Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Forțele armate ale…

LIVE TEXT Forțele armate ale Ucrainei au doborât un elicopter militar rusesc KA-52 în regiunea Kursk. Război în Ucraina, ziua 899

Foto: radiosvaboda,org

UPDATE 18:50 Armata ucraineană a doborât un elicopter militar rus Ka-52 în regiunea Kursk, raportează canalului rus de știri aviatice Fighterbomber, citat de Hromadske.

Doborârea elicopterului Ka-52 a fost confirmată și de pilotul rus Z Alexei Voevoda.

Autoritățile ruse nu a comentat pierderea elicopterului.

Anterior, o dronă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a doborât cu succes un alt elicopter rusesc, iar o dronă FPV a SBU a lovit pentru prima dată în istorie un elicopter rusesc de atac Mi-28 în regiunea Kursk a Rusiei, scrie Ukrinform.

UPDATE 14:45 Președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko, a ordonat consolidarea grupării de trupe belaruse din apropierea frontierei cu Ucraina, după ce drone ucrainene ar fi zburat peste graniță, relatează presa ucraineană.

Ministrul Apărării din Belarus, Alexander Hrenin, a declarat, la 10 august, într-un briefing, că o astfel de decizie a fost luată „ținând cont de situația din Ucraina și din regiunea Kursk din Rusia”, citează Hromadske.

Prin urmare, unitățile belaruse vor fi întărite în direcțiile tactice Homel și Mozir „pentru a răspunde la provocărilor care pot interveni”.

Potrivit lui Hrenin, acolo vor fi trimise unități militare ale forțelor speciale, trupe terestre și de rachete.

În special, sisteme de rachete Polonez și sisteme de rachete Iskander vor fi desfășurate la frontieră. În plus, forțele și mijloacele de rachete antiaeriene, trupele radiotehnice și aviația vor fi sporite.

Situația Ucraina – Belarus


Președintele autoproclamat al Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că Ucraina ar fi încălcat spațiul aerian al țării. Potrivit acestuia, în seara zilei de 9 august, forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus mai multe ținte deasupra teritoriului Belarusului, la o altitudine de 1,5 kilometri și o rază de 6,5 kilometri.

El a mai spus că, prin astfel de acțiuni, ucrainenii au arătat că „nu sunt pregătiți pentru nicio pace”. Lukașenko a amintit, de asemenea, de luptele din regiunea Kursk – el a spus că Forțele Armate ale Ucrainei au avansat 30-35 de kilometri, conform Hromadske.

UPDATE 13:50 Cadavrele a doi copii au fost găsite în urma atacului din Konstantînivka, regiunea Donetk, din data de 9 august, raportează Biroul Procurorului General din regiune.

Potrivit presei ucrainene, victimele sunt o fată și un băiat în vârstă de 9 și 11 ani. Expertizele sunt în curs de desfășurare pentru identificarea a încă 6 persoane.

Cele mai recente date arată că bilanțul victimelor atacului rusesc din Konstantînivka a ajuns la 14 persoane, iar alte 43 sunt rănite, potrivit Hromadske.

Forțele de ordin au deschis o anchetă penală privind încălcarea legilor și obiceiurilor de război (partea 2 a articolului 438 din Codul penal al Ucrainei).

Mai multe despre atac


La 9 august, în jurul orei 11:00, trupele ruse au atacat un centru comercial din Konstantînivka, regiunea Donețk. Ocupanții au tras cu o rachetă X-38. În momentul atacului, în apropiere se aflau numeroase persoane.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că „Rusia va fi responsabilă pentru această teroare, și că el va face tot ce îi stă în putere pentru a se asigura că lumea continuă să fie alături de Ucraina, sprijinindu-i apărarea și salvând viețile oamenilor”, îl citează presa ucraineană.

09:00 Trupele ruse au atacat cu rachete orașul Kramatorsk. Exploziile au avut loc în jurul orei 06:00, pe 10 august. Acest lucru a fost raportat de un corespondent al Novosti Donbassa.

Potrivit presei ucrainene, există cel puțin un mort, și mai mulți răniți, iar o mare parte a orașului a rămas fără apă și curent electric din cauza avariilor care au afectat infrastructura. Totodată, orașul este cuprins de un nor mare de fum.

Potrivit presei locale, autoritățile nu au comentat situația, iar alte detalii încă se stabilesc.

Război în Ucraina, ziua 898