Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Bombardamentele rusești asupra…

LIVE TEXT Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au făcut cel puțin 17 victime, în ultima zi. Situația pe front. Război în Ucraina, ziua 962

Foto: The Kyiv Independent

UPDATE 16:56 Rusia a efectuat atacuri în masă în regiunile sudice și estice ale Ucrainei, omorând cel puțin trei civili și rănind 14, în ultimele 24 de ore, potrivit raportului oficialilor ucraineni de pe data de 12 octombrie, scrie Kyiv Independent.

În regiunea Donețk, trupele ruse au lansat lovituri asupra satului Bohoiavlenka, în apropiere de orașul recent căzut Vuhledar, omorând doi civili, iar în localitatea Ivanopillia, un alt civil a decedat – opt persoane fiind rănite.

În regiunea Zaporijjea, forțele ruse au lansat 425 de lovituri, în 11 localități, pe 11 octombrie, potrivit șefului administrației militare, Ivan Fedorov. Atacurile din timpul nopții asupra orașului Zaporijjea au lovit mai multe blocuri, rănind trei persoane.

În regiunea Herson, bombardamentele au făcut trei victime.

Totodată, un incendiu uriaș a izbucnit peste noapte, după bombardamentele rusești asupra unui depozit de deșeuri, în orașul Herson, pe care pompierii au reușit să-l stingă până în dimineața zilei de 12 octombrie, potrivit Serviciilor de Urgență din Ucraina.

Totodată, rușii avansează în regiunea Donețk: atacuri masive au loc în Torețk. Orașul ar putea fi următorul care va cădea sub ocupația rusă, scrie Kyiv Independent.

Cu toate acestea, trupele ucrainene au stabilizat linia frontului lângă Prokovsk după ce Forțele ruse au intensificat atacurile asupra orașului, în ultimele luni.

Informațiile vor fi actualizate.

UPDATE 15:45 „Mii de soldați din Coreea de Nord ar fi, în prezent, antrenați în Rusia, iar până la sfârșitul anului ar putea fi transferați pe frontul din Ucraina”, scrie hromadske.ua, citând Washington Post (redacția WP a scris că informațiile pe care le deține provin din surse personale).

Potrivit surselor WP, ofițerii nord-coreeni s-ar afla deja pe teritoriul Ucrainei ocupat de Rusia, pentru a monitoriza trupele ruse și pentru a studia câmpul de luptă. Cu toate acestea, armata ucraineană nu a întâlnit unități nord-coreene pe front, scrie hromadske.ua.

Anul trecut, Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a raportat sosirea unui contingent limitat de militari nord-coreeni, inclusiv unități de trupe de inginerie, pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei.

Totodată, la începutul lunii octombrie a acestui an, Kyiv Post, citând surse din Serviciile de informații militare, a scris că printre cei 20 de soldați, uciși într-un atac cu rachete în regiunea Donețkului, s-ar fi numărat șase ofițeri din Coreea de Nord.

Kremlinul neagă că armata din RPDC participă la războiul împotriva Ucrainei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a catalogat declarațiile ca fiind „minciuni“.

Rolul RPDC în războiul ruso-ucrainean

În ianuarie 2024, au apărut primele dovezi că Coreea de Nord îi transferă armele Rusiei, scrie hromadske.ua. Astfel, în urma unei examinări, la începutul lunii ianuarie, s-a confirmat că rușii au lovit Harkivul cu o rachetă nord-coreeană.

Până la sfârșitul lunii februarie, anchetatorii au raportat că trupele ruse au tras cu peste 20 de muniții nord-coreene deasupra Ucrainei.

Mai mult, potrivit Serviciilor de informații ucrainene, Coreea de Nord ar fi trimis un milion și jumătate de muniție de artilerie în Rusia.

În iunie, Federația Rusă și RPDC au semnat un acord privind un parteneriat strategic, care prevedea asistență militară reciprocă în caz de agresiune împotriva Phenianului sau a Moscovei.

UPDATE 13:18 În noaptea de 12 octombrie, Forțele de Apărare ucrainene au lovit un depozit de combustibil și lubrifianți din apropierea orașului Rovenki, în zona ocupată de ruși din regiunea Lugansk, a raportat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Facebook.

„Noaptea trecută, a fost efectuată o lovitură asupra unei instalații de depozitare a combustibilului și lubrifianților din apropierea orașului Rovenki, pe teritoriul ocupat temporar din regiunea Lugansk. Această bază a stocat petrol și produse petroliere, care au fost furnizate, printre alte utilizări, pentru nevoile armatei ruse”, a notat Statul Major.

În urma atacului, a izbucnit un incendiu masiv, asupra căruia se lucrează, în prezent, pentru a fi stins.

Operațiunea a fost efectuată de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, în coordonare cu alte componente ale Forțelor de Apărare.

Statul Major a reamintit că același depozit de petrol a fost vizat și anterior de Forțele ucrainene.

UPDATE 11:38 Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) a solicitat o anchetă independentă pentru a clarifica circumstanțele morții jurnalistei ucrainene Viktoria Roshchina, care a fost capturată în închisorile Federație Ruse, de unde, în urmă cu câteva zile, i-a fost anunțată moartea.

Serviciul diplomatic european a menționat că încălcările drepturilor omului și hărțuirea jurnaliștilor nu pot rămâne nepedepsite: „UE este șocată de rapoartele privind moartea jurnalistei independente ucrainene Victoria Roshchina în timpul detenției arbitrare ilegale în Rusia. Gândurile noastre sunt alături de familia, prietenii și colegii ei”, a afirmat departamentul, adăugând că Roshchina este al treisprezecelea jurnalist ucis de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

După cum a raportat pe Facebook directorul executiv al Inițiativei Media pentru Drepturile Omului (MIHR), Tatiana Katricenko, Viktoria Roshchina a fost deținută în cel puțin două închisori din Rusia: colonia corecțională nr. 77 din Berdiansk și Centrul de detenție preventivă (SIZO) nr. 2 din Taganrog, scrie DW.

Moartea jurnalistei independente ucrainene Viktoria Roshchina – care a dispărut în timpul unei călătorii pentru a documenta teritoriile Ucrainei ocupate de Rusia – a fost confirmată pe 10 octombrie. Anterior, familia jurnalistei a primit o scrisoare de la Ministerul Apărării al Federației Ruse că ar fi murit pe 19 septembrie – în timpul transferului de la Taganrog la Moscova. Pe 6 octombrie, Viktoria Roshchina ar fi împlinit 28 de ani.

09:40 În noaptea de 12 octombrie, trupele ruse au lovit, cu bombe aeriene ghidate, Zaporijjea. Potrivit datelor preliminare ale Poliției Naționale ale Ucrainei, cel puțin trei persoane au decedat, printre care și un copil, iar cel puțin 2 persoane au fost internate în spital.

În total, orașul a fost lovit de trei ori pe timp de noapte, bombardamentele ajungând să distrugă mai multe instalații de infrastructură.

În timpul zilei de 10 octombrie, rușii au lansat 425 de lovituri asupra a 11 așezări din regiunea Zaporijjea.

A 961-a zi a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei