Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Zelenski, către Donald…

LIVE TEXT Zelenski, către Donald Trump: „Arme nucleare sau membru NATO”. Cum a răspuns fostul președinte american. Invazia rusă în Ucraina, ziua 967

UPDATE 20:40 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a spus candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, că Ucraina are nevoie de aderarea la NATO pentru protecție, citând drept exemplu garanțiile eșuate primite în trecut, prin Memorandumul de la Budapesta, când Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său, relatează publicația ucraineană Hromadske.

În cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii Consiliului European, Zelenski a precizat că a discutat subiectul aderării la NATO cu Donald Trump. El a subliniat că Rusia, în special, a fost garantul memorandumului, potrivit căruia Ucrainei i s-a promis protecția integrității sale teritoriale și a suveranității în schimbul renunțării la armele nucleare. Cu toate acestea, nici acest document, nici acordurile altor țări cu Rusia nu funcționează.

„Care dintre aceste țări mari, aceste puteri nucleare au suferit? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine a renunțat la armele nucleare? Toate acestea? Nu, doar Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina. Și de aceea suntem așa. Într-o conversație cu Donald Trump, i-am spus: «Care este calea de ieșire? Ori Ucraina va avea arme nucleare – și atunci aceasta va fi apărarea noastră – ori trebuie să avem un fel de alianță». În afară de NATO, nu cunoaștem nicio alianță eficientă astăzi” , a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev a adăugat că acesta toate cele invocate justifică de ce Ucraina dorește să adere la NATO. „Acesta este motivul pentru care am ales NATO, nu armele nucleare. Cred că Donald Trump m-a auzit în acest caz. El a spus: «Aveți argumente corecte»”.

UPDATE 19:40 Președintele Volodimir Zelenski a declarat că ofițerii nord-coreeni se află deja în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și instruiesc soldații ruși

El a declarat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă după participarea sa la o reuniune a Consiliului European, relatează Ukrinform.


„Aceasta este într-adevăr o mare problemă. În primul rând, ofițerii nord-coreeni sunt deja în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și instruiesc soldații ruși. Nu știu câți ofițeri. Dar datele serviciilor de informații sugerează că Rusia contează pe o astfel de întărire deoarece nu poate ține pasul cu mobilizarea, suferă prea multe pierderi pe câmpul de luptă. Iar el (Putin – n.r.) știe că starea de spirit este de așa natură încât societatea este împotriva mobilizării. Acesta este motivul pentru care caută sprijin extern. Și știu că există o astfel de intenție de a antrena 10 mii de soldați din diferite ramuri ale forțelor armate…”, a declarat Zelenski.

UPDATE 16:29 Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva a 18 petroliere rusești și a patru nave de gaze naturale lichefiate care fac parte din așa-zisa „flotă din umbră” sau „flotă fantomă”, a anunțat Ministerul britanic de Externe. Acestea sunt „cele mai mari sancțiuni împotriva flotei fantomă a lui Putin până în prezent”, potrivit unui comunicat al guvernului britanic.

„Flota fantomă” se referă la navele care ocolesc restricțiile impuse de sancțiuni asupra petrolului și produselor petroliere rusești. Numărul total de petroliere sancționate a ajuns la 43, notează Ministerul britanic de Externe.

„Flota fantomă încearcă să submineze sancțiunile și reprezintă un pericol clar și prezent. Acestea includ riscuri de mediu, cum ar fi deversările de petrol ca urmare a încălcării flagrante a standardelor de siguranță de bază, precum și riscuri la adresa securității comerțului mondial”, se arată în declarație.

Potrivit Biroului Foryn, petrolierele afectate de sancțiuni au adus Rusiei aproximativ 4,9 miliarde de dolari numai în ultimul an.

Pe lângă acțiunea împotriva „flotei fantomă”, Regatul Unit impune sancțiuni și împotriva altor patru tancuri GNL și a companiei ruse de gaze Rusgazdobîcha.

UPDATE 15:30 Președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat, cu privire la planul de victorie al lui Zelenski, că UE „încă nu se poate decide cu privire la unele măsuri”, potrivit Unian. El a remarcat că nu există nimic nou în plan și nu vede nicio problemă serioasă adusă la masa negocierilor.

„Este vorba doar despre disponibilitatea și angajamentele noastre de a sprijini Ucraina”, a subliniat el.

Nauseda a adăugat că „ar fi o mare greșeală să credem că indecizia partenerilor europeni este cea mai bună cale către încetarea escaladării”.

UPDATE 14:59 Zelenski a prezentat liderilor europeni „planul de victorie”, scrie BBC.

„Scopul planului este de a consolida nu numai Ucraina, ci întreaga noastră comunitate euro-atlantică. Rusia va recurge la diplomație doar atunci când va vedea că nu poate obține nimic prin forță. Trebuie să creăm condițiile potrivite pentru a pune capăt acestui război”, a declarat Zelenski la întâlnirea cu liderii Consiliului European la Bruxelles.

UPDATE 13:09 Ucraina dispune de date „clare” ale serviciilor de informații potrivit cărora China îi ajută în continuare activ pe ruși în război. Declarația a fost făcută de Volodimir Zelenski, la reuniunea Consiliului European.

„Putin vrea să se egaleze cu nivelul de producție de armament al țărilor dumneavoastră până anul viitor. Și primește ajutor din partea Coreei de Nord cu arme și acum, chiar și cu oameni. Plus Iranul. Din păcate, primim semnale că și China încă ajută activ Rusia să ducă acest război. Avem date clare ale serviciilor de informații”, a declarat Zelenski.

UPDATE 10:50 În noaptea spre 17 octombrie, rușii au atacat Ucraina cu o rachetă ghidată X-59 din spațiul aerian al regiunii Kursk, precum și cu 56 de UAV-uri de atac și drone neidentificate, lansate din Kursk, Orel și Primorsko-Ahtarsk, anunță Forțele Aeriene ale Ucrainei.

Ca urmare a luptei aeriene, 22 de drone au fost doborâte în regiunile Sumî, Kiev, Poltava, Cernihiv, Jîtomîr, Mîkolaiv, Cherkasî, Odesa și Ternopil.

„Două drone au părăsit spațiul aerian în direcția Belarus, 27 de UAV-uri de atac și drone de tip nespecificat au fost pierdute din cauza contramăsurilor active ale războiului electronic al forțelor de apărare”, precizează sursa.

Cinci UAV-uri de atac au lovit instalații de infrastructură din regiunile de pe linia frontului.


UPDATE 08:20 La 15 octombrie, forțele ucrainene au respins 112 atacuri rusești în diferite sectoare ale liniei frontului, forțele ruse înregistrând cele mai semnificative pierderi de personal și echipamente pe axa Pokrovsk, scrie Ukrinform cu referire la informațiile operaționale ale Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Inamicul a lansat o rachetă și a efectuat 49 de lovituri aeriene, lansând 50 de bombe aeriene ghidate (KAB). În plus, au desfășurat 655 de drone kamikaze și au efectuat peste 3 500 de bombardamente asupra pozițiilor forțelor ucrainene și a zonelor civile, folosind diferite tipuri de armament”, se arată în postare.

În sectorul Pokrovsk, forțele ucrainene s-au confruntat cu lupte intense în apropiere de Promin, Krutîi Iar și Selîdove. Nouă atacuri au fost respinse. Pierderile preliminare ale rușilor se ridică la 155 de persoane ucise și rănite, iar apărătorii ucraineni au distrus un tanc, un mortier, două motociclete și un vehicul.