„Spun că noi suntem dictatură, după ce ei au venit de la Moscova și s-au închinat celui mai mare dictator din Europa, după Hitler încoace”. Radu Marian, despre pancartele opoziției
Astăzi, 14 martie, deputații R. Moldova se întrunesc în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse peste 20 de subiecte. Premierul Dorin Recean este la tribuna principală, prezentând raportul de activitate pentru anul 2023. Totodată, cabinetul de miniștri răspunde la întrebările deputaților opoziției.
UPDATE 14:55 Radu Marian face referire la pancartele aduse în Parlament de către membrii opoziției
„Eu am observat aceste placate de la opoziție și am văzut o mostră de ipocrizie fără margini. Deci acolo e scris că noi suntem dictatură, după ce ei au venit de la Moscova și s-au închinat la cel mai mare dictator și tiran din Europa, după Hitler încoace. Mai mare ipocrizie și fățărnicie nu cred că poate să existe în condițiile în care ei se bucură de democrație în R. Moldova, sunt în opoziție, pot să critice, și împrăștie falsuri. Acesta e singurul lucru pe care puteți să-l faceți voi, să distribuiți și să îndrugați falsuri”, declarat deputatul PAS.
Deputații BECS au venit la ședința Parlamentului cu pancarte: „PAS, nu miorlăiți atât. La treabă!”
UPDATE 13:28 Socialista Alla Darovanaia a insistat să întrebe premierul despre „fenomenul migrației”. Deputata spune că sunt indicatori „care arată câți oameni au venit în țară și câți au plecat”.
„Știm că R. Moldova trece printr-o criză demografică fără precedent, tinerii pleacă, natalitatea este de ani buni mai mică decât mortalitatea (…), școlile se închid pentru că nu avem elevi în ele, universitățile cu greu supraviețuiesc, speranța noastră sunt studenții din țările arabe, deci vorbim despre o dramă care lovește R. Moldova. Spuneți vă rog, ce măsuri ați întreprins în 2023 pentru a opri exodul populației?”, menționează Alla Darovanaia în adresarea către premierul Recean.
În replică, Dorin Recean o întreabă pe socialistă de cât timp ocupă un fotoliu în Parlamentul R. Moldova.
„Mult! Deci dvs. ați observat acest trend. Iată că acest trend a fost accentuat, în special, de război. Obiectivul nostru este să păstrăm pacea, stabilitatea, să dezvoltăm economia, să creștem alocațiile, de exemplu, la naștere, așa cum am făcut-o în 2023 la 20 de mii de lei. Tocmai pentru a încuraja natalitatea!(…)Toate proiectele noastre sunt pentru a încuraja oamenii să trăiască, să nască, să aibă cine merge la școli, licee și universități”, a răspuns Recean.
UPDATE 11:56 Recean este întrebat ce întreprinde Guvernul pentru a obliga Primăria Chișinău să-și onoreze obligațiile față de asistenții personali.
„Guvernul va reloca bugetul și se va ocupa de această problemă”, a răspuns Recean.
UPDATE 12:30 Adrian Albu, deputatul BECS, către Recean.
– Cu ce notă de la 1 la 10 ați aprecia activitatea garniturii pe care o conduceți? Și cu ce notă, credeți vă apreciază cetățenii R. Moldova?
– Noi facem exerciții de autoevaluare, dar poporul trebuie să aprecieze calitatea guvernării. Fiecare agenție din cadrul Guvernului construiește – drumuri, reparăm grădinițe în care curge podul și suflă vântul prin ferestre, construim școli model, modernizăm spitalele noastre, implementăm noile tehnologii pentru a crește calitatea serviciilor medicale și vom vedea în ultimă instanță cum cetățenii vor aprecia acest lucru. Noi ne gândim în primul rând cum să ajungem cu serviciul public calitativ la fiecare din cetățeni. Da, din când în când, mai facem un exercițiu să vedem unde putem îmbunătăți activitatea și cu siguranță este loc de îmbunătățire a activității și a Guvernului, și a agențiilor implementatoare, dar să știți că facem acest exercițiu constant.
În replică, Albu a zis „se vede că faceți exerciții, nu degeaba schimbul de miniștri se întâmplă des în garnitura dvs și asta ne spune foarte clar că sunt rezultate minime, cu toate că ne spuneți că sunt maxime”.
UPDATE 10:45 Dorin Recean își prezintă raportul de activitate pentru anul 2023.
„E pace în Moldova. În această clădire nu cad bombe și drone”, și-a început Recean discursul.
Prim-ministrul precizează că pacea din R. Moldova se datorează curajului ucrainenilor și susținerii din partea Uniunii Europene.
Ședința Parlamentului: Deputații BECS au venit cu pancarte: „PAS, nu miorlăiți atât. La treabă!”
„Voi continua să avertizez public corupții, indiferent de câte proteste vor veni de la diferite asociații cu reputație dubioasă”, mai spune Recean.
UPDATE 10:35 Se discută proiectul de lege pentru modificarea articolului 22 din Legea nr.190/2003 cu privire la veterani. Astfel, persoanele decorate cu ordinul „Credință Patriei” de clasele I, II și III pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova vor primi o alocație nominală majorată în cuantum de 300 de lei, iar persoanele care s-au învrednicit de titluri onorifice și cei decorați cu cruci sau medalii în timpul apărării integrității teritoriale și independenței R. Moldova, precum și celor decorați pentru vitejie – 150 de lei. Pentru asta, în 2024, este necesară alocarea suplimentară a peste două milioane de lei. Proiectul a fost votat în lectura a II-a, cu 87 de voturi pentru, 4 deputați nu au votat.
UPDATE 10:25 Demers din partea Procuraturii de ridicare a imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber.
BECS se pronunță asupra scoaterii din ordinea de zi a proiectului ce ține de introducerea votului prin corespondență, dar acest acest proiect nici se află pe agenda zilei de azi.
10:10 La ședinta de astăzi sunt prezenți 94 de deputați. Președintele Parlamentului a anunțat despre validarea mandatului deputaților supleanți.
„Azi, 14 martie comemorăm pe cei căzuți în atacul de la Coșnița – peste 40 de bărbați”, se ține un minut de reculegere.
În acest weekend, membrii Parlamentului vor participa la proiectul de înverzire a R. Moldova.