Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Bloomberg: Rusia va…

LIVE TEXT Bloomberg: Rusia va crește cheltuielile pentru armată până la un nou record, războiul va costa 142 de miliarde de dolari pe an. Război în Ucraina, ziua 943

Sursa foto: Novaya Gazeta Europe

UPDATE 21:47 Guvernul rus se pregătește să mărească din nou cheltuielile bugetare pentru armată pentru a plăti factura pentru războiul din Ucraina, care a costat deja contribuabilii ruși 22 de trilioane de ruble, scrie Bloomberg.

În 2025, trezoreria federală rusă va cheltui un record de 13,2 trilioane de ruble, sau 142 de miliarde de dolari, pentru apărarea națională,

Comparativ cu 2024 (10,8 trilioane de ruble), cheltuielile militare vor crește cu încă 22%, față de 2023 (6,8 trilioane de ruble) – dublu, iar în comparație cu 2021 antebelic (3,5 trilioane) – vor crește de aproape 4 ori. Bugetul militar va ajunge la 6,2% din PIB-ul național – nivelul dictaturilor militare din Africa (6,3% din PIB-ul Sudanului de Sud), iar ponderea cheltuielilor militare în trezorerie – aproximativ 30% – se va menține la niveluri fără precedent din vremurile URSS, transmite Bloomberg

UPDATE 18:59 Ucraina a distrus sau a deteriorat peste 200 de facilități militare din Rusia în ultimul an folosind tehnologia „Drone Swarm”, a declarat ministrul apărării ucrainean, Rustem Umerov, scrie Kyiv Independent.

„Astăzi, dronele ucrainene zboară peste o mie de kilometri, ajungând la Murmansk și regiunea Volga, distrugând rafinăriile de petrol și câmpurile aeriene rusești”, a spus Umerov.

Printre țintele forțelor ucrainene s-au numărat centrele de control, câmpurile aeriene, navele, sistemele de apărare aeriană și bazele militare rusești, a adăugat ministrul.

Potrivit ministrului, Ucraina și-a mărit capacitățile militare pe termen lung „de câteva ori” în acest an. În special, în 2024, Ministerul Apărării a contractat drone în valoare de peste 507,6 milioane de dolari și muniție pentru drone în valoare de 217,5 milioane de dolari.

UPDATE 15:52 Kremlinul a declarat că va studia ceea ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat drept „planul său de victorie” pentru a pune capăt războiului cu Rusia, dacă informațiile oficiale cu privire la acesta vor fi publicate, scrie instituția de presă de stat TASS.

Planul, ale cărui detalii Zelenski nu le-a prezentat public până în prezent, pare a fi un mare efort din partea lui Zelenski de a încerca să convingă Washingtonul și alți aliați să ofere un ajutor mai mare țării sale, în încercarea de a forța Moscova să pună capăt conflictului în condiții acceptabile pentru Kiev, scrie Reuters.

„Credem că nu trebuie analizate rapoartele mass-media. Dacă informațiile despre aceasta apar în surse oficiale, desigur că le vom analiza. Există o mulțime de informații contradictorii și nesigure cu privire la aceasta, așa că suntem foarte precauți în această privință”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, fiind întrebat despre inițiativa lui Zelenski.

UPDATE 12:06 Ziarul britanic The Times scrie că „planul de victorie” cu care Volodimir Zelenski a venit în SUA pentru a-l prezenta lui Joe Biden constă în patru puncte-cheie:

  • o cerere de garanții de securitate occidentale similare unui acord de apărare reciprocă cu aderarea la NATO;
  • continuarea invaziei Ucrainei în regiunea Kursk ca monedă de schimb teritorială;
  • solicitarea de „anumite” arme moderne;
  • ajutor financiar internațional pentru economia distrusă a Ucrainei.

Zelenski a declarat că nu va dezvălui toate detaliile planului înainte de întâlnirea sa de joi cu Biden și a adăugat că intenționează să îl prezinte și celor doi candidați la președinție, Donald Trump și Kamala Harris, amintește ziarul.

În plus, Zelenski intenționează să îi ceară lui Biden „garanții de securitate” pentru Ucraina, care ar împiedica Kievul să fie forțat să încheie un acord de pace nefavorabil dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA.

UPDATE 10:44 Reprezentanții Unităților ale brigăzii de asalt aeropurtate separate 95 afirmă că au străpuns o secțiune a frontierei ruse.

„Aceasta este a doua operațiune reușită de străpungere a frontierei ruse de la începutul operațiunii în regiunea Kursk din Rusia”, se arată în anunțul de pe canalul de Telegram al Unităților ale brigăzii de asalt aeropurtate.

UPDATE 08:15 În seara zilei de 22 septembrie, trupele ruse au lovit Zaporijia cu mai multe bombe ghidate, anunță guvernatorul regiunii, Ivan Fedorov.

Bombardamentul a avut loc între orele 22 și 23, rușii au efectuat 7 lovituri cu KAB-uri, lovind infrastructura civilă. Ca urmare a atacului, 13 persoane au fost rănite, inclusiv un adolescent de 15 ani. Au fost distruse 13 case de locuit, 2 instituții de învățământ și 5 vehicule.