Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Ministrul ucrainean al…

LIVE TEXT Ministrul ucrainean al Apărării are doi noi adjuncți. Unul este originar din Bucovina. Război în Ucraina, ziua 863

Colaj: informator.ua

UPDATE 19:37 Guvernul Ucrainei a numit doi noi adjuncți ai ministrului apărării, Rustem Umerov. Este vorba despre Anatolii Klociko și Oleksandr Serghii, notează hromadske.ua.

Conform Ministerului Apărării, Anatolii Klociko este originar din Harkiv. Între 1999 și 2005, a fost comandantul unei brigăzi de rachete. În perioada 2018-2020, a condus Direcția Centrală de Artilerie și Rachete. Din 2020 până în 2022, a ocupat funcția de șef al Direcției centrale de asigurare cu mijloace de lovire. Din octombrie 2022, Anatolii Klociko a activat în Direcția principală de informații a Ministerului Apărării.

Oleksandr Serghii, originar din Bucovina, a fost descris de minister ca un militar „cu o vastă experiență”.

În 1991, a absolvit Școala Superioară Militară de Inginerie Auto din Reazan, Rusia, iar după 7 ani, a obținut calificarea de ofițer de comandă la nivel operativ-tactic la Institutul Forțelor Terestre din Kiev. În 2012, a absolvit Universitatea Națională de Apărare a Ucrainei.

Din 2010, a ocupat funcții de conducere în Forțele Armate ale Ucrainei, fiind responsabil pentru logistica armatei. În 2014, acesta a fost decorat cu ordin de stat.

UPDATE 16:12 Letonia a anunțat livrarea unui lot de drone pentru Ucraina în luna iulie, ca parte a „Coaliției de drone”. Armata ucraineană va primi peste 2,5 mii de drone de luptă de diferite tipuri și caracteristici pentru 4 milioane de euro, scrie Hromadske.

Ministrul apărării leton, Andris Spruds, a menționat că aceste drone au fost fabricate de șapte companii din Letonia. Riga promite că va livra în următoarele zile primul lot al pachetului, circa 300 de drone.

„Coaliția de drone câștigă amploare. Împreună cu membrii coaliției internaționale de drone, lucrăm în mod constant pentru a furniza Ucrainei drone de luptă cu capacități diferite, în conformitate cu nevoile actuale și cerințele de testare ale armatei ucrainene. În același timp, sunt investite resurse semnificative în dezvoltarea și implementarea în continuare a tehnologiei dronelor”, a spus Spruds.

Ministerul Apărării din Letonia a alocat anul acesta 20 de milioane de euro pentru nevoile „Coaliției de drone”, din care peste 10 milioane vor fi cheltuite pentru achiziții de la complexul militar-industrial leton.

UPDATE 15:25 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat speranţa că Ucraina va putea deveni membră a alianţei în următorii zece ani, informează vineri agenția dpa, citată de G4Media.

„Sper cu tărie că Ucraina va fi un aliat al NATO”, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru agenţia de presă germană, întrebat despre posibila extindere a NATO în următorii zece ani, subliniind munca pe care a depus-o în acest sens în timpul mandatului său.

Secretarul general al NATO în exerciţiu a făcut aceste declaraţii înaintea summitului de la Washington al liderilor ţărilor NATO, în timpul căreia alianţa îşi va celebra cea de-a 75-a aniversare şi ar urma să anunţe un nou sprijin pentru Ucraina.

UPDATE 14:14 Ucraina a primit cel de-al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot promis de Germania în aprilie pentru a ajuta țara să facă față bombardamentelor rusești, a anunțat vineri, 5 iulie ambasada Germaniei la Kiev, citată de agenția AFP, scrie G4Media.

„Al treilea sistem de apărare antiaeriană Patriot al Germaniei a ajuns deja în Ucraina. Acesta va consolida protecția populației și a infrastructurii țării”, a declarat Martin Jaeger, ambasadorul Germaniei la Kiev.

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a promis că sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina nu se va clătina, în ciuda călătoriei controversate a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, vineri.

UPDATE 12:49 Atacurile armatei ruse împotriva Ucrainei au ucis cel puțin șapte civili, iar 43 au fost răniți, au informat autoritățile regionale la începutul zilei de 5 iulie, scrie Kyiv Independent. În regiunea Donețk, trei persoane au fost ucise și 27 au fost rănite în atacurile rusești din ultima zi, a informat guvernatorul Vadim Filashkin

În regiunea Harkiv, trei persoane au fost ucise și șase sunt rănite în ultima zi, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov. Un bărbat a fost ucis într-un atac rusesc împotriva satului Losivka în după-amiaza zilei de 4 iulie. Două femei au murit în satele Hlushkivka și Ruska Lozova mai devreme în aceeași zi, a spus guvernatorul. O unitate medicală, o conductă de gaz, precum și clădiri rezidențiale și alte clădiri au fost avariate.

La fel, Rusia a lansat un atac cu rachete împotriva zonei Odesa, distrugând infrastructura din portul orașului, a informat guvernatorul Oleh Kiper. Un civil a fost ucis, iar alți șapte au fost răniți, a spus el.

UPDATE 9:48 Apărarea aeriană ucraineană a doborât toate cele 32 de drone de atac de tip „Shahed” pe care armata rusă le-a lansat în Ucraina în noaptea de 5 iulie, anunță comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ucrainene Nikolai Oleshchuk.

Dronele zburau din zonele Kursk și Primorsko-Akhtarsk din Rusia. Lovitura a fost respinsă de avioanele de luptă, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene, grupurile mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene și războiul electronic. Dronele au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Odesa, Herson, Dnepropetrovsk, Kiev, Cernihiv și Cherkasy.

7:57 Slovacia va crește exporturile de energie electrică către Ucraina pentru a ajuta la stabilizarea livrărilor în lunile de toamnă și iarnă, a declarat președintele slovac Peter Pellegrini, scrie Kyiv Independent.

Sursa citată scrie că în ultimele luni, Rusia și-a intensificat atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei într-un nou atac împotriva rețelei energetice a țării. Ca urmare a atacurilor asupra infrastructurii energetice, Ucraina a început să implementeze întreruperi de curent pe 15 mai.

„De la începutul războiului, am exportat deja peste 40 de mii de megawați de energie electrică în Ucraina și vom crește aprovizionarea în toamnă și iarnă, ceea ce probabil va fi crucial pentru Ucraina”, a spus Pellegrini în timpul unei vizite în Polonia.

Război în Ucraina, ziua 862