Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Guvernator: 8 copii…

LIVE TEXT Guvernator: 8 copii ucraineni se întorc acasă din teritoriile ocupate de ruși ale regiunii Herson. A 894-a zi a agresiunii militare rusești la scară largă asupra Ucrainei

Sursă: Kyiv Independent

UPDATE 21:43 Opt copii ucraineni s-au întors acasă din părțile ocupate de ruși, în regiunea Herson, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokrudin, potrivit Kyiv Independent.

„Copiii au fost întâmpinați în țara lor natală, iar toate ororile sunt în spatele lor”, a spus Prokrudin într-o postare pe Telegram.

De la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, Moscova a răpit copii ucraineni din teritoriile ocupate și i-a transferat forțat în teritoriile ocupate sau în Rusia. Potrivit bazei de date a guvernului ucrainean, Rusia a răpit ilegal cel puțin 19.500 de copii din februarie 2022 și mai puțin de 400 s-au întors acasă până acum.

Luarea de ostatici a persoanelor care nu participă activ la ostilități încalcă Convențiile de la Geneva și constituie o crimă de război.

Într-o declarație emisă pe 3 august, Prokrudin a spus că printre cei opt copii care s-au întors acasă se numără cinci fete și trei băieți, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Guvernatorul a mulțumit ONG-ului umanitar ucrainean Salvați Ucraina pentru că a făcut posibilă întoarcerea copiilor, scrie presa ucraineană.

Până acum, în 2024, 162 de copii din părțile ocupate ale regiunii Herson s-au întors la casele lor din teritoriile controlate de Ucraina, în 2024, potrivit Prokrudin.

Kievul și aliații occidentali au condamnat răpirea sistematică de către Rusia a copiilor ucraineni, Curtea Penală Internațională (CPI) emițând mandate de arestare în martie 2023 pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru presupusa supraveghere a deportărilor forțate ale copiilor ucraineni în Rusia.


UPDATE 19:50
Guvernul Ucrainei a decis evacuarea obligatorie a copiilor împreună cu familiile lor dintr-o serie de așezări din regiunea Donețk. Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Vadym Filashkin, potrivit presei ucrainene.

„La recomandarea comandantului grupului operațional-strategic de trupe Khortytsia, Andriy Hnatov, a fost luată decizia evacuării forțate a copiilor din Selidovo”, a declarat Filashkin.

Totodată, copiii vor fi evacuați forțat din așezările aflate la 10 kilometri în apropierea liniei de demarcație.

Localitățile din care vor fi evacuate persoanele sunt Marynivka, Mykhailivka, Lysivka; orașele Novohrodivka din comunitatea teritorială Novohrodivka și satele Promin, Moskovske, Balahan, Mykolaivka, Myrolyubivka, Malynivka, Novoekonomichne, Konstantinopolske și Ostrovske, potrivit Novosti Donbasa.

UPDATE 13:00 Ucraina a primit granturi nerambursabile în valoare de 3,9 miliarde de dolari din partea SUA, prin intermediul Băncii Mondiale. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Denis Șmîgal, pe Telegram.

Aceste fonduri ar trebui să contribuie la finanțarea cheltuielilor bugetare prioritare, în special la plata salariilor profesorilor, medicilor și salvatorilor și la furnizarea de asistență socială.

Potrivit lui Șmîgal, aceasta este prima tranșă de sprijin bugetar direct din partea Statelor Unite în 2024. În total, Ucraina va primi în acest an un sprijin bugetar direct de 7,8 miliarde de dolari din partea SUA.

UPDATE 10:52 Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a confirmat oficial informațiile despre distrugerea, pe 3 august, a unui avion de vânătoare-bombardament rus Su-34, a unui depozit de muniții și înfrângerea altor două aeronave.

Astfel, imaginile din satelit publicate pe pagina de Telegram a instituției arată depozitul de armament al aeronavei distruse. Pe teritoriul aerodromului și în jurul acestuia pot fi observate zone mari de pământ pârjolit de la detonarea secundară a muniției rusești.


UPDATE 08:43 În noaptea de 5 august, forțele ruse au atacat Ucraina cu drone de atac Shahed 1314/136. Forțele de apărare aeriană au distrus toate dronele inamice. Acest lucru a fost raportat de comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk.

Potrivit datelor sale, rușii au lansat drone de atac din zonele Primorsko-Akhtarsk și Kursk, care se află în Rusia.

Toate țintele aeriene au reușit să fie doborâte în regiunile Kiev, Vinnița, Kirovograd, Harkov, Șumi, Poltava și Dnipropetrovsk. În respingerea atacului au fost implicate grupuri mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene și echipamente de război electronic ale Forțelor aeriene.