Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Herson: doi salvatori…

LIVE TEXT Herson: doi salvatori răniți într-un alt atac al forțelor ruse. Război în Ucraina, ziua 854

Sursa: dsns_telegram/Telegram

UPDATE 22:29 Un alt bombardament al forțelor ruse a provocat un incendiu la o cooperativă de garaje într-unul dintre cartierele orașului Herson.

O unitate de pompieri care a sosit pentru a stinge incendiul a fost supusă unor tiruri repetate. Din păcate, doi salvatori au suferit răni provocate de șrapnel. Aceștia au fost transportați la un spital în stare moderată”, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Un camion de pompieri a fost, de asemenea, avariat.

UPDATE 20:39 Armata rusă a atacat regiunea Nikopol de peste 20 de ori pe parcursul zilei, cu drone kamikaze și artilerie, anunță guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Serhii Lîsak.

Forțele rus au lovit orașul Nikopol și alte trei comunități.

O tânără de 18 ani a fost rănită. Aceasta este în stare satisfăcătoare și va fi tratată în ambulatoriu.

„Au existat mai multe incendii de iarbă uscată în zonă. De asemenea, o anexă a luat foc. Salvatorii au domolit incendiul. Cinci case particulare, două sere, o conductă de gaz și o linie electrică au fost avariate. Infrastructura a fost, de asemenea, avariată”, a comunicat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.

În orașul Herson, armata rusă a atacat doi copii și adulți cu o dronă, potrivit guvernatorului regiunii Oleksandr Prokudin.

O fată în vârstă de 12 ani a suferit traume și răni provocate de șrapnel la nivelul capului, trunchiului, picioarelor și brațelor ca urmare a exploziei dronei. Sora ei în vârstă de 15 ani a suferit leziuni. Victimele au fost spitalizate în stare moderată pentru îngrijiri medicale. De asemenea, 3 adulți care se aflau cu copiii s-au adresat singuri spitalului pentru ajutor”, a transmis Prokudin.

UPDATE 17:05 Procuratura Regională din Herson anunță că forțele ruse au bombardat un centru de ajutor umanitar din regiune. În urma atacurilor rusești, cinci persoane au fost rănite.

„(…) Sub îndrumarea procedurală a biroului procurorului districtului Herson, a fost lansată o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale pentru încălcarea legilor și obiceiurilor de război (partea 1 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei) (…). Cinci bărbați au solicitat ajutor medical”, se spune în anunțul Procuraturii.

UPDATE 14:37 Președintele Volodimir Zelenski a vizitat regiunea Donețk pe 26 iunie, împreună cu noul comandant al forțelor combinate ale armatei ucrainene, generalul de brigadă Andrii Hnatov, transmite presa ucraineană.

Șeful statului ucrainean a declarat că el și comandantul suprem al forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, „l-au prezentat oficial pe Andrii Hnatov tuturor celor responsabili de apărare în regiunea Donețk” și au vizitat brigăzile 110 și 47.

Zelenski a mulțumit apărătorilor și medicilor din zonă și a declarat că a avut o „întâlnire în cadrul căreia a fost discutată securitatea și sprijinul pentru oameni”.

UPDATE 14:09 Mitropolitul Ionatan de Tulcin și Brațlav, care a fost condamnat în Ucraina pentru justificarea agresiunii ruse, a fost predat Rusiei, scrie Hromadske.

Biserica Ortodoxă Rusă a fost prima care a raportat schimbul.

Pe 22 iunie, Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că mitropolitul a fost „eliberat” la cererea patriarhului Kirill ca urmare a negocierilor. Pe 22 iunie, mitropolitul ar fi fost dus la granița cu Belarus, unde ar fi fost predat reprezentanților ruși.

UPDATE 10:26 SUA sprijină ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) împotriva lui Serghei Șoigu, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, și a lui Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, pentru crime de război împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, notează The Kyiv Independent.

Marți, Șoigu și Gerasimov au primit mandate de arestare din partea CPI pentru rolul lor în conducerea loviturilor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei între octombrie 2022 și martie 2023.

Întrebat despre reacția SUA la mandatele de arestare, Miller a declarat: „Susținem o serie de anchete internaționale privind atrocitățile comise de Rusia în Ucraina, inclusiv cea desfășurată de CPI. Am spus clar că au existat atrocități comise de forțele ruse în invazia lor ilegală din Ucraina și că ar trebui să existe o răspundere pentru aceste atrocități”.

UPDATE 10:00 În noaptea de marți spre miercuri, 25-26 iunie, armata rusă a atacat regiunea Odesa, aflată la o distanță de circa 180 km de Chișinău, cu o rachetă balistică.

Potrivit lui Oleh Kiper, șeful Administrației militare regionale Odesa, nicio persoană nu a fost rănită.

„În cursul nopții, inamicul a lovit cu o rachetă balistică infrastructura civilă din regiunea Odesa. O clădire administrativă din sectorul industrial a fost avariată. Din fericire, oamenii nu au fost răniți”, a precizat oficialul ucrainean.

UPDATE 08:30 90 de soldați ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă. Anunțul a fost făcut de președintele Volodimir Zelenski printr-o postare pe Telegram, care a menționat că „casele nu sunt doar cuvinte. Acasă este Ucraina”.

„Soldați din Garda Națională, Marină, Armată și polițiști de frontieră. Cei care au apărat Mariupolul. Cei care au apărat Cernobîlul. Cei care au fost pe direcțiile Herson, Donețk, Harkiv, Zaporijjea și Luhansk.

Ne amintim de toți oamenii noștri aflați în captivitate în Rusia. Continuăm să lucrăm pentru eliberarea fiecăruia dintre ei. Căutăm adevărul despre toți cei pe care inamicul îi poate deține. Mulțumim echipei noastre de schimb, tuturor partenerilor care ne ajută, Emiratelor Arabe Unite pentru sprijinul acordat în eliberarea oamenilor noștri. Împreună putem obține chiar și cele mai dificile rezultate”, a accentuat șeful statului ucrainean.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853 (marți, 25 iunie)