Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ După „câteva săptămâni…

LIVE TEXT După „câteva săptămâni foarte dificile” din cauza temperaturilor record și centralelor electrice aflate în reparații, situația aprovizionării cu energie a Ucrainei se îmbunătățește. Război în Ucraina, ziua 884

UPDATE 21:39 După „căteva săptămâni foarte dificile” din cauza temperaturilor record și centralelor electrice aflate în reparații, situația aprovizionării cu energie a Ucrainei se îmbunătățește, a declarat Volodimir Kudritskîi, șeful operatorului de rețea de stat Ukrenergo, scrie Kyiv Independent.

Ucraina a început să implementeze întreruperi de curent pe 15 mai, în urma campaniei de primăvară a Rusiei de atacuri împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei.

Deficitul din sistemul energetic s-a intensificat la mijlocul lunii iulie, când un val de căldură a împins consumul de energie electrică în țară la nivelul maxim. „Avem toate motivele să ne așteptăm că cea mai dificilă perioadă a verii a trecut”, a spus Kudritskîi.

UPDATE 18:45 Adoptarea legii demobilizării acum ar putea repeta greșeala Republicii Populare Ucrainene în timpul războiului împotriva bolșevicilor din 1918, a declarat Ruslan Stefanciuk, președintele parlamentului ucrainean, scrie Kyiv Independent.

Majoritatea soldaților ucraineni nu se pot demobiliza în mod legal și servesc fără pauze pe termen lung pentru al treilea an la rând de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

„Nu cunosc o țară care a demobilizat oameni în timpul războiului. Scuzați-mă, cunosc o astfel de țară – Republica Populară Ucraineană în 1918. La acel moment, ministrul Apărării Mykola Porsh a înaintat un proiect de lege privind demobilizarea la Rada Centrală. Este foarte important pentru mine ca actuala Rada Supremă (parlamentul Ucrainei, n.r.) să nu repete greșeala Radei Centrale”, a declarat Stefanciuk

UPDATE 16:51 Forțele armate ucrainene afirmă că au lovit aerodromul Saki din Crimeea anexată.

„Informațiile privind consecințele loviturii sunt în curs de clarificare”, a declarat Statul Major General într-o postare pe Facebook. „Este important de remarcat faptul că aerodromul era acoperit de echipamente „moderne” de apărare aeriană rusească, care nu au reușit încă o dată să protejeze o instalație militară importantă a Federației Ruse”, se arată în postarea Statului major General.

Lovitura asupra aerodromului de lângă Saki a fost raportată anterior de canalul rusesc de Telegram ASTRA, scrie BBC. Potrivit informațiilor sale, este vorba despre instalația din Novofedorovka din districtul Saki. A fost distrusă o stație radar, doi militari au fost răniți și a izbucnit un incendiu. ASTRA a mai scris că o altă rachetă ATACMS a lovit o instalație radar în apropierea satului Șelkovicinoie din districtul Saki.

Potrivit ASTRA, patru rachete au lovit Crimeea, dintre care două au fost doborâte.

Locuitorii din orașele Saki și Ievpatoria au declarat pentru radiodifuzorul public ucrainean Suspilna că au auzit explozii. Rusia nu a comentat datele privind loviturile asupra Crimeei.

UPDATE 14:22 Comisia Europeană transferă 1,5 miliarde de euro din activele rusești înghețate către apărarea și reconstrucția Ucrainei, a anunțat șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. Aceasta este prima tranșă de acest fel.

„Nu există un simbol sau o utilizare mai bună a banilor Kremlinului decât pentru a face din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur pentru trai”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Banii vor fi transferați prin Fondul european pentru pace și către programul Facilitatea pentru Ucraina.

Fondurile transferate sunt încasările primite de operatorii UE din activele suverane rusești înghețate în Europa.


UPDATE 10:37 Ministerul american al Apărării a constatat erori în evaluarea ajutorului militar pentru Ucraina în calculele privind muniția, rachetele și alte arme trimise Ucrainei, relatează Reuters cu referire la raportul Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA. Astfel de erori au condus la o estimare incorectă a costului echipamentelor – 8,2 dolari în loc de 6,2 miliarde de dolari.

Articolul spune că, în consecință, Ucrainei i s-ar putea trimite arme în valoare de 2 miliarde de dolari pentru a acoperi valoarea ajutorului.

Biroul de Responsabilitate al Guvernului SUA subliniază că mai mulți factori au condus la astfel de erori, în special definirea neclară a valorii ajutorului acordat Ucrainei în Legea privind asistența externă și faptul că administrația prezidențială nu a primit instrucțiuni specifice cu privire la evaluarea sa.

În 2023, Departamentul american al Apărării a declarat că personalul a folosit costul de înlocuire în loc de valoarea depreciată pentru a calcula materiale în valoare de miliarde de dolari trimise Ucrainei. Atunci s-a descoperit eroarea de 6,2 miliarde de dolari, ceea ce a permis trimiterea unui ajutor militar mai mare către Ucraina.

UPDATE 08:23 În noaptea de 26 iulie, trupele ruse au atacat Ucraina cu o rachetă balistică Iskander și 22 de drone de atac Shahed 131/136, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit sursei, rușii au lansat o rachetă Iskander-M din regiunea Rostov a Federației Ruse și au lovit cu ea regiunea Donețk, în timp ce dronele au fost lansate de la Capul Chauda din Crimeea ocupată și din regiunea Kursk.

Atacul aerian a fost respins de grupurile mobile de tragere ale Forțelor de apărare ucrainene, de trupele de rachete antiaeriene și de unitățile aeropurtate de război electronic ale Forțelor aeriene, după cum se arată în postarea Forțelor Aeriene. Ca urmare a operațiunilor de luptă, au fost distruse 20 de „shahed-uri” în regiunile Herson, Sumî, Jîtomir și Cernihiv.

Război în Ucraina, ziua 883