Ședința Parlamentului: 46 de școli din țară vor fi renovate energetic cu sprijinul Băncii Mondiale
Astăzi, 8 noiembrie, Parlamentul revine în ședință plenară după o pauză în perioada electorală. Pe agendă sunt 27 de proiecte de legi sau hotărâri, printre care ajustarea legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care vizează modificări la acordarea compensațiilor la energie pentru cetățeni.
UPDATE 15:55 Ședința plenară s-a încheiat, iar următoarea va avea loc la 15 noiembrie.
UPDATE 15:48 Centrul de asamblare și reparație a cărucioarelor din cadrul Asociației Obștești „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” va beneficia de subvenții din partea statului. Deputații au votat în prima lectură proiectul de modificare a Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.
Autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Adrian Belîi, propune completarea listei instituțiilor care vor primi subvenții. Inițiativa legislativă are drept scop susținerea măsurilor de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, facilitând accesul acestor persoane la cărucioare adaptate nevoilor lor.
Centrul de asamblare și reparație (mentenanță) a cărucioarelor din cadrul Asociației Obștești „Societatea Invalizilor din Republica Moldova” se ocupă de asamblarea și expedierea cărucioarelor cu rotile pe întreg teritoriul țării, iar, în cazul defectării acestora, asigură reparația lor. De menționat că, anual, în țara noastră se importă circa 1000 de scaune cu rotile.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
UPDATE 15:42 Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (confecționarea și/sau comercializarea uniformei de serviciu a funcționarului public din cadrul autorităților publice din domeniul apărării, securității naționale, ordinii publice și sistemului administrației penitenciarelor, a fost votat de 55 de deputați în prima lectură.
Proiectul interzice confecționarea, comercializarea, introducerea în uz pentru lucrătorii instituțiilor publice și ai agenților economici sau purtarea în orice situație fără drept a uniformei, gradelor, decorațiilor și insignelor militare sau a însemnelor similare celor militare, în afara procedurilor legale de achiziții.
Potrivit inițiativei legislative, vor fi instituite sancțiuni pentru folosirea ilegală a uniformei de serviciu sau a însemnelor distinctive, cu simbolica autorităților și instituțiilor publice din domeniul apărării, securității naționale, ordinii publice și a sistemului administrației penitenciare. Astfel, persoanele fizice vor risca amenzi între 1000 de lei și 4000 de lei. Pentru persoanele cu funcție de răspundere amenda va oscila de la 4500 de lei până la 7500 de lei, iar pentru persoanele juridice – de la 5500 de lei până la 8000 de lei, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la 5 luni.
În contextul regional de securitate, modificările propuse au la bază câteva aspecte importante: siguranța națională și regională, riscul de terorism și infracționalitate transfrontalieră, subminarea ordinii publice și a autorității statului. Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, urmează a fi propus Parlamentului spre adoptare în cea de-a doua lectură.
UPDATE 15:26 Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va finanța renovarea energetică a 46 de școli din întreaga țară, precum și modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Chișinău. Parlamentul a ratificat acordul de împrumut dintre țara noastră și BIRD în vederea implementării proiectului „Tranziție durabilă prin eficiență energetică în Moldova”. Documentul a fost votat de 58 de deputați.
Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 50 de milioane de dolari și de un grant de 4,5 milioane de dolari. Respectiv, 35 de milioane de dolari vor fi investiți în renovarea energetică a 46 de școli. Lucrările vor cuprinde mai multe măsuri de asigurare a eficienței energetice, precum izolarea termică a geamurilor și acoperișurilor, înlocuirea ferestrelor și a ușilor, renovarea sistemului de încălzire și a sistemului de iluminat. De asemenea, vor fi instalate pompe de căldură, colectoare solare termice și panouri fotovoltaice.
Alte 15 milioane de dolari vor fi investiți în modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău. Mai exact, vor fi instalate aproximativ 350 de puncte termice individuale în unele instituții publice din capitală. Grantul de 4,5 milioane de dolari este destinat pentru asistență tehnică și activități de implementare a proiectului.
UPDATE 15:10 Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda asistență financiară suplimentară Republicii Moldova. Resursele financiare vor fi acordate prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF), iar banii vor fi direcționați pentru acoperirea necesităților bugetului de stat. Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost aprobate în prima lectură de Parlament.
Potrivit Secretarului de Stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene, majorarea asistenței financiare are loc după ce, în ultima misiune, Fondul Monetar Internațional a constatat că Republica Moldova a înregistrat progrese substanțiale.
Va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă cu 94,3 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), suma finală ajungând la 396 175 000 DST. Banii vor fi debursați în 12 tranșe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea creditului va fi de zece ani, iar dobânda aplicată va fi flotantă.
Totodată, va fi majorată suma împrumutului acordat de FMI prin intermediul Mecanismului extins de creditare cu 19,05 milioane de Drepturi Speciale de Tragere. Respectiv, valoarea finală va ajunge la 198 087 500 de DST. Împrumutul va fi rambursat în zece tranșe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul creditului. Maturitatea împrumutului va fi de zece ani, iar dobânda se va stabili la fiecare doi ani și va constitui 0 % până în anul 2025.
UPDATE 14:54 Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de facilitate de credit dintre R. Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău la 17 septembrie 2024, a fost votat în prima și a doua lectură de către 55 de aleși ai poporului. Astfel, Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 25 de milioane de euro și de un grant de 1,2 milioane de euro. Maturitatea împrumutului este de 15 ani, inclusiv perioada de grație de cinci ani. Rambursarea împrumutului va fi efectuată semianual, în 20 de tranșe egale. Banii sunt destinați pentru implementarea reformelor în domeniul infrastructurii energetice, al eficienței energetice, al energiei regenerabile, al protecției consumatorilor și mediului.
Anterior, Agenția Franceză pentru Dezvoltare a mai acordat țării noastre suport financiar în valoare de 40 de milioane de euro. Sprijinul a venit după ce, în anul 2023, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere „Reforma Verde pentru Moldova”.
UPDATE 14:44 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.68/2013 despre semințe a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați. Documentul reglementează cerințele de certificare a semințelor. Acestea vor putea fi comercializate pe piața internă în baza Certificatului de calitate a semințelor, Certificatului de calitate a răsadurilor și a Certificatului de valoare biologică. De asemenea, materialul semincer va fi comercializat în baza documentelor de identitate/varietate a soiurilor/hibrizilor prevăzute de Organizația pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) și a documentelor de calitate prevăzute de Asociația Internațională de Testare a Semințelor (ISTA), eliberate de autoritatea competentă a statului exportator.
Noile modificări mai vizează exportul și reexportul semințelor, care va putea fi realizat numai după certificare. Vor fi exceptate de certificare loturile mici de semințe, de până la 1 kg de fiecare soi, destinate cercetărilor științifice de către instituțiile de profil.
UPDATE 14:38 Proiectul de lege privind politica sectorului acvaculturii și organizarea pieței produselor pescărești de acvacultură a fost votat în prima lectură de 55 de deputați.
Proiectul de lege are ca scop consolidarea cadrului juridic și crearea condițiilor care să asigure susținerea fermierilor și operatorilor în vederea implementării tehnologiilor performante și a proiectelor inovative în sectorul acvaculturii, creșterea producției de pește în exploatațiile piscicole, sporirea calității și a competitivității produselor din pește prelucrate și promovarea acestora pe piața internă și externă.
În cele 12 capitole ale proiectului sunt stabilite competențele autorităților responsabile de administrarea sectorului acvaculturii; este reglementată organizarea pieței produselor pescărești și de acvacultură; sunt stabilite standardele de piață pentru comercializarea acestor produse. De asemenea, sunt stabilite formele de organizare a producătorilor, precum și măsurile menite să asigure un mediu concurențial adecvat în acest domeniu.
Documentul prevede instituirea Fondului pentru dezvoltarea acvaculturii și pieței produselor pescărești, în scopul susținerii financiare a acestui sector. Fondul va fi instituit pe o perioadă de cinci ani, iar resursele financiare ale acestuia vor fi aprobate anual și vor fi alocate din bugetul de stat. Pentru gestionarea fondului, va fi creat un serviciu în cadrul Agenției pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), care va asigura controlul, auditul și procedurile de raportare.
UPDATE 14:30 Proiectul de lege privind ratificarea Acordului de facilitate de împrumut dintre Republica Moldova, acționând prin intermediul Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, și Majestatea Sa Regele de drept al Canadei, în lectura a doua, a fost votat de către 54 de deputați. Împrumutul este în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni. Împrumutul va fi acordat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat și suplinirea Programului oferit de Banca Mondială „Operațiunea Politica de dezvoltare pentru sprijinirea creșterii și rezilienței în Moldova”. Mai exact, mijloacele financiare vor fi utilizate pentru consolidarea rezilienței gospodăriilor și refugiaților, promovarea creșterii economice durabile prin intensificarea concurenței și a creșterii generate de sectorul privat și sprijinirea rezilienței climatice și a tranziției către energia verde.
Împrumutul va fi debursat în două tranșe. Maturitatea creditului este de zece ani, inclusiv perioada de grație de trei ani.
UPDATE 14:28 În lectura a doua a fost votat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.162/2005 cu privire la statutul militarilor. Votul „pentru” a fost dat de 58 de deputați. Militarii prin contract ai Armatei Naționale vor beneficia de mai multe garanții sociale. Deputații au votat în cea de-a doua lectură proiectul de îmbunătățire a cadrului normativ referitor la statutul militarilor.
„Serviciul militar prin contract presupune un regim de viață și de activitate mai intens decât un serviciu civil, cu restricții și interdicții dure. Măsurile de protecție socială aplicate în prezent nu sunt suficiente pentru a compensa condițiile în care militarii prin contract sunt obligați să-și îndeplinească serviciul. Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Apărării, conține o serie de completări care au drept scop îmbunătățirea protecției sociale a militarilor și a membrilor familiilor acestora, sporirea atractivității în serviciul militar, eliminarea inechităților și discriminărilor etc”, se arată în comunicatul Parlamentului.
Autorii inițiativei propun ca perioada aflării în concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani să fie inclusă în vechimea serviciului militar. Totodată, militarii prin contract, pe lângă concediul paternal, vor dispune de dreptul la concediu în cazul adoptării copiilor nou-născuți sau luării sub tutelă a acestora.
UPDATE 14:24 Proiectul de lege privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale a fost votat în lectura a doua cu votul a 54 de deputați.
Drepturile consumatorilor de conținut sau de servicii digitale vor fi mai protejate. Proiectul de lege privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale a fost adoptat de Parlament. Documentul a fost votat în a doua lectură de 54 de deputați. Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și transpune în legislația națională o directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale. Respectiv, adoptarea acestui proiect de lege prevede furnizarea unui set de reguli uniforme și bine definite pentru vânzarea și consumul conținutului digital, cum ar fi programe de calculator, softuri, jocuri, cărți digitale sau DVD-uri, CD-uri sau stickuri, în cazul în care acestea sunt purtătoare de conținut sau servicii digitale.
La fel, inițiativa legislativă conține prevederi care au drept scop protejarea drepturilor consumatorilor. Aceștia vor avea la dispoziție cel puțin doi ani pentru a solicita o remediere, în cazul în care au depistat defecte la conținutul digital. În cazul în care defectele sunt repetitive sau grave, consumatorii vor putea restitui produsul, vor putea păstra produsul și să primească o parte din prețul plătit sau vor putea să returneze produsul și să obțină recuperarea banilor.
UPDATE 14:22 Codul subsolului a fost susținut cu votul a 54 de deputați.
UPDATE 14:19 Este prezentat proiectul Codului subsolului, aflat în lectura a treia și finală.
UPDATE 14:18 După o pauză, deputații au revenit în ședință.
UPDATE 12:40 În prima lectură, a fost votat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Propunerea a întrunit votul a 57 de deputați.
UPDATE 12:06 „Am auzit că oamenii nu vor achita banii primiți pentru facturi. Oamenii au o mare responsabilitate față de achitarea facturilor, ei vor gestiona corect acești bani. Circa 99% din cetățeni achită la timp facturile la gaz, iar 96% la energie electrică. Compensația va fi valabilă pentru perioada noiembrie-martie”, a precizat Marina Morozova.
UPDATE 12:03 „Sunt propuse lichidarea categoriilor de vulnerabilitate. Compensațiile vor fi calculate individual. Anii precedenți plata a fost în factură. Propunem un nou model, plata monetară, oamenii vor primi direct banii”, a declarat deputata Morozova.
UPDATE 11:58 Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 241/2022 privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice este prezentată de deputata Marina Morozova.
UPDATE 11:50 Proiectul de lege pentru modificarea Legii insolvabilității a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați.
UPDATE 11:26 „Se propune să simplificăm procedura de insolvabilitate. Acum companiile stagnează. Obiectul este de a oferi posiblitatea companiilor să restructureze finanțele. Am putea reduce procesul de insolvență cu circa opt luni. Sunt companii care sunt în insolvență de câțiva ani. Oamenii care muncesc acolo nu au contribuții la pensie”, a spus Alaiba.
UPDATE 11:23 Ministrul Alaiba prezintă proiectul de lege pentru modificarea Legii insolvabilității.
UPDATE 11:22 Proiectul de lege privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii a fost votat în prima lectură de 57 de deputați. Proiectul de lege va stabili un cadru normativ care va fi utilizat pentru reevaluarea întregului sistem de acte permisive din Republica Moldova. Totodată, esența transpunerii Directivei europene constă în asigurarea procesului de echivalare a cerințelor de autorizare a serviciilor în Republica Moldova cu cerințele din statele Uniunii Europene. Autorii documentului propun înființarea, în baza sistemelor electronice naționale, cu asigurarea interoperabilității, a Ghișeului Unic Electronic, care va reprezenta un punct unic de contact pentru prestatorii de servicii nerezidenți. Acesta va fi administrat de Agenția de Guvernare Electronică.
UPDATE 11:20 Deputatul Radu Marian a declarat că pentru transpunerea legii va fi necesar pentru perioada anilor 2025-2030, de estimativ de 5,7 milioane de euro.
UPDATE 11:17 „Legea actuală declanșează un proces de armonizare, ea va intra în vigoare la intrarea în Uniunea Europeană. Legea pregătește țara”, a spus Alaiba.
UPDATE 11:14 Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba prezintă proiectul de lege privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii. Ministrul a declarat că „dacă un prestator de servicii deține documentele necesare în R. Moldova, acestea vor fi recunoscute în Uniunea Europeană”.
UPDATE 11:10 Proiectul de lege pentru modificarea legii muzeelor a fost votată în prima lectură de 57 de deputați.
UPDATE 11:05 Proiectul de lege a întrunit 57 de voturi în prima lectură.
UPDATE 10:35 Sergiu Prodan, ministrul culturii prezintă în plenul Parlamentului proiectul de lege cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în R. Moldova. Sunt propuse simplificări în domeniu, „oamenii care doresc să deschidă o cazare în zonele rurale, să aibă o procedură mai simplă”, a declarat Prodan.
UPDATE 10:09 La ședință sunt prezenți 69 de deputați. Partidul Socialiștilor din R. Moldova a anunțat că boicotează ședința.
Deputații urmează să ratifice Acordul de facilitate de credit încheiat cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare prevede contractarea unui împrumut în sumă de 40 milioane de euro. Scopul acestuia este finanțarea necesităților bugetului de stat în vederea implementării reformelor în domeniul forestier și modernizarea acestuia în conformitate cu toate reglementările și acquis-ul Uniunii Europene, precum și angajamentele Republicii Moldova din acordurile internaționale majore, inclusiv Acordul de la Paris
„Maturitate împrumutului este de 15 ani, inclusiv perioada de grație de 5 ani. Rambursarea împrumutului urmează a fi efectuată semi-anual, la 20 ianuarie și 20 iulie, în 20 de tranșe egale. Rata dobânzii va fi selectată la momentul debursării între rata fixă a dobânzii sau rata flotantă. Comisionul de angajament constituie 0,5% calculat din suma nedebursată calculat începând cu data semnării Acordului. Comisionul unic constituie 0,5% calculat din suma totală a împrumutului și se va achita la maxim 30 de zile de la data intrării în efectivitate a Acordului de acilitate de credit. Împrumutul urmează a fi debursat în două tranșe a câte 20,0 mil. euro. Cheltuielile de deservire a împrumutului dat urmează a fi efectuate din bugetul de stat. Resursele financiare din împrumutul respectiv vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetului de stat”, se arată în prevederile creditului.