Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ În urma atacului…

LIVE TEXT În urma atacului rusesc din Lviv din septembrie, a decedat un profesor care a fost 30 de zile la terapie intensivă. A 952-a zi a agresiunii rusești asupra Ucrainei

Foto: primarul orașului Lviv, Andrii Sadovoî/ Telegram

UPDATE 21:54 Bilanțul victimelor atacurilor cu rachete rusești asupra orașului Lviv din 4 septembrie a crescut la opt persoane, a anunțat primarul orașului, Andrii Sadovoî.

Se întâmplă după ce Bohdan Kril, un bărbat în vârstă de 69 de ani, a decedat. Acesta a fost grav rănit în timpul atacului și a fost în stare critică la terapie intensivă timp de 29 de zile, dar viața sa nu a putut fi salvată. Bărbatul era profesor în cadrul Universității Naționale de Politehnica din Lviv.

UPDATE 15:55 Federația Rusă a răpit peste 20 de mii de copii din Ucraina, existând un risc ridicat de deportare a altor 1,5 milioane de copii care rămân în teritoriile ocupate temporar, declară Ombudsmanul Dmîtro Lubinets.

Potrivit Novosti Donbassa, recent a avut loc cel de-al treilea eveniment plenar al Coaliției Internaționale pentru Întoarcerea Copiilor Ucraineni, la care au participat reprezentanți ai statelor membre ale Coaliției, autorităților ucrainene, organizațiilor internaționale și alți parteneri cheie.

„Am raportat că Federația Rusă a răpit peste 20 000 de copii din Ucraina. Cu toate acestea, există un risc ridicat de deportare a altor 1,5 milioane de copii care rămân în teritoriile ocupate temporar. Persoanelor strămutate forțat și deportate li se modifică datele personale, astfel încât rudele și țara lor să nu le poată găsi și returna. Copiii noștri sunt trimiși chiar în așa-numitele tabere de reeducare, unde sunt zombificați de propaganda rusă”, a declarat Dmîtro Lubineț.

În plus, Ombudsmanul a informat partenerii internaționali despre școli-internat, în special copiii din orfelinatul Oleșki au fost mutați mai întâi în teritoriile ocupate, apoi deportați în Rusia.

„Iar copiii de la Casa Regională Herson au fost în general deportați în Rusia și adoptați fără permisiune”, a spus el.

Potrivit lui Lubineț, se știe că orfanii ucraineni duși în Federația Rusă primesc îngrijiri medicale inadecvate și au condiții de viață nedemne.

Anterior, Dmîtro Lubineț a negat raportul uneia dintre mass-media străine despre „acordul încheiat” dintre Ucraina, Rusia și Qatar privind schimbul de copii.

UPDATE 15:15 Forțele ucrainene s-au retras din orașul Vuhledar din regiunea Donețk, potrivit declarațiilor grupului de forțe Khortytsia de la data de 2 octombrie.

„Comandamentul superior a autorizat o manevră de retragere a unităților din Vuhledar pentru a salva personalul și echipamentul militar și pentru a ocupa o poziție pentru operațiuni ulterioare”, citează Kyiv Independent din declarația grupului.

Conform Kyiv Independent, Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei apără de aproape doi ani Vuhledar. Forțele ruse au încercat să cucerească orașul de la începutul invaziei la scară largă, în 2022.

Vuhledar a rezistat la numeroase atacuri în ultimele săptămâni, când forțele ruse au încercat să încercuiască orașul. Autoritățile locale au confirmat că trupele ruse au intrat în Vuhledar la 1 octombrie, adăugând că luptele erau în curs.

Rusia a încercat să captureze orașul „cu orice preț”, trimițând rezerve pentru a ataca flancurile sale, care au epuizat unitățile ucrainene care se apărau, a declarat armata.

Orașul de pe linia frontului se află la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de partea ocupată a regiunii Donețk și la aproximativ 40 de kilometri est de granița administrativă cu regiunea Zaporijjea.

Vuhledar este situat la nord de o intersecție cheie care leagă drumul O-0532 spre Vodiane și Kostiantînivka, un mic drum pavat spre Kurakhove și autostrada T-0509 parțial ocupată spre Velika Novosilka.

Vuhledar este, de asemenea, ultimul oraș fortificat înainte de satul Velika Novosilka și întreaga parte de sud a regiunii Donețk pe care o controlează Ucraina.

Secțiunea ocupată a autostrăzii T-0509, care trece la sud de Vuhledar, este esențială pentru forțele ruse care încearcă să avanseze spre vest.

UPDATE 13:40 Trupele ruse au lansat explozibili dintr-o dronă asupra unui autobuz în care se aflau 20 de pasageri, în regiunea Herson. Se știe că o persoană a murit, iar altele au fost rănite, raportează Consiliul Local Herson. Potrivit Hromadske, ar fi vorba de ruta nr. 17, operată de Khersonkomuntransservice.

Informațiile urmează să fie actualizate.

UPDATE 10:40 În noaptea de 2 octombrie, forțele ruse au atacat Ucraina cu 32 de drone de atac de tip Shahed, lansate din regiunile Primorsko-Akhtarsk și Kursk – Federația Rusă.

Forțelor de apărare ale Ucrainei au doborât 11 drone în regiunile Kirovohrad, Odesa și Sumî. Patru drone au părăsit spațiul aerian ucrainean în direcția Rusiei.

„Ca urmare a contramăsurilor de război electronic, 10 drone de atac au fost pierdute în regiunile nordice și centrale, informațiile fiind în curs de clarificare”, se arată într-un comunicat al Forțelor aeriene ale forțelor armate ale Ucrainei.

UPDATE 10:35 Două persoane au fost rănite în regiunea Odesa, în noaptea de miercuri, 2 octombrie, în urma unui atac al forțelor ruse cu drone.

„Ca urmare a atacului, un incendiu a izbucnit în raionul Izmail, pompierii l-au stins rapid.

Există două persoane rănite, acestea sunt în prezent în spital”, a comunica Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Conform guvernatorului regiunii Odesa, Oleh Kiper, armata rusă a vizat infrastructura portuară și de frontieră. Doi bărbați, șoferi de camion, au fost răniți. Unul dintre ei este cetățean turc. Victimele sunt în prezent în stare moderată în spital.

Din cauza bombardamentelor, operațiunile de trecere la punctul de control Orlivka au fost suspendate temporar până la ora 11:00. În prezent se iau măsuri pentru stabilizarea funcționării acestuia.

„Rușii au bombardat în mod deliberat punctul de control, făcând dificilă trecerea frontierei pentru oamenii obișnuiți. Aceasta este teroare împotriva populației civile”, a mai scros Kiper pe rețelele de socializare.

UPDATE 08:32 Populația orașului Energodar din Zaporijjea a scăzut cu 63% din 2023 până în 2024, potrivit Grupului pentru Drepturile Omului din Est, cu referire la un document intern al administrației de ocupație a Federației Ruse în regiunea Zaporojjea, scrie Novosti Donbassa.

Tot în aceeași această perioadă, rata natalității a scăzut cu 65%. Populația cu vârstă de muncă a scăzut și ea cu 70%.

Conform informațiilor din nota explicativă a ocupanților, în anul următor, numărul populației active va scădea și mai mult, iar categoriile de vârstă de 55+ ani vor crește.

„Acesta este un exemplu viu al realizărilor ocupanților. Oamenii pur și simplu fug din teritoriile ocupate. Pe exemplul lui Energodar, putem trage o concluzie despre situația demografică din teritoriile ocupate ale Ucrainei”, susține Grupul pentru Drepturile Omului din Est.

Sursă: Novosti Donbassa

Sursă: Novosti Donbassa

Totodată, Novosti Donbassa scrie că Serviciul de Securitate al Ucrainei îl suspectează pe șefului grupului „DPR”, Denis Pușilin, și complicilor săi, că ar fi deportat zeci de copii ucraineni la o pensiune care îi aparține lui Putin.