Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Procuratura Ucrainei: Armata…

LIVE TEXT Procuratura Ucrainei: Armata rusă a ucis doi și a rănit cel puțin 11 civili, inclusiv un copil, în regiunea Donețk. Război în Ucraina, ziua 897

Sursa: pgo_gov_ua/Telegram

UPDATE 22:10 Sub supravegherea procedurală a Biroului Procurorului Regional din Donețk, a fost inițiată o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale privind încălcarea legilor și obiceiurilor de război.

Potrivit anchetei, la 8 august, în jurul orei 18:00, forțele ruse au atacat orașul Selîdove, folosind, se presupune, FAB-500.

„În timpul unui atac aerian asupra unei zone rezidențiale, doi bărbați au suferit răni incompatibile cu viața.

Cel puțin 11 cetățeni – cinci femei și cinci bărbați, precum și un copil de 4 ani – au fost răniți.

Victimele cu răni provocate de explozii de mine și de șrapnel au fost spitalizate. Li se acordă îngrijiri medicale calificate”, a informat Procuratura Generală de la Kiev.

Au fost avariate blocuri de apartamente, o clădire administrativă și vehicule.

Consecințele bombardamentelor și numărul victimelor sunt în curs de clarificare.

UPDATE 20:45 O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, în urma unor atacuri rusești asupra raionului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul Serhii Lîsak.

Bărbatul rănit, în vârstă de 74 de ani, va fi tratat fără spitalizare.

„Au fost avariate o companie de utilități, o companie de transport, o companie agricolă, o unitate a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, o mașină, un spital, un centru de divertisment pentru copii și o clădire cu cinci etaje. Garajele, 3 mașini și un camion au fost avariate. Liniile electrice au fost avariate.

Conform datelor actualizate, o altă casă privată și un garaj au fost avariate în zonă din cauza loviturii de dimineață”, a comunicat Lîsak.

UPDATE 16:46 Au început să apară primele informații conform cărora armata ucraineană a cucerit Sudja, un centru raional din regiunea Kursk, transmite IStories cu referire la mai multe canale de Telegram, printre acestea și canalul „Treisprezece”, care a scris că militarii ucraineni se deplasează cu echipament greu spre Rîlsk.

Confruntările au loc acum în satele Ivnița și Anastasiivka, care se află la 23-26 km de frontiera ucraineană, acestea fiind și cele mai îndepărtate puncte în care forțele armate ucrainene au reușit să ajungă.

Înaintarea trupelor ucrainene are loc ăn pofida faptului că Ministerul rus al Apărării a declarat azi că „nu a fost permisă avansarea inamicului” și a scris, de asemenea, despre suprimarea încercărilor „de a pătrunde prin unele unități adânc în teritoriu în direcția Kursk”.

UPDATE 15:33 Ministerul rus al Apărării susține că de la începutul luptelor din regiunea Kursk, forțele armate ucrainene au pierdut 660 de militari și 82 de unități de vehicule blindate, inclusiv opt tancuri, scrie hromadske.

Autoritățile ruse raportează că patru persoane au fost ucise în urma așa-zisor atacuri ucrainene din regiunea Kursk, iar 34 de civili au fost răniți, inclusiv cinci copii.

UPDATE 15:18 Autoritățile din Kursk susțin că resursele internet din regiune au fost supuse unui atac DDoS masiv.

Potrivit sursei, mai multe servicii sunt temporar indisponibile. Autoritățile ruse nu au indicat pe cine suspectează în atacul cibernetic.

Între timp, specialiștii de la Ministerul regional al Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor din Rusia „depun toate eforturile” pentru a restabili funcționalitatea resurselor administrației regiunii Kursk cât mai curând posibil.

UPDATE 11:31 În timpul nopții de 8 august, rușii au lansat asupra Ucrainei două rachete balistice Iskander-M asupra regiunii Harkov din regiunea Belgorod, două rachete ghidate Kh-59 din spațiul aerian de deasupra Mării Azov și patru drone de atac Shahed din direcția Yeisk din Rusia, potrivit raportului publicat de către comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleșciuk.

În urma luptei antiaeriene, ucrainenii au doborât două rachete Kh-59 și toate dronele. Țintele au fost doborâte în regiunile Odesa, Herson și Kirovograd.


UPDATE 9:00 Reacția Kremlinului la ofensiva ucraineană din regiunea Kursk a fost contradictorie până în prezent, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, într-un nou rezumat, notează BBC.

Potrivit analiștilor, oficialii ruși încearcă să găsească un echilibru între prezentarea acestor acțiuni drept o escaladare și încercarea de a evita exagerarea consecințelor lor potențiale.

Cu o zi înainte, președintele rus Vladimir Putin a acuzat forțele ucrainene de o „provocare la scară largă” în regiunea Kursk, în timp ce șeful Statului Major Valeri Gerasimov a prezentat situația ca fiind în mare parte sub control și a declarat că forțele ruse au oprit înaintarea.

După cum reamintește ISW, cu o zi mai devreme, Ministerul rus al Apărării și-a modificat raportul, eliminând din acesta afirmațiile conform cărora forțele ucrainene care au atacat erau doar un grup de sabotaj și recunoaștere care se retrăsese din regiunea Kursk.

Între timp, potrivit diferitelor surse, este posibil ca forțele ucrainene să fi avansat deja 10 kilometri în regiunea Kursk, au scris analiștii.

Kremlinul încearcă, probabil, să discrediteze Ucraina pe plan internațional pentru efectuarea atacului pe teritoriul Rusiei și să evite panica pe plan intern cu privire la amploarea, consecințele și posibilele rezultate ale operațiunii ucrainene, conchide ISW.

UPDATE 8:30 Atunci când Kievul a lansat un raid transfrontalier în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, întrebarea unor experți militari a fost: „De ce?” Una dintre cele mai mari probleme ale Ucrainei pe câmpul de luptă este forța de muncă. Rusia are mai mulți soldați și se apropie tot mai mult de orașul Pokrovsk din estul Ucrainei. Prin urmare, trimiterea a sute de soldați ucraineni chiar în Rusia este contradictorie în ochii unora. Alți experți au însă o altă părere, scrie BBC.

„Nu a fost accidental. Este în mod clar parte a unui plan concret”, a declarat expertul în război Kostiantin Mașoveț într-o postare pe Facebook.

Mihailo Jirohov, un analist militar, este de acord. El a declarat pentru BBC că Rusia a fost nevoită să redistribuiască acolo unele trupe de pe linia frontului din estul Ucrainei.

„Dacă vă uitați la rapoartele oficiale, au fost lansate mult mai puține bombe planetare rusești în zona Donețk. Aceasta înseamnă că avioanele care le transportă sunt acum în altă parte în Rusia”, a spus el.

Este extrem de puțin probabil ca această incursiune să fie o încercare a Ucrainei de a ocupa teritoriul rusesc, dar dacă scopul a fost atragerea forțelor rusești, atunci acest lucru este în curs de realizare.

În general, foarte puține personalități ucrainene de rang înalt spun multe despre acest atac. Biroul președintelui ucrainean a refuzat să ofere vreun comentariu pentru BBC, „deocamdată”.

Unde se vorbește mult mai mult despre acest subiect, este dincolo de granița Ucrainei, și anume în Rusia. Canalele militare rusești au raportat rapid asaltul care a implicat sute de trupe și mai multe atacuri cu rachete și drone. De asemenea, oficialii locali au anunțat deja victimele și evacuările. Regiunile învecinate și-au exprimat dorința de a-i primi pe cei forțați să-și părăsească locuințele. Și acolo a fost declarată stare de urgență.Ministerul rus al Apărării a recunoscut chiar că trupele au fost redistribuite în direcția Sudzha, un oraș din regiunea Kursk.

Asaltul este deja prezentat de Kremlin ca o dovadă a faptului că ar trebui să continue războiul – o invazie pe care încă o consideră „defensivă”.

„Evenimentele din regiunea Kursk generează mai multe întrebări decât răspunsuri”, sugerează analistul militar Mihailo Jirohov.

În mod clar, pentru Ucraina, dacă întârzie sau chiar împiedică Rusia să organizeze un atac major în nordul său, va considera că s-a meritat desfășurarea operațiunii.