Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Consilierii lui Trump…

LIVE TEXT Consilierii lui Trump elaborează un plan de sancțiuni pentru a exercita presiuni asupra Moscovei în favoarea păcii, relatează Bloomberg. Război în Ucraina, ziua 1058

Sursa: Reuters

UPDATE 21:20 Consilierii președintelui ales al SUA, Donald Trump, elaborează „o strategie amplă” de sancțiuni menită să faciliteze o soluționare diplomatică a războiului dintre Rusia și Ucraina, a raportat Bloomberg la 16 ianuarie, citând surse anonime familiare cu discuțiile, scrie The Kyiv Independent.

Acest lucru vine în contextul în care industria combustibililor fosili din Rusia continuă să servească drept sursă principală de finanțare pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Echipa lui Trump analizează două abordări principale. Primul set de recomandări politice sugerează că, în cazul în care o rezolvare a războiului pare posibilă, administrația ar trebui să se concentreze pe măsuri de bună credință în beneficiul producătorilor de petrol ruși sancționați, care ar putea contribui la încheierea unui acord de pace.

A doua opțiune ar implica extinderea sancțiunilor pentru a exercita o presiune maximă, sporind influența asupra Moscovei.

Echipa lui Trump evaluează, de asemenea, opțiunile politicii de sancțiuni pentru a pune presiune asupra Iranului și Venezuelei, potrivit Bloomberg.

Strategia se află în stadiu incipient și depinde în cele din urmă de ceea ce Trump decide să facă, au declarat pentru Bloomberg persoanele familiarizate cu această chestiune.

UPDATE 21:00 Statele Unite au impus miercuri sute de sancțiuni împotriva Rusiei, încercând să crească presiunea asupra Moscovei în ultimele zile ale administrației Biden și să protejeze unele sancțiuni impuse anterior, scrie Reuters.

Departamentele de Stat și de Trezorerie ale SUA au impus sancțiuni împotriva a peste 250 de entități, inclusiv unele cu sediul în China, vizând eludarea de către Rusia a sancțiunilor americane și baza sa militară industrială.

Ca parte a acțiunii, Trezoreria a impus noi restricții pentru aproape 100 de entități care erau deja supuse sancțiunilor, ceea ce ar putea complica orice eforturi viitoare de eliminare a măsurilor.

Într-o declarație, Trezoreria a declarat că Washingtonul a impus noi sancțiuni asupra a aproape 100 de entități ruse critice – inclusiv bănci rusești și companii care operează în sectorul energetic al Rusiei – care au fost anterior sancționate de Statele Unite.

Noile sancțiuni sunt emise în temeiul unui ordin executiv care, potrivit unui înalt funcționar al Trezoreriei, necesită notificarea Congresului înainte ca oricare dintre acțiuni să poată fi anulate.

Edward Fishman, un fost oficial american care este acum cercetător la Universitatea Columbia, a numit-o „o acțiune foarte semnificativă”. „Protejează aceste sancțiuni împotriva oricărui fel de decizie frivolă de a le ridica”, a spus el. „Oferă noii administrații Trump mai multă influență asupra Rusiei”. Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

UPDATE 16:43 Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord pe 100 de ani privind cooperarea militară, parteneriatul în sectorul energetic și în alte domenii. Acordul a fost semnat în urma unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Keir Starmer, notează Ukrinform.

În plus, Starmer a declarat că, în 2025, Marea Britanie va furniza Ucrainei un nou sistem mobil de apărare aeriană finanțat de Danemarca. El a precizat că acest sistem va fi „dezvoltat în conformitate cu nevoile Ucrainei”, citat de The Guardian. El a adăugat că țara sa va continua să instruiască armata ucraineană.

UPDATE 16:22 Armata ucraineană în noaptea de 16 ianuarie a lovit depozitul de petrol Liskinskaia situat în regiunea Voronej din Rusia, scrie hromadske cu referire la anunțul armatei ucrainene.

Cel puțin trei drone de atac ar fi lovit depozitul, provocând un incendiu. Se știe că depozitul de petrol stoca combustibil, care, în special, era folosit pentru a satisface nevoile armatei Federației Ruse.

Guvernatorul regiunii Voronej, Alexander Gusev, a raportat că în total mai mult de 10 drone au atacat regiunea.

Foto: Guvernatorul regiunii Voronej, Alexander Gusev/ Telegram

UPDATE 12:46 Ministrul italian al apărării, Guido Crozetto, a sosit în Ucraina într-o vizită oficială, a raportat de Ministerul italian al Apărării. Se așteaptă ca Crozetto să aibă o serie de întâlniri instituționale, dar detaliile acestora nu au fost dezvăluite.

UPDATE 10:12 Forțele ruse au atacat Ucraina în noaptea de 16 ianuarie cu 55 de drone de atac Shahed, precum și drone de imitație de diferite tipuri, anunță Forțele Armate ale Ucrainei.

Potrivit sursei, 34 de drone au fost doborâte în regiunile Poltava, Sum, Harkiv, Cerkasî, Cernihiv, Kiev, Jîtomîr, Kirovograd, Dnipropetrovsk, Zaporijjea și Mîkolaiv.

Mai multe drone au lovit o fermă din regiunea Cernihiv, iar câteva case particulare din regiunile Harkiv și Poltava au fost, de asemenea, avariate ca urmare a doborârii dronelor inamice. De asemenea, potrivit unei postări pe Telegram a administrației militare regionale din Poltava, resturile au deteriorat, de asemenea, infrastructura energetică din regiune. În cursul dimineții, 301 consumatori casnici și 22 de consumatori legali au rămas fără lumină.

Alte 18 drone inamice de imitație au fost pierdute.

UPDATE 08:17 Premierul britanic Keir Starmer a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Se așteaptă ca aceștia să semneze un acord de „parteneriat pe 100 de ani” care va acoperi domenii precum apărarea, știința, energia și comerțul, scrie The Guardian.

De asemenea, ar urma să se discute despre garanțiile de securitate pe care Regatul Unit le poate oferi Kievului, inclusiv posibilitatea ca trupele britanice să se alăture unei forțe de menținere a păcii după război.

Keir Starmer a călătorit în Ucraina pentru a se întâlni cu Zelenski pentru prima dată de când a intrat în funcția de premier-ministru.