Igor Grosu, către elevii veniți în excursie la Parlament: „Important e să nu luați exemple proaste de la unii deputați”
Parlamentul se întrunește joi, 4 iulie, într-o nouă ședință plenară, începând cu ora 10:00. Pe ordinea zi au fost incluse 17 subiecte, printre care proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, dar și proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024.
UPDATE 16:10 Parlamentul modifică bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul curent. Proiectul a fost votat în prima lectură
Deputații au votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, pentru a-l ajusta la indicatorii macroeconomici revizuiți.
Potrivit documentului, veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat se propun a fi majorate cu 220 117,8 mii de lei și vor constitui 43 024 573,1 mii de lei.
UPDATE 15:30 Rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent: Alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură
Indicatorii bugetari pentru anul curent la capitolele venituri, cheltuieli și deficit urmează a fi modificați. Deputații au votat în prima lectură, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024.
Ajustarea indicatorilor bugetari are loc ca urmare a prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici și pe fondul executării bugetului de stat în primele 5 luni ale anului curent. Modificarea propusă de Ministerul Finanțelor prevede o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli mai prioritare și o creștere a deficitului bugetar. Astfel, urmează a fi stabilit bugetul de stat pe anul curent la partea de venituri suma de 65 830,5 milioane de lei, la partea de cheltuieli – suma de 82 608,3,0 milioane de lei, iar deficitul – la nivel de 16 777,8 milioane de lei.
UPDATE 15:15 La ședinta de astăzi, mai mulți elevi din țară au venit în excursie la Parlament. Acțiunea se desfășoară în cadrul Programului educațional „Excursia europeană”, organizată de către Guvern.
Președintele Parlamentului i-a salutat și „le-a dat povețe”.
„Salutăm prezența în sală a unui grup de tineri frumoși și tinere din satul Țînțăreni, Anenii Noi și din Rădoaia, Sîngerei. Vă dorim o prezență plăcută la Parlament. Sper că ați fost în excursii, ați văzut muzeele. Vă dorim vacanță plăcută. Stimați copii, important e să nu luați exemple proaste de la unii deputați, care nu au avut ocazia să meargă la Parlament când erau mici, de aia se comportă urât” a spus Igor Grosu.
UPDATE 14:20 Se analizează proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nr. 418/2023 (art.1, 2, 3, ș.a.)
UPDATE 14:10 Modificări legislative pentru asigurarea aplicării eficiente a regulilor urbanistice
Proiectul de lege care prevede modificarea cadrului normativ ce reglementează domeniul urbanismului și construcțiilor a fost aprobat, în prima lectură, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS.
Prin modificările operate la Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție și la Codul urbanismului şi construcțiilor se propune reglementarea procedurii de eliberare a actelor permisive în condițiile lipsei documentației de urbanism și amenajare a teritoriului în extravilanul localității. Astfel, solicitantul, în baza deciziei consiliului local, va elabora planul urbanistic de detaliu (PUD), care va servi drept temei pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție în extravilanul localității.
Documentul mai propune completarea Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. Vor fi introduse patru tipuri de acte permisive: certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de utilitate publică de interes național și autorizația de construire/desființare pentru aceste lucrări; certificatul de urbanism pentru proiectarea construcțiilor cu caracter militar sau secret, precum și pentru construcțiile misiunilor diplomatice ale statelor străine în R. Moldova și autorizația de construire/desființare pentru astfel de construcții.
UPDATE 14:00 Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în respectiva funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 71 de deputați.
UPDATE 13:50 Ion Dudnicenco, numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al ANSC
Ion Dudnicenco a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați.
UPDATE 13:35 Parlamentul a modificat legislația privind achizițiile publice pentru a facilita implementarea proiectelor finanțate din surse externe
La proiectele finanțate în proporție de peste 50 % de instituțiile financiare internaționale în R. Moldova părțile vor decide asupra procedurilor de achiziții aplicate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.
UPDATE 13:20 Proiect de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene: Acces egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii
Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii vor fi armonizate cu legislația Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 74 de deputați.
UPDATE 11:45 Fonduri europene pentru proiecte care vizează ocuparea forței de muncă și inovarea socială, implementate în R. Moldova
R. Moldova va putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor care vizează ocuparea forței de muncă și inovarea socială. Parlamentul a ratificat acordul cu UE privind participarea R. Moldova la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului European Plus. Documentul a fost votat în două lecturi de 69 de deputați.
UPDATE 11:20 R. Moldova va putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor care vizează ocuparea forței de muncă și inovarea socială. Parlamentul a ratificat Acordul cu UE privind participarea R. Moldova la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului European Plus. Documentul a fost votat în două lecturi de 69 de deputați.
UPDATE 11:00 Vizele nu vor mai fi obligatorii pentru cetățenii moldoveni cu pașapoarte diplomatice sau de serviciu care vor călători în India
Cetățenii moldoveni deținători ai pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călători în India fără vize. Parlamentul a ratificat un ACORD cu Guvernul Republicii India privind abolirea regimului de vize. Documentul a fost votat în ambele lecturi de 72 de deputați.
UPDATE 10:15 Deputații țin un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.
Președintele Parlamentului anunță că sâmbătă, la 6 iulie, la 8:00 va avea loc un eveniment de comemorare la monumentul deportaților din Aleea Gării, iar la 9:00 în Piața Manii Adunării Naționale, vor fi amplasate două vagoane similare cu cele în care au fost deportați basarabenii, în 1949.
„Vor fi expuse obiecte folosite de victime deportărilor, poze, istorii de viață. Va fi amenajată o bibliotecă cu 60 de cărți. Fiecare vizitator va putea să-și găsească rudele deportate, iar ghizii vor oferi recomandări pentru a găsi dosarele lor”, a declarat Igor Grosu.
La ședință sunt prezenți 83 de deputați.