Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Investigație internațională: cum…

LIVE TEXT Investigație internațională: cum a manipulat Rusia alegerile europene, cum a pompat în extrema dreaptă și cum își fac trolii strategia pe rețelele de socializare. A 936-a zi a invaziei militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Foto: RIA Novosti

UPDATE 22:04 Documente interne divulgate de un centru de propagandă controlat de Kremlin dezvăluie modul în care o campanie rusească bine coordonată a sprijinit partidele de extremă-dreapta în alegerile pentru Parlamentul European – și a răspândit dezinformarea pe platformele de socializare pentru a submina Ucraina, arată o investigație internațională la care au lucrat și jurnaliștii publicației VSquare.

Într-un videoclip care seamănă cu un trailer de film, șeful proiectului secret de propagandă al Rusiei, Ilya Gambashidze, își scoate ochelarii de soare și stă în spatele unui computer, purtând un hanorac cu model de camuflaj, pe mâneca căruia sunt scrise cuvintele „Trupele ideologice ruse”. Textul clipește pe ecran: „Producție narativă, creare de conținut, 300 de instituții media, 20 de grupuri de reflecție…” Videoclipul, care face parte dintr-o scurgere de informații de la organizația IT rusă Social Design Agency (SDA), pare să fie destinat partenerilor interesați de serviciile lor de operațiuni informatice.

„Gambashidze este responsabil pentru numeroase proiecte în diferite țări”, ne-a declarat o sursă legată de serviciile de informații ale UE. Organizația și Gambashidze sunt deja sancționate atât în UE, cât și în SUA.

Pe fondul războiului la scară largă din Ucraina, administrația prezidențială rusă a apărut ca un client-cheie al SDA. Recent, Departamentul de Justiție al SUA și FBI au dezvăluit că oficiali ruși, inclusiv Serghei Kiriyenko, șeful de cabinet al administrației prezidențiale ruse și adesea numit mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, au participat la mai multe reuniuni de proiect cu Gambashidze. Sofia Zakharova, o altă funcționară din administrația lui Putin, este, de asemenea, o participantă frecventă la aceste reuniuni.

„Între aprilie 2022 și aprilie 2023, Gambashidze a luat notițe legate de cel puțin 20 de reuniuni ale Administrației Prezidențiale Ruse”, susține declarația sub jurământ a SUA, citând mai multe documente care sunt acum disponibile și pentru VSquare.

UPDATE 19:41 Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk Aleksei Smirnov a ordonat evacuarea locuitorilor localităţilor situate la mai puţin de 15 kilometri de frontiera cu Ucraina, scrie G4Media.

„În baza informaţiilor operaţionale, în vederea asigurării securităţii, Statul Major regional a decis evacuarea obligatorie a localităţilor din districtele Rîlski şi Homutovski care se află într-o zonă de până la 15 kilometri de frontiera cu Ucraina”, anunţă pe Telegram guvernatorul.

Rusia a început să recâştige teren împotriva ucrainenilor, începând de săptămâna trecută, în această regiune, ţinta unei ofensive a Kievului de la 6 august.

UPDATE 15:50 Planul de victorie al președintelui Volodimir Zelenski se bazează pe faptul că partenerii străini vor acorda Ucrainei permisiunea de a lovi teritoriul Rusiei. Un consilier al șefului biroului prezidențial, Serhii Leșcenko, a declarat acest lucru în cadrul unei transmisiuni, relatează hromadske.

El a spus că Zelenski și-a exprimat planul de a câștiga războiul „destul de transparent în limbajul aluziilor” la conferința strategiei europene de la Ialta. Președintele ucrainean a spus atunci că planul de victorie depinde de președintele american Joe Biden. Cu alte cuvinte, potrivit lui Leșcenko, ar trebui să fie un plan care să ofere Ucrainei „noi oportunități”.

„Iar noile oportunități înseamnă lovirea acelor aerodromuri, baze militare, facilități de depozitare, unde sunt stocate acele rachete, de unde decolează acele avioane, care apoi bombardează teritoriul ucrainean, distrug orașe ucrainene, ucid civili ucraineni”, a declarat consilierul lui Zelenski.

El a adăugat că, până când Kievul nu primește permisiunea de a lovi teritoriile rusești, nu putem vorbi despre punerea în aplicare a planului de victorie al lui Zelenski. În opinia lui Leșcenko, Ucraina nu a primit încă această permisiune deoarece generația de politicieni din SUA, din care face parte și Biden, își amintește de evenimentele din criza rachetelor din Cuba și crede că Rusia poate folosi arme nucleare.

UPDATE 15:46 Un alt lot de avioane de luptă F-16 va fi livrat Ucrainei de către Danemarca până la sfârșitul anului 2024, a declarat ministrul apărării danez, Trols Lund Poulsen, scrie DR.

La începutul lunii august, ministrul apărării a confirmat că Ucraina a primit primele avioane. Cantitatea nu a fost dezvăluită, dar Danemarca s-a angajat să livreze un total de 19 aeronave.

Pentru următorul lot, nu se vor spune informații despre cantitate și data livrării. Ministrul a subliniat că acest lucru este necesar pentru securitatea operațională.

UPDATE 11:45 Ministerul ucrainean de Externe a solicitat Organizației Națiunilor Unite și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să contribuie la satisfacerea nevoilor populației civile din teritoriile regiunii Kursk aflate sub controlul trupelor ucrainene.

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a făcut apel la Organizația Națiunilor Unite să se alăture răspunsului umanitar în zonă și a trimis o notă către ONU.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a trimis o notă Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), în calitate de garant al dreptului internațional umanitar, solicitându-i să se alăture răspunsului umanitar și să monitorizeze respectarea principiilor dreptului internațional umanitar, în conformitate cu Convenția de la Geneva privind protecția persoanelor civile în timp de război, 1949”, se arată în comunicatul emis de Ministerul ucrainean de Externe.

Instituția menționează este pregătită să ofere asistență deplină personalului ONU și CICR în aceste domenii. Totodată, Ministerul ucrainean susține că civilii din regiunea Kursk au primit până acum și continuă să primească ajutor umanitar, fiindu-le oferită posibilitatea de a părăsi zonele de luptă.

UPDATE 10:17 În noaptea de 16 septembrie 2024, armata rusă a atacat Ucraina cu drone de atac Shahed-131/136. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, au fost detectate 56 de drone, care au fost lansate din Kursk și Ieisk. Principala zonă vizată a fost regiunea Kiev.

Atacul aerian a fost respins de aviație, ucrainenii reușind să doboare 53 de drone. „Alte trei drone inamice au fost pierdute în mai multe regiuni, fără victime sau consecințe”, subliniază Forțele Aeriene.

UPDATE 08:15 La Harkiv, salavtorii au scos de sub dărâmături cadavrul unei femeie în vârstă ucise în timpul atacului cu bombă rusesc asupra unei clădiri cu mai multe etaje din 15 septembrie. Astfel, numărul victimelor a crescut la 42 de persoane, a anunțat primarul Igor Terehov.