Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ SUA anunță o investiție…

LIVE SUA anunță o investiție de 85 milioane de dolari pentru sectorul energetic din R. Moldova

Foto ZdG

Președinta R. Moldova Maia Sandu și secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken, care se află într-o vizită de lucru în R. Moldova, susțin o conferință de presă comună la Președinție.

UPDATE 18:24 SUA vor aloca țării noastre un nou ajutor financiar.

„Vom lucra cu congresul pentru a vă oferi 50 de milioane de dolari. (…) Azi o să vizitez o stație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 milioane de dolari. Structura gen stocarea bateriilor, liniile de înaltă tensiune vor fi finanțate din aceste fonduri”, a anunțat Antony Blinken.

UPDATE 18:15 Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken a declarat că SUA dorește ca Ucraina să fie un stat puternic militar si democratic, „ceea ce respinge scopurile lui Putin”.

„Veți vedea o reziliență mai mare care va veni datorită ajutoarelor pentru Urcaina. (…) Ne angajăm ca Ucraina să fie o țară de succes, sa câștige războiul. Sprijinul nostru va fi de neclintit ”, a punctat Blinken.

UPDATE 18:08 În discursul său, secretarul de stat al SUA a reiterat angajamentul SUA de a ajuta R. Moldova și în continuare.

„Acum doi ani când am fost aici am discutat despre cum să construim o Moldova dinamică, cu moldoveni care își vor decide drumul lor. (…) Astăzi dorim să continuăm progresele (…) Ceea ce este foarte puternic este angajamentul pentru democrație ca moldovenii să își decidă propriul viitor. (….) Mă reîntorc la februarie 2022. De atunci SUA a alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile moldovenești, a construi reziliența voastră și a contracara aceste acțiuni care vin de la Federația Rusă. (…) Vrem să ajutăm Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și de asemenea o consolidare și a sectorului particular”, a spus Blinken.

Captură de ecran privesc.eu

UPDATE 17:53 „Vom fi alături de oameni și vom merge înainte. Inclusiv datorită ajutorului financiar american în valoare de 80 de milioane de dolari, iarna trecută am reușit să compensăm facturile cetățenilor la energie. Moldova nu doar a așteptat să fie ajutată, ne-am răsuflecat mâinicile și ne-am apucat de lucru. Ne-am consolidat situația energetică”, a declarat președinta.

Captură de ecran privesc.eu


UPDATE 17:49 La începutul conferinței, Maia Sandu a subliniat faptul că vizita secretarului Blinken arată „relațiile excelente dintre R. Moldova si SUA”.

„Este un semn de sprijin pentru țara noastră”, a accentuat aceasta.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, efectuează miercuri, 29 mai, o vizită de lucru în R. Moldova. La Aeroportul Internațional Chișinău, oficialul american a fost întâmpinat de ministrul Afacerilor Externe, Mihail Popșoi, și ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.

Ulterior, Antony Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu.

La Chișinău, secretarul Blinken va avea întrevederi și cu alți oficiali de rang înalt, pentru a reafirma sprijinul Statelor Unite pentru progresul R. Moldova în vederea aderării la UE și în domeniul securității energetice, conform unui comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău.

Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în R. Moldova după cea din martie 2022.