Armata rusă ar fi lansat cel puțin 60 de rachete nord-coreene împotriva Ucrainei. Război în Ucraina, ziua 1013
UPDATE 16:48 Forțele ruse au avansat recent în apropiere de orașele ucrainene Pokrovsk și Huleaipole, conform unei analize a Institutului american pentru Studiul Războiului (ISW).
UPDATE 16:35 Armata rusă a lansat cel puțin 60 de rachete balistice furnizate de Coreea de Nord în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean pentru Radio Liberty.
Coreea de Nord a furnizat Rusiei muniție și rachete balistice de la începutul invaziei pe scară largă. Phenianul și-a sporit sprijinul pentru Rusia în urma semnării de către președintele rus Vladimir Putin a unui pact de apărare reciprocă cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie, scrie The Kyiv Independent.
Rapoartele anterioare menționau mai mult de 5 milioane de proiectile de artilerie și 100 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune de tip KN-23/24, furnizate Rusiei.
„Precizia lor, în principiu, nu este foarte mare. Înțelegem că tehnologia cu care au fost fabricate este depășită”, a declarat Andrii Cherniak, un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare, pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty.
Pe lângă muniție și rachete, de la sfârșitul lunii octombrie, mii de soldați nord-coreeni luptă în regiunea Kursk din Rusia pentru a expulza forțele ucrainene care dețin aproximativ 800 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc (309 mile pătrate).
Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acestea au suferit primele pierderi. Autoritățile din Coreea de Nord ar primi sprijin economic și asistență pentru programul lor de arme nucleare în schimbul trupelor și livrărilor de arme.
UPDATE 12:45 Fostul ministru ucrainean de externe, Dmîtro Kuleba, a declarat că Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a „întoarce foaia” în război și va pierde dacă va continua așa cum o face acum, relatează Sky News.
Kuleba a zis într-un interviu acordat Financial Times că lucrurile „arată rău” pe câmpul de luptă.
„Dispunem noi astăzi de mijloacele și instrumentele necesare pentru a întoarce situația și a schimba traiectoria lucrurilor? Nu, nu avem. Și dacă va continua așa, vom pierde războiul”, a spus el.
Totuși, fostul ministru, care a demisionat în septembrie, pe fondul unei ample remanieri a cabinetului ucrainean, a remarcat că lucrurile „arătau mai rău” pe câmpul de luptă în primele câteva luni ale conflictului.
„Toată lumea întreabă ce este pregătită Ucraina să facă, ce este pregătită Ucraina să accepte. Iar eu spun, băieți, mai întâi găsiți răspunsul la întrebarea (despre, n.r.) ce este Putin gata să accepte. Pentru că acesta este locul de unde vine războiul”, a declarat Kuleba.
Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu exclusiv pentru Sky News că o ofertă de aderare la NATO pentru teritoriul aflat sub controlul Kievului ar putea pune capăt „etapei fierbinți a războiului” din Ucraina.
Însă Kuleba a spus că, în opinia sa, NATO nu mai oferă garanțiile de securitate de odinioară și a adăugat că, în esență, se bazează pe dorința SUA de a acționa pentru apărarea sa. El a făcut referire la articolul 5, care prevede că membrii sunt de acord ca un atac armat împotriva uneia sau mai multor națiuni să fie considerat un atac împotriva tuturor.
„În realitate, se bazează pe o singură propoziție – «Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul aliaților noștri», iar această propoziție îi aparține lui Biden. Ce se întâmplă dacă ai un președinte care spune că nu va apăra fiecare centimetru din teritoriul tău? Dacă Trump spune așa ceva, scutul NATO dispare și Putin se va simți liber să facă ce vrea”, a conchis el.
UPDATE 09:40 Cancelarul german, Olaf Scholz, a sosit la Kiev, pentru prima dată în doi ani şi jumătate, pentru discuţii cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o vizită care nu a fost anunţată în prealabil din raţiuni de securitate, informează luni dpa, citată de Agerpres.
Liderul german a anunţat la sosire noi livrări de arme în valoare de 650 de milioane de euro, până la sfârşitul lui decembrie, pentru apărarea Ucrainei în faţa Rusiei.
„Aş vrea să arăt clar că Germania va rămâne cel mai puternic susţinător al Ucrainei în Europa”, a spus Scholz, care a călătorit până în capitala ucraineană cu un tren special.
Bundeskanzler Olaf Scholz ist heute in Kyjiw. Es ist sein zweiter Besuch seit Beginn des russischen Angriffskriegs. Dass diese Reise mitten in den Wahlkampf fällt, ist kein Zufall. Scholz will mit Selenskyj über weitere Unterstützung und Wege zum Frieden sprechen. @tagesschau pic.twitter.com/vrbOlo5af6
— Vassili Golod (@VassiliGolod) December 2, 2024
Ultima vizită a lui Scholz în Ucraina a fost în iunie 2020, mai scrie dpa.
UPDATE 08:20 În noaptea de 2 decembrie, trupele ruse au lovit Ternopil cu drone. Ca urmare, o clădire rezidențială a fost avariată. Au luat foc apartamente la mai multe etaje.
Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a raportat că în urma impactului asupra blocului de apartamente trei persoane au fost rănite, o persoană a murit, iar altele aproximativ 100 au fost evacuate.
Unda de explozie a mai deteriorat geamurile clădirilor învecinate, școala și 20 de mașini.