Ședința Parlamentului, boicotată de opoziție. Partidul Șor preia conducerea unor comisii parlamentare, Vladimir Vitiuc noul vicepreședinte
UPDATE 17:08 Ședința a luat sfârșit, iar sesiunea va continua luni, 7 decembrie cu audierea ministrului de interne, Pavel Voicu împotriva căruia a fost înaintată o moțiune de cenzură.
UPDATE 17:06: La propunerea lui Denis Ulanov, Monica Babuc a fost demisă din funcție și astfel, Vladimir Vitiuc o va înlocui.
UPDATE 17:05: La propunerea Zinaidei Greceanîi, deputatul Șor, Vladimir Vitiuc este noul vicepreședinte al legislativului.
UPDATE 17.02 Deputatul Șor, Denis Ulanov citește mai multe proiecte de lege prin care reprezentanții Partidului Șor și Pentru Moldova preiau funcțiile de conducere din comisiile și grupurile parlamentare. În unanimitate au votat deputații PSRM, Pentru Moldova, Șor și neafiliații Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andonachi și independentul Alexandru Oleinic.
UPDATE 16:50: Deputatul Șor, Igor Himici a prezentat modificările la Codul Audiovizualului care permite revenirea programelor rusești de știri și analitice în Moldova. Amendamentul a fost votat unanim.
UPDATE 16:35: Prima fisură în rândul deputaților prezenți în ședință. La un proiect de modificare a legii propus de CNPF, în prima lectură au votat toți deputații prezenți în sală, iar Zinaida Greceanîi a anunțat că a fost aprobat cu majoritatea voturilor. Marina Tauber însă a declarat că grupul Pentru Moldova se abține de la vot, stârnind nemulțumirea președintei Parlamentului. Situația stânjenitoare a fost rezolvată de Vasile Bolea. Șeful comisiei juridice a anunțat o eroare de numărare, a cerut anularea votului și repetarea acestuia. Cu 39 voturi din 52 prezenți în sală, avizul a fost aprobat.
UPDATE 16.00: La foc automat, în unanimitatea celor prezenți, deputații au audiat și aprobat rapoartele privind executarea BASS și FAOAM în anul 2019 care a fost prezentate în plenul Parlamentului de democrata Valentina Buliga.
Ulterior, Deputații au aprobat, în lectura a doua un proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului. Acesta prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.
UPDATE 15:20: Platforma parlamentară PRO-Moldova a anunțat că părăsește sala de ședințe a legislativului. Liderul formațiunii, Andrian Candu a declarat că nu vrea să asiste la lucrările coaliției nou-create și a părăsit sala.
UPDATE 15:15: Deputatul Partidului Șor și a Platformei Pentru Moldova, Denis Ulanov a propus proiectul de hotărâre privind înlocuirea unui vicepreședinte al legislativului și șefii a 3 comisii parlamentare.
Parlamentul se reunește într-o nouă ședință plenară, după cea tensionată de joi. Sesiunea nu a fost anunțată anterior, iar decizia de convocare a parla,mentarilor a fost luată într-o ședință de urgență a Biroului Permanent anunțată în grabă la ora 12.00.
Serviciul de presă al Parlamentului nu a fost informat despre această ședință, iar ulterior a fost făcut anunțul despre ședința de la ora 15.00, iar pe site-ul legislativului s-a publicat ordinea de zi. Este vorba despre o sesiune ce se va desfășura astăzi, 4 decembrie și luni 7 decembrie.
Deputații fracțiunii PAS au anunțat că nu vor participa la ședința Parlamentului, la fel ca cei de la Platforma DA și PDM.