Banca Mondială va oferi 593 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului privat ucrainean. Război în Ucraina, ziua 985
UPDATE 21:57 Banca Mondială va oferi 593 de milioane de dolari Ucrainei „pentru consolidarea sectorului privat”. Se preconizează că banii alocați vor contribui la sprijinirea a 20 000 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea sau salvarea a cel puțin 40 000 de locuri de muncă, potricit prim-ministrului Denîs Șmîhal.
„Sunt recunoscător președintelui Băncii Mondiale, Ajay Banga, directorului general Anna Bjerde și directorului regional Bob Som pentru angajamentul lor continuu și sprijinul acordat Ucrainei în mijlocul războiului”, a menționat premierul ucrainean înt-un mesaj pe Telegram.
UPDATE 19:30 Rusia ar urma să achite soldaților nord-coreeni trimiși la războiul cu Ucraina două mii de dolari pe lună, raportează The Korea Herald, citând date de la Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud, scrie Meduza. Potrivit sursei citate, cel puțin 10 mii de soldați nord-coreeni vor fi transferați pe frontul ucrainean.
Pe lângă soldați, există aproximativ patru mii de muncitori nord-coreeni în Rusia, punctează Meduza. Salariul lor mediu este de aproximativ 800 de dolari pe lună.
Rusia ar putea, de asemenea, să înceapă să trimită orez către Coreea de Nord, pentru că țara nu dispune de propria sa recoltă, a notat The Korea Herald. Se presupune că Moscova ar putea trimite către Phenian până la 600-700 de mii de tone de orez pe an. Anterior, țara primea 50-100 de mii de tone.
UPDATE 16:00 În condițiile unei ierni friguroase și a unor noi atacuri masive ale Rusiei asupra centralelor nucleare, Ucraina s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie de până la 20 de ore pe zi, relatează Politico, citând experți ucraineni în energie, potrivit hromadske.
Publicația scrie că fiecare iarnă din timpul războiului la scară largă din Ucraina a fost dificilă, însă iarna viitoare va veni după luni de atacuri aeriene rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene.
Potrivit lui Gennadiî Rîabțev, cercetător șef la Institutul Național pentru Studii Strategice din Ucraina și expert pe piața energetică, Rusia a lansat peste 200 de rachete și drone asupra instalațiilor energetice numai la sfârșitul lunii august. Acest lucru a redus capacitatea de producție de energie electrică a Ucrainei cu mai mult de 9 GW. Este vorba de pierderea a opt centrale electrice și a peste 800 de instalații de alimentare cu energie termică.
UPDATE 13:00 Cel puțin 14 persoane au fost rănite în urma unei lovituri aeriene rusești asupra orașului Harkiv, scrie Novaia Gazeta Europe.
Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, o bombă aeriană rusească a căzut în cartierul Șevchenkivskî al orașului, nu departe de clădiri rezidențiale. În urma loviturii, 14 persoane au fost rănite, inclusiv patru polițiști, a precizat poliția regională.
Potrivit primarului orașului Harkiv, Igor Terehov, proiectilul a lovit clădirea unui supermarket. De asemenea, au fost avariate clădiri rezidențiale, mașini și linii electrice și de transport electric la sol.
Terehov a declarat că un alt obuz rusesc a căzut în districtul Kholodnogorskiî al orașului, nu departe de piață. Nimeni nu a fost rănit în urma impactului, dar ferestrele clădirilor învecinate au fost sparte.
UPDATE 11:00 Ieri noaptea, au fost detectate deasupra Mării Negre grupuri de drone care se îndreptau către spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României. Pentru monitorizarea situaţiei din spaţiul aerian, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană, au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Totuși, nu a fost detectată pătrunderea în spațiul aerian național, scrie G4Media.
„Sistemul de supraveghere radar al României, care a monitorizat permanent situaţia generată de aceste atacuri, nu a detectat pătrunderea în spaţiul aerian naţional a unor vehicule aeriene implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene”, a informat Ministerul.
UPDATE 10:55 În noaptea de 4 noiembrie, forțele ruse au atacat Ucraina cu o rachetă balistică Iskander-M, bombe aeriene ghidate și 80 de drone de atac Shahed 131/136, precum și cu drone de un tip nespecificat. Apărarea aeriană a Ucrainei a dezamorsat 50 de drone inamice. Acest lucru a fost raportat forțele aeriene ucrainene.
Printre regiunile vizate se numără regiunea Kiev, Odesa, Simî și Herson.