Aruncătorul de flăcări Solntsepyok al Rusiei a fost distrus în regiunea Zaporizhzhia. Război în Ucraina, ziua 892
UPDATE 16:05 Ofițerii de operațiuni speciale ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au incendiat sistemul rusesc de aruncătoare de flăcări Solntsepyok în regiunea Zaporizhzhia, potrivit serviciului de presă al agenției de securitate, relatează Ukrinform.
„Războinicii ucraineni au desfășurat cu succes o activitate în regiunea Zaporizhzhia, pentru a distruge un sistem de aruncătoare de flăcări TOS-1A Solntsepyok, care este mândria industriei militare ruse și o țintă rară pe front”, se arată într-o postare pe rețelele de socializare.
UPDATE 12:35 România intenționează să coopereze cu Ucraina în dezvoltarea de rachete naționale anti-navă R-360 Neptune. Acest lucru a fost relatat de Army Recognition, citat de Hromadske.
România încearcă să urmeze exemplul altor țări europene și să coopereze cu Kievul în domeniul producției de armament. Producția comună de rachete Neptun este așteptată să înceapă după încheierea războiului ruso-ucrainean.
Ce se știe despre racheta Neptune?
Aceasta este o rachetă de croazieră subsonică antinavă lansată de pe uscat. Este dezvoltată de Luch Design Bureau.
Racheta Neptune are o lungime de 5,05 metri și cântărește 870 kg. Este capabilă să lovească nave cu un deplasament de până la 5 000 de tone la o distanță de până la 280 km. Cea mai recentă modificare din 2023 permite acestei rachete să lovească nu numai nave, ci și ținte terestre.
Această rachetă este utilizată în mod activ în războiul ruso-ucrainean. De exemplu, în aprilie 2022, două rachete Neptune au reușit să scufunde nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, crucișătorul Moskva. Iar în martie 2024, această rachetă a fost utilizată pentru a lovi nava de debarcare Konstantin Olshansky cu baza în Crimeea, menționează presa ucraineană.
10:00 Un atac nocturn cu drone, din data de 3 august, a provocat pagube majore în regiunile Rostov și Oryol din Rusia pe 3 august, potrivit Kyiv Indenpendent.
Presa ucraineană relatează că locuitorii din regiunea Rostov au raportat că au auzit explozii în Rostov-on-Don, Bataysk și Morozovsk. Localnicii au raportat, de asemenea, un incendiu la aerodromul militar Morozovsk. Rezervoarele de combustibil ar fi luat foc în districtul Kamensky din regiune.
„Ca urmare a unui atac masiv cu drone, o serie de depozite din districtele Kamensky și Morozovsky au fost avariate”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de presa ucraineană.
Guvernatorul Andrey Klychkov a declarat că două drone au lovit o clădire rezidențială din districtul Bolkhovsky al regiunii.
Forțele ucrainene au vizat aerodromul Morozovsk cu cel puțin 70 de drone într-un atac în masă la 13 iunie. Un atac anterior asupra bazei aeriene, în aprilie, a distrus șase aeronave militare. Aerodromul este situat la aproximativ 180 de kilometri (111 mile) de frontiera ucraineană, potrivit presei locale.