acțiune care ar putea echivala cu complicitatea la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus diplomatul.

După cum s-a raportat, pe 9 septembrie, reprezentantul temporar pentru afaceri al Republicii Islamice Iran în Ucraina, Shahriyar Amuzeghar, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei în vederea rapoartelor privind posibila furnizare de rachete balistice iraniene către Rusia.

Comentariul al MAE din Ucraina, din 7 septembrie, a fost predat diplomatului iranian, cu avertismentul că, „în cazul în care se confirmă furnizarea de arme balistice de către Iran statului agresor, acest lucru va avea consecințe devastatoare și ireparabile pentru relațiile ucraineano-iraniene”, scrie Ukrinform.