Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Două persoane au…

LIVE TEXT Două persoane au fost ucise în regiunea Harkiv de un atac aerian. Război în Ucraina, ziua 904

Sursa: dsns_telegram

UPDATE 21:40 Două persoane au fost ucise în regiunea Harkiv de un atac aerian, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Astăzi, în jurul orei 15:30, forțele ruse au lansat bombe aeriene ghidate asupra satului Prykolotne din raionul Kupiansk al regiunii Harkiv. Una dintre bombe a lovit clădirea unei întreprinderi civile, provocând un incendiu de 300 m². A doua bombă a provocat un incendiu de 900 m² într-o clădire a unui depozit. Cincisprezece salvatori și patru unități au fost implicate în operațiunile ulterioare. Atacul a ucis 2 civili și a rănit alți 6. Clădirea instituției de învățământ a fost, de asemenea, avariată.

UPDATE 21:25 Politicienii și oficialii ruși sunt foarte alarmați de incursiunea transfrontalieră a Ucrainei, potrivit surselor instituției de presă independente Verstka, citată de Meduza.

O sursă din primăria Moscovei a declarat jurnaliștilor că panica crește în rândul colegilor săi. Acesta a comparat situația cu începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. „Și acela părea că nu va dura mult – dar s-a dovedit a fi un lucru pe termen lung”, a spus sursa. Inițial, oficialii de la Moscova au crezut că forțele ruse ar putea pune capăt atacului în „două sau trei zile, sau cel mult o săptămână”, dar acest lucru s-a dovedit fals. Incursiunea este acum în a doua săptămână.

În primele zile ale ofensivei, spune sursa, viața elitei politice a orașului „nu s-a schimbat prea mult”, iar regiunea Kursk nu a fost un subiect major de conversație. Dar pe 8 și 9 august, a spus spus, „ne-am speriat”. În acea perioadă au apărut informații despre găsirea unui convoi militar rus incendiat în apropierea orașului Rilsk.

După aceste informații, membrii elitei politice din Rusia au început să urmărească îndeaproape știrile din Kursk, trimițându-și reciproc mesaje de la „corespondenții de război” pro-Kremlin, a declarat pentru Verstka un consilier apropiat de Comitetul de apărare al Consiliului Federației. „Ministerul Apărării spune un lucru, iar noi îl transmitem public, dar între timp citim cu toții corespondenții de război care îl atacă pe (șeful Statului Major Valeri n.r.) Gerasimov și spun că nici măcar nu am monitorizat situația din regiunea (Kursk n.r.) în primele două zile”, a declarat el.

„S-a ajuns la absurd: Nici măcar nu știm cine a distrus convoiul cui. Din câte se pare, ei l-au distrus pe al nostru (pe 8 august), iar noi l-am distrus pe al lor pe 11 august. Dar nu poți să dai cu banul în situații de acest tip”, a mai declarat consilierul.

Potrivit acestuia, „starea de spirit (în rândul autorităților n.r.) a devenit foarte anxioasă”. În același timp, a spus el, creșterea raportată a numărului de soldați cu contract înrolați a fost întâmpinată cu „optimism precaut” în rândul colegilor săi. În opinia sa, creșterea arată că „oamenii doresc să apere Patria; ei înțeleg că inamicul se află pe teritoriul lor, și nu numai pe noile teritorii”.

Presa notează că creșterea se datorează cel mai probabil bonusului de înscriere de 1,9 milioane de ruble (21 777 de dolari) pe care Ministerul Apărării a început să îl ofere noilor soldați cu contract în luna iulie.

O altă sursă care are legături cu parlamentul rus a declarat că oficialii sunt alarmați deoarece „Kursk se află la mai puțin de 500 de kilometri de Moscova” (deși aceasta este o exagerare; orașele se află la o distanță de aproximativ 526 de kilometri n.r.). „Luptele sunt foarte aproape – oamenii suferă și sunt evacuați la doar câteva ore de mers cu mașina de Moscova”, a spus el, calificând situația drept „mai alarmantă decât cea din regiunea Belgorod”.

UPDATE 21:10 Două persoane au murit în Verkhnekamianske din comunitatea Zvanivska, a anunțat guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filașkin.

Seara, forțele ruse au bombardat satul cu artilerie, omorând un bărbat de 39 de ani și o femeie de 60 de ani.

„Comunitatea Zvanivska se află în imediata apropiere a liniei frontului de mai bine de doi ani și suferă constant din cauza bombardamentelor”, a menționat oficialul.

Mai devreme, guvernatorul a transmis că 1 persoană a fost ucisă și 3 rănite în bombardamentele de astăzi din regiunea Donețk.

UPDATE 17:20 Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat că aviația rusă a lovit cu bombe aeriene ghidate sectorul privat al satului Zolochiv, raionul Bohoduhiv, din regiunea Harkiv. Un incendiu a izbucnit la una dintre casele cu o suprafață de 100 de metri pătrați. Pompierii au stins incendiul în termen de 3 ore.

Potrivit datelor preliminare, 6 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat în vârstă de 12 ani. Au fost avariate case particulare, autoturisme, conducte de gaz și electrice, clădiri administrative, o grădiniță, un centru cultural și magazine.

UPDATE 14:33 Rusia a iniţiat negocieri cu Ucraina privind schimbul de prizonieri în regiunea Kursk, a declarat joi comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmitri Lubineț, scrie Moscow Times.

Potrivit acestuia, comisarul pentru drepturile omului Tatyana Moskalkova participă la negocierile din partea rusă, iar Kievul a notificat deja Comitetul Internațional al Crucii Roșii și ONU despre situația cu prizonierii.

O sursă a Financial Times (FT) din serviciile de informații militare din Ucraina a confirmat începerea procesului pentru un schimb, dar nu a precizat numărul exact de prizonieri care ar putea fi returnați.

Potrivit FT, în total, Forțele Armate ucrainene din regiunea Kursk ar fi putut captura câteva sute de soldați ruși, inclusiv recruți care păzeau granița. Potrivit unei surse independente din rândul armatei ucrainene, numărul prizonierilor din partea rusă ar putea ajunge la 2 mii. Numai în ultima săptămână, aproximativ 200 de soldați ruși au fost capturați, a declarat pentru Sky News un angajat al unuia dintre centrele ucrainene în care sunt deținuți prizonieri.

UPDATE 10:50 Atacurile rusești în Ucraina din ultima zi au ucis cel puțin cinci persoane și au rănit 21 de persoane, au informat autoritățile regionale la începutul zilei de 15 august, scrie Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Harkiv Oleh Siniehubov a raportat că două persoane au fost ucise în regiune în ultima zi, iar patru persoane au fost rănite.

În Bilîi Kolodiaz, un sat situat la aproximativ 10 kilometri de Vovchansk, a avut loc un atac cu dronă asupra unui vehicul care a ucis un medic de luptă de la Batalionul Medical „Hospitaller”.

UPDATE 10:13 În noaptea de 15 august, trupele ruse au lansat rachete X-59 și drone de atac de tip „Shahed” în mai multe regiuni ale Ucrainei, anunță comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene Nikolai Oleshchuk.

Astfel, trei rachete X-59 au fost lansate din spațiul aerian al regiunii Kursk din Rusia. De asemenea, 29 de drone au zburat din regiunile Primorsko-Akhtarsk, Yeisk și Kursk.

Lupta antiaeriană a implicat echipaje ale grupurilor mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene, aviație, unități de rachete antiaeriene și echipamente de război electronic ale Forțelor Aeriene.

Drept urmare, 29 de drone lansate de Rusia au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Cherkasî, ​​​​Kirovograd, Herson, Zaporojie, Sumî, Chernigov și Kiev.

8:21 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele ucrainene continuă să avanseze pe teritoriul rus, în timp ce Kievul a declarat că a lansat un atac „major” cu drone asupra a patru baze aeriene ruseşti, potrivit The Guardian.

Zelenski a declarat că trupele ucrainene au avansat mai mulţi kilometri în cel mai mare atac asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial. În discursul său de miercuri, 14 august, el a declarat că Kievul îşi atinge obiectivul strategic în cadrul operaţiunii şi şi-a reiterat apelul către partenerii occidentali de a permite atacuri cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor din interiorul Rusiei. „Cu cât deciziile partenerilor sunt mai îndrăzneţe, cu atât Putin poate face mai puţin”, a spus el.

Război în Ucraina, ziua 903