Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Antony Blinken: Ucraina…

LIVE TEXT Antony Blinken: Ucraina trebuie să se asigure că are apărare aeriană pentru a proteja teritoriile în care investește statul. Război în Ucraina, ziua 860

Sursa foto: Reuters

UPDATE 16:23 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a anunțat că Ucraina va auzi noi anunțuri privind apărarea antiaeriană în legătură cu summitul NATO, care va avea loc în perioada 9-11 iulie la Washington. Oficialul american a declarat acest lucru în timpul unei conversații despre politica externă a SUA la Brookings Institution.

Oficialul american a remarcat că pentru a-și dezvolta potențialul militar și economic, Ucraina trebuie să se asigure că are apărare aeriană pentru a proteja teritoriile în care investește statul.

„Noi promovăm asta. Cred că veți vedea mai multe știri despre asta în săptămânile următoare, când ajungem la summitul NATO de săptămâna viitoare”, a spus Blinken.

UPDATE 14:46 Premierul ungar Viktor Orban a declarat că a sosit într-o vizită la Kiev pe 2 iulie pentru a discuta cu președintele Ucrainei „posibilitatea de a crea pace”, scrie Hromadske.

În timpul unei întâlniri cu Volodimir Zelenski, Orban a spus că i-a cerut președintelui Ucrainei să se gândească „dacă este posibil să se ia o pauză, să înceteze focul și apoi să înceapă negocierile”.

Orban a subliniat că nu a insistat asupra inițiativei sale și a acceptat argumentele ucrainene. „Sunt foarte recunoscător președintelui pentru opinia sa sinceră cu privire la această problemă”, a spus Orbán.

Zelenski și Orban au convenit să deschidă prima școală pentru copiii vorbitori de ucraineană din Ungaria. Orban a susținut inițiativa lui Zelenski și a subliniat că, odată cu sosirea unui număr mare de refugiați ucraineni în Ungaria, a fost nevoie să-i instruiască. În plus, Ucraina și Ungaria pregătesc un acord privind relațiile bilaterale.

„Conținutul dialogului nostru cu privire la toate problemele de astăzi poate deveni baza unui viitor document bilateral între statele noastre, care va reglementa toate relațiile noastre și se va baza pe o abordare în oglindă a relațiilor dintre țări”, a spus Zelenski.

UPDATE 13:10 Trupele ruse au bombardat orașul Herson. În urma atacului, 5 persoane au fost rănite, anunță șeful administrației regionale, Alexander Prokudin, scrie Hromadske.

El a spus că doi locuitori din Herson au căutat ajutor medical. Medicii examinează în prezent un bărbat de 52 de ani și o femeie de 56 de ani. Anterior, ei au mai primit răni provocate de explozie.

Potrivit ultimelor date, în ultimele 24 de ore armata rusă a atacat Hersonul și o serie de sate și orașe din regiune. Vizate au fost zone rezidențiale populate din regiunea Hersonului. Avariate au fost cinci clădiri multietajate și 11 case particulare.

De asemenea, au fost înregistrate lovituri într-o instituție de învățământ, o grădiniță, o unitate medicală, o biserică și o fermă.

UPDATE 11:07 Atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultima zi au ucis patru persoane și au rănit cel puțin 42, au declarat autoritățile regionale. În regiunea Donețk, atacurile rusești au rănit 27, a informat guvernatorul Vadim Filashkin, scrie Kyiv Independent.

Doi civili au fost uciși în orașul Ukrainsk și alți doi în Novodmytrivka și Selydove. De asemenea, treisprezece persoane au fost rănite în Ukrainsk, patru în Novodmytrivka, trei în Selydove, trei în Sukha Balka și câte una în Niu-York, Kurakhivka, Komar și Zarichne, fiecare, potrivit guvernatorului.

În regiunea Harkiv, o lovitură rusă împotriva orașului Pivdenne în seara zilei de 1 iulie a rănit patru persoane, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.

Un atac împotriva unui câmp de grâu din apropierea satului Karasivka a dus la un incendiu, Syniehubov numind-o o încercare intenționată de a distruge recolta. Potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin, atacurile ruse împotriva regiunii Herson din ultima zi au avut ca rezultat nouă persoane rănite.

Au fost lovite o școală, o grădiniță, o instituție medicală, o biserică, o fermă și alte clădiri. În regiunea Zaporizhzhia, două femei au fost rănite în atacurile rusești împotriva districtelor Vasylivka și Polohy, a informat administrația militară regională.

UPDATE 10:41 Premierul ungar Viktor Orban s-a deplasat în Ucraina pentru prima sa vizită de la începutul invaziei ruse, a anunțat Budapesta, în pofida tensiunilor ridicate legate de apropierea sa de Moscova și de opoziția sa față de ajutorul pentru Kiev, potrivit AFP, scrie G4Media.

Liderul, care tocmai a preluat președinția rotativă a UE, „a sosit la Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski”, a declarat atașatul său de presă Bertalan Havasi, citat de agenția națională de presă MTI.

7:44 Țările de Jos au finalizat licențele de export pentru flota de avioane de luptă F-16 care vor fi livrate Ucrainei, a anunțat ministra olandeză a apărării, Kajsa Ollongren, pe 1 iulie, scrie Kyiv Independent.

Țările de Jos s-au angajat să livreze Ucrainei 24 de avioane fabricate în SUA, în timp ce Kievul încearcă să-și consolideze forțele aeriene. Danemarca, Belgia și Norvegia au promis și ele F-16 suplimentare.

„Livrarea primei aeronave va avea loc în curând”, a spus Ollongren. Ministra apărării nu a dezvăluit data exactă sau alte detalii, invocând preocupări privind „securitatea operațională”.

Război în Ucraina, ziua 859