Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Joe Biden: vestea…

LIVE TEXT Joe Biden: vestea bună este că războiul lui Putin a eșuat în obiectivul său principal. Război în Ucraina, ziua 944

Foto: Reuters

UPDATE 20:18 În discursul susținut la ONU, președintele SUA, Joe Biden, s-a referit la una dintre prioritățile principale de securitate națională ale Statelor Unite și ale aliaților lor: Ucraina și apărarea sa împotriva invaziei rusești, scrie G4Media cu referire la The Guardian.

„Vestea bună este că războiul lui Putin a eșuat în obiectivul său principal”, a spus Biden.

Președintele SUA a spus că va continua să sprijine Kievul până când acesta va obține pacea. „Putin și-a propus să distrugă Ucraina, dar Ucraina este încă liberă. Și-a propus să slăbească NATO, dar NATO este mai mare, mai puternică, mai unită ca niciodată, cu doi noi membri, Finlanda și Suedia, dar nu putem renunța. Lumea are acum o altă alegere de făcut. Ne vom susține sprijinul pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război, pentru a-și păstra libertatea, sau ne vom retrage și vom lăsa ca agresiunea să fie reînnoită și o națiune să fie distrusă”, a declarat Biden.

Maib lansează un nou lot de obligațiuni corporative din cadrul programului doi (P)

UPDATE 16:10 Trupele ruse au atacat orașul Harkiv cu bombe aeriene ghidate, raportează primarul orașului, Igor Terehov. Potrivit informațiilor preliminare, care necesită încă confirmare, există răniți și și morți. Rușii au lovit două blocuri de locuit în districtele Kiev și Saltovski. Există oameni sub dărâmături.

UPDATE 16:04 Kremlinul a comentat spusele lui Vladimir Zelenski potrivit cărora războiul ruso-ucrainean este mai aproape de sfârșit decât cred mulți oameni, relatează BBC.

„Știți că orice război, se termină cu pace într-un fel sau altul. Dar pentru noi, nu există o altă alternativă decât să ne atingem obiectivele stabilite. De îndată ce aceste obiective sunt atinse într-un fel sau altul, operațiunea militară specială va fi finalizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 14:35 Numărul victimelor în urma bombardamentului rusesc asupra Zaporijjei a crescut la 9. Se știe că o persoană a murit. Trupele ruse au bombardat masiv orașul pentru a doua zi consecutiv, iar întreaga regiune Zaporijjea pentru a doua săptămână, potrivit șefului Administrației Militare Regionale Zaporjjea, Ivan Fedorov, citat de Hormadske.

Potrivit informațiilor, trupele ruse au început să bombardeze pe 23 septembrie, în jurul orei 21:00, mai întâi suburbiile Zaporijjei, în special satul Komîșuvaha, care se află la 15 km de centrul regional. Ocupanții au lansat cel puțin 8 atacuri aeriene asupra satului.

În total, ca urmare a acestui bombardament, peste 70 de clădiri de apartamente, facilități sociale și de infrastructură din districtele Șevcenko, Oleksandrivsk și Kommunarski din orașul Zaporijjea au fost avariate. În ultima zi, 23 septembrie, ocupanții au lansat un total de 321 de lovituri asupra a 10 așezări din regiunea Zaporijjea.

„Aceasta este a doua zi în care inamicul bombardează Zaporijjea pe scară largă. Cu o zi înainte, inamicul a bombardat și zonele populate, avariind clădiri rezidențiale. Rezidenții au fost răniți, dintre care doi sunt în spital”, a spus Fedorov.

UPDATE 13:15 Din octombrie, refugiații din Ucraina vor trebui să obțină plăcuțe de înmatriculare germane, dacă mașinile lor se află în Germania de mai mult de un an, scrie DW.

Reglementările legale relevante au fost stabilite de guvernul federal. Până la 30 septembrie, excepțiile acordate de statele federale sunt încă valabile pentru mașinile ucrainene.

Proprietarii de mașini vor trebui să prezinte autorităților germane o carte de identitate cu numele și prenumele în latină, un certificat ucrainean de omologare a vehiculului pentru trafic rutier și asigurare.

Documentele în format digital nu sunt acceptate

Documentele ucrainene în format digital nu vor fi acceptate. După reînmatricularea vehiculului, plăcuțele de înmatriculare ucrainene pot fi înlocuite cu cele germane. Mașinile ucrainene sunt, de asemenea, supuse înmatriculării la vama germană. Refugiații ucraineni care se reinstalează în UE pot fi scutiți de taxe vamale la importul unui vehicul, precum și al oricăror alte bunuri personale.

Ministerul german al Transporturilor nu a specificat câte mașini ucrainene sunt acum în Germania și câte dintre ele sunt supuse reînmatriculării. Conform normelor în vigoare până în prezent, ucrainenii trebuiau să solicite scutirea de la reînmatricularea vehiculului la locul de reședință din Republica Federală. Pentru a face acest lucru, au trebuit să confirme faptul că au asigurare de răspundere civilă a proprietarului vehiculului și un certificat de siguranță auto pentru traficul rutier.

UPDATE 11:30 Pe 23 septembrie, armata rusă a atacat așezările din districtul Pokrovsk, regiunea Donețk. Ca urmare a atacurilor, casele și infrastructura au fost critic avariate. Acest lucru a fost raportat în serviciul de presă al Administrației Militare a orașului Pokrovsk.

Departamentul a clarificat că sectorul rezidențial din Pokrovsk a fost, de asemenea, sub focul rusesc, în urma căruia, gospodăriile private și anexele au suferit daune semnificative. Incendiul a distrus 10 garaje pe o suprafață de 800 de metri pătrați.

„Intensitatea loviturilor inamice dirijate de trupele ruse la Pokrovsk devine din ce în ce mai puternică. Este extrem de periculos să rămâi în comunitate. Evacuați-vă și aveți grijă de viața voastră”, a îndemnat Departamentul, potrivit Novosti Donbassa.

Anterior, Novosti Donbassa a scris că două persoane au fost ucise și 18 rănite în regiunea Donețk ca urmare a bombardamentelor rusești din 23 septembrie.

Totodată, în noaptea de 24 septembrie, forțele ruse au atacat Ucraina cu patru rachete și 81 de drone de atac Shahed 131/136. Apărarea aeriană a doborât 66 de drone. Acest lucru a fost raportat de forțele aeriene ale AFU.

UPDATE 08:31 Raidul nocturn cu drone de tip Shahed a continuat în mai multe valuri de luni seara până marți dimineața, scrie BBC. Forțele aeriene ucrainene au numărat 66 de drone doborâte, dar există puține informații precise cu privire la consecințele raidului, cu excepția raportului administrației regiunii Poltava privind 20 de așezări fără energie.

UPDATE 08:16 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că războiul ruso-ucrainean este mult mai aproape de sfârșit decât pare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat ABC News.

„Planul de victorie este de a întări Ucraina. De aceea le cerem prietenilor noștri, aliaților noștri să ne întărească. Acest lucru este foarte important”, a declarat șeful statului ucrainean, răspunzând la o întrebare despre planul de victorie.

În același timp, Zelenski a spus că Putin se „teme” de ofensiva forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk.

„Este adevărat. Îi este foarte frică. De ce? Pentru că poporul său a văzut că nu își poate apăra întregul teritoriu”, a spus președintele.

Liderul ucrainean a mai spus că numai de pe o „poziție puternică” Ucraina îl poate „împinge pe Putin să oprească războiul”.

Zelenski a declarat că Kievul dorește să dezvolte un plan pentru a pune capăt războiului și, în paralel, să-și consolideze capacitățile pe câmpul de luptă. El a explicat că, dacă presiunea asupra Rusiei continuă, aceasta ar putea fi forțată să ajungă la o înțelegere diplomatică. Potrivit lui, Ucraina va păstra teritoriul rusesc, deoarece aceasta este o parte inseparabilă a acestui plan.