Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ În străinătate, 430…

LIVE TEXT În străinătate, 430 de copii au fost luați din familiile ucrainene. Cei mai mulți dintre ei, în Germania. Război în Ucraina, ziua 890

Imagine simbol

UPDATE 22:30 Peste 400 de copii ucraineni au fost luați de la familiile lor, aflându-se în străinătate, dintre care doar 65 au fost returnați. Cei mai mulți copii au fost de la părinții lor ucraineni, în Germania și Polonia, scrie Hromadske.

Acest lucru a fost raportat de Radio Liberty cu referire la Serviciul Social Național din Ucraina, potrivit presei ucrainene.

Astfel, 122 de copii au fost luați de la ucraineni în Germania, 39 în Polonia și 20 de copii – în Norvegia și Spania.

Potrivit șefului Serviciului Social Național, Vasyl Lutsyk, copiii pot fi luați de la părinții lor din cauza necunoașterii legislației din țara în care locuiește familia sau din cauza unei abordări diferite a educației, scrie Hromadske.

Astfel, părinții ucraineni își pot certa copiii cu voce tare pe stradă sau îi pot trimite singuri la școală, chiar dacă au sub 10 ani. Toate acestea sunt obișnuite în Ucraina, dar sunt interzise în multe țări europene, a explicat Lutsyk, conform presei ucrainene.

Cu toate acestea, după cum a menționat șeful Serviciului Social Național, există motive obiective, cum ar fi problemele de sănătate ale părinților, inclusiv probleme de sănătate mintală. În astfel de cazuri, Serviciul Social Național caută rude sau reprezentanți legali în Ucraina care sunt dispuși să călătorească și să ia copilul.

Câți copii ucraineni sunt plecați în străinătate?


De la începutul războiului total, peste 2 milioane de copii au părăsit Ucraina, potrivit Camerei de Conturi, scrie presa ucraineană.

Potrivit UNHCR, la 15 iulie, în Europa se aflau 6 021 400 de refugiați din Ucraina. Cei mai mulți refugiați ucraineni locuiau în Germania (peste 1,1 milioane de persoane), Polonia (957.000) și Republica Cehă (353.000). În plus, alți 558.300 de refugiați din Ucraina se aflau în afara Europei.

Ulterior, Ucraina și ONU au lansat platforma online „Ucraina este acasă” pentru a-i ajuta pe ucrainenii care doresc să se întoarcă acasă din străinătate.

UPDATE 14:47 În această noapte armata rusă a atacat o gară din regiunea Harkiv. Ca urmare a atacului, un conductor a fost rănit. Două locomotive, vagoane de marfă și de călători au fost, de asemenea, avariate, iar șinele și infrastructura electrică au fost parțial distruse, potrivit Ukrzalizniția.

Ulterior, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a demascat o rețea de agenți ruși care ar fi organizat atacul. Potrivit SBU, principalul suspect este preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

După cum notează serviciul de informații, acesta avea cetățenie rusă, iar în 2022 a fost recrutat de GRU. Suspectul riscă până la 12 ani de închisoare.

UPDATE 14:04 Ucraina va primi 3,9 miliarde de dolari de la SUA în viitorul apropiat. Ministerul Finanțelor al țării vecine a precizat într-un comunicat că fondurile vor fi utilizate pentru plata salariilor profesorilor, angajaților Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, angajaților agențiilor de stat, precum și pentru plățile către persoanele strămutate intern, familiile cu venituri mici și persoanele cu handicap.

Aceasta este prima tranșă de sprijin bugetar direct din partea SUA în 2024. Valoarea planificată a asistenței financiare din partea SUA pentru acest an este de 7,8 miliarde de dolari.

Banii vor fi primiți prin intermediul proiectului PEACE în Ucraina.

UPDATE 11:02 În noaptea de 1 august, forțele ruse au atacat Ucraina cu rachete balistice Iskander-M și cu 7 drone de atac Shahed 131/136. Forțele de apărare aeriană au distrus toate dronele inamice, raportează comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk.

Potrivit acestuia, rușii au lansat rachete balistice de pe teritoriul regiunii Voronej din Rusia și din Crimeea, iar dronele de atac din Kursk și Capul Chauda din Crimeea.


UPDATE 08:14 Fragmentele unei drone cu care Rusia a atacat Ucraina săptămâna trecută au fost găsite în România, în apropierea graniței ucrainene, informează Ministerul român al Apărării.

Instituția a precizat că, în ultimele zile, un grup de specialiști a continuat căutările în teren, pe malul românesc al Dunării, pentru a găsi eventuale fragmente ale dronelor care ar fi putut cădea săptămâna trecută. Astfel, noi epave au fost găsite în apropierea satului Ceatalchioi, situat în județul Tulcea, nu departe de granița cu Ucraina.

„Miercuri, 31 iulie, s-au confirmat elemente de dronă și în zona localității Ceatalchioi, jud. Tulcea. S-au pus în aplicare procedurile operaționale standard pentru astfel de situații.

În ceea ce privește alte zone de incidență despre care au existat referiri în spațiul public cu privire la posibile căderi de fragmente de drone, precum Niculițel sau Chilia, cercetările nu au confirmat prezența acestora”, se arată în comunicat.

Ministerul Apărării a asigurat că epava dronelor rusești detectată a fost localizată în afara așezărilor și că nicio persoană sau infrastructură nu a fost afectată. De asemenea, instituția a condamnat atacurile Rusiei asupra Ucrainei, menționând că acestea sunt „nejustificate și contravin grav dreptului internațional”.

Război în Ucraina, ziua 889