Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Incendiu și explozii…

LIVE TEXT Incendiu și explozii la o centrală electrică din Kiev. Război în Ucraina, ziua 855

UPDATE 21:45 Klychko: Are loc o explozie la o centrală electrică din Kiev

Explozii și incendiu au loc la o instalație electrică din districtul Shevchenkivskyi din Kiev, anunță primarul Kievului, Vitalii Klychko. Nu există date despre eventuale victime.

UPDATE 20:00 Bombardamentele ruse au distrus 25 de hectare de grâu de iarnă, în regiunea Herson

Trupele ruse au tras asupra unui câmp din apropierea satului Shliakhove, regiunea Herson, distrugând 25 de hectare de grâu de iarnă, a anunțat Serviciul de presă al Administrației militare regionale Herson.

„Fotografia arată douăzeci și cinci de hectare de grâu de iarnă distruse de trupele ruse. În această după-amiază, ocupanții au bombardat cu artilerie un câmp din apropierea satului Shlyakhove, districtul Beryslav. Din fericire, nimeni nu a fost rănit”, se arată în postare.

UPDATE 18:00 Armata rusă a efectuat un atac cu dronă asupra satului Novovorontsovka, districtul Beryslav, regiunea Herson. O ambulanță a fost avariată. În satul Zolota Balka, rușii au lovit o casă.

Acest lucru a fost raportat pe Facebook de serviciul de presă al Administrației militare regionale Herson.

„Ocupanții ruși continuă să atace Novovorontsovka cu drone kamikaze. Ca urmare a uneia dintre loviturile inamicului, o ambulanță a suferit avarii mecanice. Medicii nu au fost răniți”, se arată în declarație.

Se remarcă faptul că invadatorii au lovit, de asemenea, o mașină civilă.

Potrivit informațiilor preliminare, șoferul vehiculului a fost rănit.

Un bărbat în vârstă de 72 de ani a fost rănit în urma unei lovituri asupra satului Zolota Balka din regiunea Herson.

UPDATE 16:56 În timpul summitului liderilor UE, Ucraina a semnat un acord de securitate cu UE, precum și cu Estonia și Lituania, transmite hromadske.

Textul preliminar al acordului cu UE conține două capitole principale privind garanțiile de securitate, fiecare dintre acestea având nouă puncte. Primul capitol se referă la asistența de apărare pe termen lung, în timp ce al doilea se referă la „viitorul Ucrainei și al cetățenilor săi în UE”, deminare și reconstrucție, consolidarea sancțiunilor antirusești etc.

În plus, documentul prevede sprijin pentru Ucraina în cadrul programului Facilitatea pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro și consultări urgente în termen de 24 de ore în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei în viitor.

Ucraina a semnat, de asemenea, un acord de securitate cu Lituania și Estonia.

Anterior, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat semnarea acestor acorduri, menționând că acordul cu UE „va consacra pentru prima dată angajamentele tuturor celor 27 de state membre de a oferi Ucrainei un sprijin larg, în ciuda oricăror schimbări instituționale din interior”.

UPDATE 16:29 UE a transferat Ucrainei o nouă tranșă de 1,9 miliarde de euro în cadrul programului multianual Facilitatea pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul ucrainean Denis Șmîgal pe platforma X.

Oficialul a declarat că sprijinul bugetar total din partea UE de la începutul anului 2024 a ajuns deja la aproape 8 miliarde de euro și „mai mult este pe drum”.

UPDATE 12:42 Peste 539 300 de soldați ruși au decedat sau au fost răniți de la începutul războiului pe scară largă, arată datele publicate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Dintre aceștia, 1 260 de militari au fost uciși sau răniți pe front în ultima zi.

De asemenea, ucrainenii au distrus 8 042 de tancuri rusești (+3 în ultima zi), 15 459 de vehicule blindate de luptă (+9), 14 363 de sisteme de artilerie (+42), 1 108 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 868 de sisteme de apărare aeriană (+5), 359 de avioane, 326 de elicoptere, 11 459 de vehicule aeriene fără pilot (+24), 2 324 de rachete de croazieră (+1), 28 de nave de război/cuttere, 1 submarin, 19 468 de autovehicule (+61) și 2 420 de unități de echipamente speciale (+11).


UPDATE 08:10 În noaptea spre 27 iunie, Rusia a atacat cu 29 de rachete și drone aeriene Ucraina. Mi exact, este vorba despre 1 rachetă aerobalistică Kh-47 M2 Kinzhal, cu 4 rachete de croazieră Kalibr, cu 1 rachetă ghidată Kh-59/Kh-69 și cu 23 de rachete de tip Shahed. Acest lucru a fost raportat de comandantul forțelor de apărare aeriană ale forțelor armate ucrainene, Mikola Oleșciuk.

Potrivit sursei, forțele de apărare aeriană au doborât cinci din cele șase rachete de croazieră, precum și toate cele 23 de drone de atac de tip Shahed folosite de ruși pentru a ataca Ucraina.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 854 (miercuri, 26 iunie)