Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința Parlamentului: Măsuri legislative…

LIVE Ședința Parlamentului: Măsuri legislative pentru consolidarea securității energetice votate în prima lectură

Sursa: Parlament/Flickr.com

La ședința Parlamentului R. Moldova din 16 mai, deputatul Vasile Bolea a anunțat că a fost creat grupul parlamentar „Victoria/Pobeda”, format din nouă deputați.

UPDATE 15:35  Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Un amendament care presupune acest lucru a fost înaintat de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, la proiectul de modificare a Legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Documentul a fost adoptat în a doua lectură de 55 de deputați, comunică Parlamentul R. Moldova.

UPDATE 15:25 Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate. O inițiativă legislativă propusă de un grup de deputați PAS a fost votată de Parlament în prima lectură.

Potrivit autorilor proiectului, suspendarea hotărârilor ANRE contravine interesului public general de a reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova. Totodată, suspendarea Hotărârii ANRE privind aprobarea contribuțiilor financiare lunare pentru stocurile de securitate pentru anul 2022 constituie un risc iminent de suspendare a celorlalte hotărâri ce urmează a fi aprobate pentru stocurile de securitate pe anii 2023 și 2024, iar aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a țării.

„Suspendarea executării hotărârilor autorității de reglementare privind aprobarea contribuțiilor în raport cu un anumit furnizor creează inechitate și discriminare între furnizorii de gaze naturale prin faptul că toți ceilalți furnizori de gaze naturale achită contribuțiile financiare pentru crearea stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2022, fapt ce distorsionează concurența loială pe piața gazelor naturale”, se menționează în nota informativă.

UPDATE 15:15 Proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, elaborat de deputatele Fracțiunii PAS, Liliana Grosu și Ana Racu, a fost adoptat de Parlament, astăzi, la data de 16 mai, în cadrul ședinței Parlamentul. Potrivit comunicatului de presă emis de Parlamentul Republicii Moldova, noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane.

UPDATE 13:00 Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi interzise în blocurile locative în zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare precum și în zilele de luni până sâmbătă între orele 18.00 – 08.00. Un Proiect de modificare a Legii cu privire la locuințe, elaborat de către deputatul Vasile Grădinaru, a fost votat de Parlament în prima lectură.

„Ținând cont de faptul că majoritatea cetățenilor doresc să se recreează pe parcursul zilei de duminică și în zilele de sărbătoare nelucrătoare, considerăm necesară extinderea interdicției de a executa lucrări de construcție care produc zgomot pentru aceste zile”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Totodată, la reconstrucția încăperilor va fi interzisă modificarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale prin instalarea utilajului consumator de gaze în alte încăperi decât în bucătărie sau hale termogeneratoare. Va fi interzisă și efectuarea lucrărilor de termoizolare și de schimbare coloristică a fațadei în lipsa autorizației de construire pentru lucrările la fațadele clădirilor orientate spre bulevarde și străzi, la clădirile cu statut de monument, la construcțiile din zonele de protecție a acestora, cu excepția lucrărilor de finisare exterioară, care nu modifică elementele fațadelor și a soluțiilor cromatice.

UPDATE 12:3O Parlamentul a audiat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru anul 2023. Informația a fost prezentată de către directorul ANI, Lilian Chișca.

Pe parcursul anului 2023, Autoritatea Națională de Integritate a recepționat 76710 de declarații de avere și interese personale. În total, portalul public al declarațiilor conținea, la finele anului trecut, circa 935000 de mii de declarații depuse în anii 2011-2023.

În perioada de referință, au fost finalizate 163 de proceduri de control, dintre care 64 % au fost acte de constatare a încălcării. Alte 59 de acte au vizat încetarea controlului. Concomitent, inspectorii de integritate au inițiat 365 de cauze contravenționale, fiind întocmite 350 procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă totală de 810475 de lei.

UPDATE 11:40 În plenul Parlamentului este prezentat raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate pentru anul 2023.

UPDATE 11:30 Guvernul, autoritățile locale de nivelul II și de nivelul I vor putea lua decizii privind înființarea și edificarea monumentelor de for public la nivel local, pe terenurile pe care le dețin în proprietate. Proiectul de modificare a Legii monumentelor de for public a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați.

Monumentele de for public reprezintă bunuri imobile opere de artă plastică monumentală (compoziții spațial-volumetrice, statui, busturi, plăci comemorative cu relief sculptural, troițe, cruci). Acestea, împreună cu terenul delimitat pentru ele, au caracter decorativ, comemorativ sau religios, sunt amplasate în spații publice, pe terenuri aflate în domeniul public al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Legea prevede două tipuri de monumente de for public: cele de categoria A, incluse în Registrul național al monumentelor de for public aprobat de Parlament, în baza propunerilor Ministerului Culturii, care beneficiază de statut național de protecție și cele de categoria В, incluse în Registrul monumentelor de for public aprobat de autoritățile publice raionale, care beneficiază de statut local de protecție. Pentru ambele categorii de monumente procedura de înființare este unică și implică de fiecare dată aprobarea unei Hotărâri de Guvern.

UPDATE 11:05 Comuna Stăuceni a obținut statut de oraș. Proiectul de lege a fost votat în lectura a doua cu votul a 64 de deputați.

Inițiativa legislativă, elaborată de deputata Larisa Voloh, prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană. Potrivit cadrului normativ în vigoare, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale ține de competența Parlamentului. Aceasta este exercitată după ce autoritățile administrației publice din localitatea respectivă desfășoară proceduri de consultare a populației și doar în cazul în care localitatea întrunește criteriile de corespundere a unei unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș.

Autoarea proiectului de lege, deputata Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, susține că obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității și este necesară în vederea asigurării bunăstării locuitorilor acesteia.

UPDATE 11:00 „În calitate de președinte a acestui grup parlamentar a fost ales Vasile Bolea. În calitate de vicepreședinte a grupului a fost aleasă doamna Reghina Apostolova, iar în calitate de secretar a fost aleasă Marina Tauber”, a declarat deputatul Vasile Bolea. 

Reamintim că la mijlocul lunii aprilie, ex-deputatul fugar Ilan Șor a anunțat lansarea unui nou Bloc Politic – „Victorie”, care, de asemenea, este coordonat de el. De această dată însă, „stocul” de partide este mai mare, iar noul bloc numără mai mulți membri. Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, dar și celelalte formațiuni afiliate oligarhului: „Renaștere”, „Șansă”, „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” și „Victorie”, au devenit membre ale blocului condus de Ilan Șor. Evenimentul de lansare, unul fără precedent în politica din R. Moldova, a avut loc la Moscova, capitala Federației Ruse, țară care de mai bine de doi ani terorizează Ucraina și amenință R. Moldova. 

Pe scenă, alături de Ilan Șor, au urcat deputații Vasile Bolea și Marina Tauber, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, dar și câțiva președinți de partide noi create, despre care ZdG a scris anterior că erau afiliați lui Șor. Unii dintre ei negau că ar avea legături cu Ilan Șor.

Marionetele lui Șor și-au arătat fața pe o scenă din Moscova. Cine sunt oamenii din Blocul „Victorie”, care dorește „prietenie, colaborare, parteneriat cu Federația Rusă”

Știrea inițială

Parlamentul R. Moldova urmează să dezbată în ședința de joi, 16 mai, proiectul de hotărâre privind desfășurarea referendumului republican constituțional.

„Se declară, pentru data de 20 octombrie 2024, referendum republican constituțional. Se supune referendumului proiectul de Lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, exprimat prin întrebarea: Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Prezenta hotărâre se remite Comisiei Electorale Centrale pentru asigurarea desfășurării referendumului republican constituțional în conformitate cu Codul electoral”, se arată în proiectul de hotărâre al Parlamentului. 

În aceeași ședință, Parlamentul ar putea vota hotărârea prin care va stabili data de 20 octombrie drept zi pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale.