Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ China afirmă că…

LIVE TEXT China afirmă că nu va furniza armament Rusei. Război în Ucraina, ziua 882

Foto: Xinhua/ China Daily

UPDATE 22:07 În timpul vizitei ministrului ucrainean de Externe, Dmîtro Kuleba, în China, s-a confirmat că chinezii nu vor furniza arme Rusiei. De asemenea, Beijingul a transmis un „semnal clar” că susține integritatea teritorială a Ucrainei, anunță președintele Volodîmîr Zelenski în mesajul său video de seară, citat de hromadske.ua.

Vizita unui oficial ucrainean la acest nivel a avut loc pentru prima dată în mulți ani și „este un lucru bun”, a asigurat șeful statului. Totodată, în timpul întâlnirii dintre oficialii ucraineni și chinezi, s-a confirmat ceea ce Xi Jinping, liderul Chinei, i-a spus lui Zelenski — că Beijingul nu va furniza arme Moscovei.

După întoarcerea în Ucraina, Kuleba îi va prezenta lui Zelenski „un raport detaliat” cu privire la rezultatele vizitei.

Încă din mai, fostul ministru al apărării al Marii Britanii, Grant Shapps, a declarat că China fie a transferat, fie se pregătește să transfere armament letal Rusiei pentru a fi folosit în războiul împotriva Ucrainei.

În același timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că liderul Chinei, Xi Jinping, i-a promis că nu va vinde arme Rusiei. Într-un interviu pentru Bloomberg, șeful statului ucrainean a mai spus că nu există dovezi clare că arme din China ajung în Rusia.

Cu toate acestea, a adăugat că, dacă Xi Jinping „ar dori ca acest lucru să nu se întâmple, probabil că nu s-ar întâmpla Dacă China dezvoltă arme împreună cu Rusia pentru războiul din Ucraina, atunci ar putea fi impuse sancțiuni”, a spus Zelenski.

UPDATE 19:00 Militarii ruși au atacat partea centrală a orașului Harkiv, lovind un bloc de locuințe cu o bombă ghidată, anunță primarul orașului, Igor Terehov, și șeful administrației militare regionale, Oleg Sînegubov, scrie hromadske.ua. Potrivit sursei citate, acesta este al șaselea atac asupra orașului pe parcursul zilei de miercuri, 24 iulie.

Inițial, primarul a anunțat că doi oameni au fost răniți în urma loviturii. În clădirea rezidențială a izbucnit un incendiu. Ulterior, Sînegubov a precizat că sunt trei victime.

UPDATE 16:37 Slovacia ar putea recurge la „măsuri de răspuns nedeterminate” la interdicția Ucrainei de a transporta petrol de la compania rusă Lukoil prin teritoriul său, scrie hromadske. cu referire la declarațiile președintelui Peter Pellegrini și a ministrului slovac al apărării, Robert Kaliniak, făcute într-o conferință de presă.

Astfel, potrivit lui Kaliniak, Kievul „riscă mult” cu o asemenea decizie, acțiunile sale fiind calificate drept „iresponsabile”

În același timp, președintele slovac a reamintit că Slovacia ajută Ucraina cu livrări inverse de gaz și electricitate. Cu toate acestea, dacă situația cu blocarea tranzitului de petrol va continua, Slovacia ar putea recurge la „măsuri de răspuns nedeterminate”.

UPDATE 15:32 În timpul vizitei sale la Guangzhou, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, ar fi declarat că Kievul este pregătit să poarte discuții cu Moscova. Acest lucru este menționat în mesajul Ministerului chinez de Externe, scrie Novaia Gazeta Europe.

„Partea ucraineană este pregătită pentru dialog și negocieri cu partea rusă. Desigur, negocierile ar trebui să fie rezonabile și substanțiale, cu scopul de a obține o pace justă și durabilă”, a declarat Kuleba, citat de Ministerul de Externe al Chinei.

De cealaltă parte, Ministerul ucrainean de Externe a precizat într-o declarație că Kuleba se referea la disponibilitatea Ucrainei pentru dialog „la un anumit moment, când Rusia va fi pregătită să negocieze în mod rațional”. Acum, se spune în declarație, această disponibilitate nu este observată de partea rusă.

„Agresiunea rusă a distrus pacea și a stopat dezvoltarea, iar fiecare nouă zi de război implică noi încălcări ale umanității și continuarea erodării justiției. Prin urmare, este necesar să punem capăt războiului împotriva Ucrainei, să restabilim pacea și să accelerăm restaurarea statului nostru”, a spus Kuleba, potrivit Ministerului ucrainean de Externe.

UPDATE 14:32 Ambasadorii țărilor UE au adoptat prima tranșă din cadrul Planului Ukraine Facility, deschizând astfel calea pentru transferul de aproape 4,2 miliarde de euro în vederea sprijinirii redresării, reconstrucției și modernizării Ucrainei. Anunțul a fost făcut de către președinția maghiară a Consiliului UE.

„În etapa următoare, Consiliul UE va trece la o procedură scrisă”, se arată în anunțul de pe platforma X.

UPDATE 12:25 Andrei Torgașov, care a fost numit în mass-media drept victimă a exploziei unei mașini la Moscova, a numit informația drept un fals, scrie agenția rusească de stat RIA Novosti.

„Acesta este un fals total, această explozie nu are nimic de-a face cu mine”, a declarat Torgașov.


UPDATE 12:15 Rușii au atacat biroul unei organizații umanitare care deminase teritoriul regiunii Harkiv. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleg Sinegubov, la ora 5 dimineața, rușii au lansat o rachetă balistică asupra biroului Fondului elvețian pentru acțiunea împotriva minelor FSD.

În urma bombardamentelor, fațada și tavanele de la mai multe etaje au fost distruse. Șase mașini folosite de medicii organizației au fost, de asemenea, avariate.

„Din păcate, regiunea Harkov este una dintre cele mai poluate regiuni cu obiecte explozive, prin urmare activitățile unor astfel de organizații, precum și dezvoltarea domeniului deminării umanitare sunt extrem de importante pentru siguranța oamenilor și funcționarea sectorului privat”, a menționat Sinegubov în postarea sa de pe Telegram.

UPDATE 11:59 În spațiul public au apărut imaginile video cu momentul exploziei mașinii ofițerului Ministerului Apărării din Moscova, Andrei Torgașov, precum și cu momentul în care a fost instalat dispozitivul exploziv, scrie Novaia Gazeta Europe.

Imaginile au fost publicate pe canalul de Telegram Mash. Potrivit canalului, la ora 2:28, un tânăr cu hanorac de culoare deschisă a amplasat o bombă în partea de jos a mașinii și apoi a fugit.


Canalul mai scrie că explozia a avut loc la ora 6:30, când ofițerul Andrei Torgashov a introdus cheia în contact.


UPDATE 9:31 Mașina șefului adjunct al unei unități militare a fost aruncată în aer la Moscova, scrie Meduza cu referire la canalul de Telegram Astra.

Explozia a avut loc în nordul Moscovei, când mașina era parcată. A fost aruncată în aer o Toyota Land Cruiser, care, potrivit canalului Telegram, aparținea lui Andrei Torgașov, șeful adjunct al unității militare 33790, un centru de comunicații prin satelit al forțelor armate ruse.

Cauza exploziei mașinii a fost detonarea unui dispozitiv exploziv instalat în aceasta, scrie TASS cu referire la reprezentantul oficial al Ministerului de Interne Irina Volk. Potrivit agenției, tălpile lui Torgașov au fost sfâșiate, în timp ce soția sa a suferit câteva răni provocate de cioburile de sticlă.

Comitetul de Investigații a deschis un dosar penal. Sub ce articol, nu este specificat. Canalul Telegram al agenției informează că anchetatorii vor efectua „o serie de expertize”.

UPDATE 9:29 În timpul nopții, Rusia a atacat portul și infrastructura civilă din regiunea Odesa, raportează Oficiul Procuraturii Generale a Ucrainei.

În urma atacului, o clădire rezidențială cu cinci etaje a fost avariată, iar trei persoane au fost rănite de diferite grade. Victimelor li se acordă asistență medicală. O serie de clădiri și camioane au fost, de asemenea, avariate în urma atacului asupra infrastructurii portuare.

Inspecția este în curs și se întocmește o listă completă a distrugerilor și pagubelor.

UPDATE 8:30 Un mesaj RO-Alert a fost emis marți seară în nordul județului Tulcea din România din cauza războiului de peste Dunăre, relatează G4media. Populația a fost avertizată despre posibilitatea căderii diferitelor obiecte pe teritoriul localităților de la graniță cu Ucraina.

Localitățile în care a fost emisă avertizarea sunt Jijila, Grindu, Văcăreni, Luncavița, Isaccea, Niculițel, Somova, Tulcea, Ceatalchioi, Nufăru, Frecăței, Hamcearca, Maliuc, Pardina, Chilia Veche, C A Rosetti, Sulina. Mesajul a fost primit de localnici în jurul orei 02:20, după ce autoritățile au observat mai multe drone care se apropiau de zona de nord a județului Tulcea.

„Structurile de apărare a teritoriului țării, dar și cele de ordine publică sunt pregătite să ofere tot suportul necesar persoanelor care solicită acest lucru și, încă o dată facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sunt vizate de atacurile Federației Ruse.

Menționăm faptul că în cursul nopții trecute au fost 10 apeluri la numărul unic de urgență 112 privind sunetul produs de explozii. Cele mai multe apeluri au fost din municipiul Tulcea, iar acestea semnalau faptul ca se aud explozii dar au fost și apeluri prin care cetățenii solicitau informații, iar operatorii dispeceratului din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea le-au oferit toate informațiile solicitate pentru a înțelege că ceea ce aud se întâmplă pe teritoriul ucrainean. La ora 03:46, alertă aeriană a încetat”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

UPDATE 8:10 În dimineața zilei de 24 iulie, trupele ruse au lansat un dublu atac cu rachete asupra orașului Harkiv, informează primarul Igor Terehov.

Potrivit acestuia, rușii au atacat mai întâi o zonă industrială din unul dintre cartierele Harkivului. Ulterior, aceștia au lovit și sectorul privat al orașului, provocând un incendiu în una dintre clădiri. O persoană a decedat.

Informațiile privind victimele și pagubele sunt în curs de clarificare. Preliminar s-a stabilit că rușii au atacat localitatea cu rachete antiaeriene ghidate S-300.

Război în Ucraina, ziua 881