Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE VIDEO/TEXT/ Dezbaterea electorală 2024…

LIVE VIDEO/TEXT Dezbaterea electorală 2024 dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova

Astăzi, 27 octombrie 2024, începând cu ora 10:00, are loc dezbaterea electorală dintre candidații la funcția de președinte al Republica Moldova, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. Aceasta are loc la Palatul Republicii și va fi transmisă în direct la Moldova 1, dar și de alte instituții media. Dezbaterea are loc fără moderator, în baza unui șir de reguli stabilite în prealabil de echipele celor doi candidați.

11:18 Dezbaterea a luat sfârșit. În încheiere, candidații au avut câte 2 minute în care s-au adresat cetățenilor.

Maia Sandu „Dragi cetățeni, președintele este slujitorul poporului. Hoții nu pot câștiga alegerile altfel decât prin furt. În aceste alegeri, atacul asupra democrației este masiv. Avem dovezi, mărturii, le-a văzut toată țara. Doar domnul Stoianoglo nu a văzut acest lucru. Eu mă adresez către toți cetățenii, alegerile care vin sunt despre cum va trăi fiecare dintre noi. Eu am toată încrederea în înțelepciunea și decizia dumneavoastră.”

Alexandr Stoianoglo: „Stimați alegători, ca persoană care a adoptat demult modelul integrării europene, ca sistem personal de valori, sunt pregătit să respect supremația legii, să apăr principiul dreptății, imparțialitatea și să servesc interesele majorității. E timpul ca aceste principii să obțină victoria în Moldova. Cu toții suntem interesați de acest lucru.”

11:00 Maia Sandu „Dodon si PSRM v-au înaintat la funcția de președinte. Acum, vă mențineți afirmația că în «culiocul» dat de Plahotniuc lui Dodon erau bani?”

Stoianoglo: „Nu e important, dacă au fost bani sau nu. Este important că la bază – dosarul a fost pornit ilegal.”

10:40 Alexandr Stoianoglo o acuză pe Maia Sandu că ar lansa falsuri despre el, ulterior spunândui să aducă probe: „Nu am avut relații nici cu Platon, Șor, nici cu alții despre care spuneți că ar sta în spatele meu”.

Maia Sandu: „Eu cred că dumneavoastră nu știți cine vă susține.”

10:38 Într-un schimb de replici, Alexandr Stoianoglo declară că relațiile cu România și sprijinul lor ar fi doar la nivel de discuții, dar nu ar fi vizibile. Maia Sandu răspunde: 

„D-voastră sunteți cetățean român dar speriați oamenii cu România. Sunt în desfășurare multe proiecte, s-au construit poduri, s-au reabilitat clădiri, grădinițe și altele.  Așa, ca între doi români, d-voastră credeți că România va susține omul Moscovei?”

10:20  Alexandr Stoianoglo către Maia Sandu: „Întreprinderi întregi ne părăsesc țara, închideți școli, grădinițe, canale. În 4 ani ați venit doar cu 8 inițiative legislative. Cu ce vă ocupați?”


Maia Sandu răspunde:  „Îi mințiți pe oameni când spuneți că nu construim nimic. (…) Sigur că e nevoie de mai mult, nu putem compensa în 4 ani ce nu s-a făcut în 30, poate s-ar fi făcut mai multe dacă d-voastră nu ați fi favorizat eliberarea celor care au furat miliardul.”

10:00 Dezbaterea a început, prima întrebare a fost adresată de Maia Sandu. În primele 2 minute acordate fiecărui candidat pentru prezentare, Maia Sandu a declarat despre Alexandr Stoianoglo că este un „cal troian”, în spatele căruia ar sta Igor Dodon, Ilan Șor și Veaceslav Platon.

09:30 „Drept urmare a tragerii la sorți, candidata la funcția de președinte, Maia Sandu, va începe prima dezbaterea electorală”, potrivit unui reprezentat al echipei Maiei Sandu.

Ordinea intervențiilor este stabilită prin tragerea la sorți înainte de începerea dezbaterilor electorale. Dezbaterile se vor desfășura fără un moderator. Candidații au dreptul să formuleze câte 10 întrebări fiecare și să răspundă fie în limba română, fie în limba rusă. Regulamentul stabilit prevede că participanții la dezbatere nu vor îndemna la ură, la război sau agresiune. Se interzic mesajele de ură națională, rasială sau religioasă, incitare la discriminare, separatism teritorial, violență publică sau alte manifestări care atentează la regimul constituțional.