Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Ședința Parlamentului. Copiii…

LIVE TEXT Ședința Parlamentului. Copiii cu dizabilități și persoanele cu dizabilități severe din copilărie vor beneficia de alocații pentru dizabilitate și pensii de urmaș

Foto: Parlament/ flickr.com

UPDATE 15:00 Copiii cu dizabilități și persoanele cu dizabilități severe din copilărie vor beneficia concomitent de alocații pentru dizabilitate și pensii de urmaș. Parlamentul a susținut în prima lectură un proiect de lege care prevede acest lucru.

UPDATE 13:15 Parlamentul a adoptat măsuri legislative pentru reglementarea sistemului de evidență a informațiilor privind procesele penale, contravenționale și accidentele rutiere. Un proiect de lege care conține astfel de prevederi a fost votat în a doua lectură de 59 de deputați.

Astfel, va fi modificată Legea cu privire la Sistemul informațional integrat automatizat de evidență a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au săvârșit infracțiuni și Legea cu privire la Sistemul informațional automatizat de evidență a contravențiilor, a cauzelor contravenționale și a persoanelor care au săvârșit contravenții.

UPDATE 12:58 Proiectul de lege vizează politica în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și al construcțiilor a fost votat în a doua lectură de 72 de deputați.

UPDATE 12:57 A fost ratificat Acordul cu Uniunea Europeană privind participarea la Programele UE „Justiție” (2021 – 2027). La fel, a fost votată în prima lectură și ratificarea Acordului cu UE privind participarea la Programele UE „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (2021 – 2027).

Astfel, Republica Moldova va beneficia de granturi europene pentru a consolida democrația, statul de drept și protecția drepturilor fundamentale.

UPDATE 12:56 Parlamentul a aprobat proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor cu 10% din 1 aprilie 2025.

UPDATE 12:24 Deputații au adoptat în lectura a doua inițiativa legislativă privind organizarea și funcționarea camerelor agricole. Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2026.

Potrivit documentului, camerele agricole sunt organizații prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol, precum și dintre celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, pe domeniile lor de competență. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe si experiențe între membri.

Camerele agricole vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. Calitatea de membru al camerei agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care dețin drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil; sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis; sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat; sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară. Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.

Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din subvențiile acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale. Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid.

UPDATE 12:00 Alexei Taran a fost învestit în funcția de director general al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați.

UPDATE 10:40 Parlamentul a revizuit politica de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere a societăților pe acțiuni. Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 59 de deputați. Documentul implementează unele recomandări ale Uniunii Europene în domeniu.

UPDATE 10:35 58 de deputații au votat ordinea de zi în cadrul ședinței.

Știrea inițială…

Deputații din Parlament se întrunesc joi, 6 martie, în ședința plenară. Parlamentul urmează să aprobe în lectura a doua proiectul ce prevede indexarea pensiilor cu 10 % la 1 aprilie 2025. Totodată, Parlamentul urmează să-l desemneze pe Alexei Taran în funcția de director general al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Pe agenda ședințelor în plen fugurează și patru proiecte cu sigla UE ce vizează controlul tutunului, regimul articolelor pirotehnice, clasificarea carcaselor de animale și aspectele conexe aplicării politicii de remunerare a persoanelor cu funcții de răspundere ale societăților pe acțiuni.

De asemenea, Parlamentul urmează să ratifice Acordul cu Comisia Europeană privind detașarea unor funcționari din R. Moldova în cadrul Comisiei Europene; acordurile cu Uniunea Europeană privind participarea R. Moldova la programele Uniunii „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” și „Justiție”; Acordul de împrumut cu Banca Mondială în vederea realizării Proiectului de susținere a managementului riscurilor de dezastre și rezilienței a R. Moldova.

În lectura a doua vor fi dezbătute inițiativele privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, actualizarea cadrului normativ ce vizează politica în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și al construcțiilor.

Pentru examinare în lectura întâi au fost incluse pe ordinea de zi a ședințelor în plen proiectul de lege cu privire la educația fizică și sport; privind administrarea terenurilor proprietate publică; privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar; privind reglementarea valutară.