Guvernul a aprobat alocarea unui sprijin financiar fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă
Cabinetul de miniștri se întrunește într-o nouă ședință miercuri, 11 septembrie, pentru a examina 29 de subiecte de pe ordinea de zi. Printre acestea se numără și aprobarea unor Acorduri, dar și 8 proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la alocarea unui ajutor financiar pentru fermierii afectați de seceta și arșița puternică în anul 2024.
UPDATE 16:52 100 de milioane de lei vor fi alocate fermierilor a căror activitate a fost afectată de seceta și arșița puternică în anul 2024. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost aprobat de cabinetul de miniștri.
UPDATE 16:42 A fost aprobat Regulamentul privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți biologici la locul de muncă, dar și Regulamentul privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă.
UPDATE 16:35 A fost susținut proiectul de hotărâre a Guvernului privind modificarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare.
Proiectul prevede completarea tarifelor existente pentru serviciile medicale tomografia computerizată, angiografia prin tomografie computerizată, Imagistica prin rezonanță magnetică, angiografia prin rezonanţă magnetică, radiografie, care includ deja descrierea rezultatului investigației, cu tarifele
atît pentru serviciul medical fără descrierea rezultatului, cât și tarifele pentru descrierea rezultatului.
Tarifele pentru serviciile medoco-sanitare propuse pentru aprobare vor fi aplicate de către prestatorii de servicii medicale publici pentru contractarea serviciilor medicale cu IMSP CRDM și Compania Națională de Asigurări în Medicină.
UPDATE 16:30 Miniștrii au aprobat Regulamentul privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă pentru prevenirea rănilor provocate de obiecte ascuțite în activitățile din asistența medicală.
UPDATE 16:27 A fost aprobată inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al cincisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea democrației participative, semnat la Chișinău la 28 septembrie 2016.
UPDATE 16:27 Cabinetul de miniștri a votat pentru susținerea proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al optsprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană, semnat la Chișinău la 28 septembrie 2016.
UPDATE 16:26 Proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea semnării Acordului de facilitate de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare a fost susținut.
UPDATE 16:23 Miniștrii au votat pentru aprobarea semnării Contractului de finanțare dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții în vederea implementării Proiectului „Programul de Dezvoltare a Pădurilor din Moldova”. Astfel, R. Moldova va beneficia de un împrumut de 200 de milioane de euro și un grant de 15,5 milioane de euro pentru împădurirea a peste 63 de mii de hectare.
UPDATE 16:19 A fost susținută atribuirea statutului de monopol fiscal Societății pe Acțiuni „Energocom” și Întreprinderii de Stat „Moldelectrica” pe piața energiei electrice din Republica Moldova.
UPDATE 16:18 Au fost aprobat Regulamentul cu privire la calificarea și înregistrarea evaluatorilor energetici, a inspectorilor sistemelor de încălzire și a inspectorilor sistemelor de ventilare și condiționare. Totodată, miniștrii au susținut Proiectul de hotărâre cu privire la instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a proiectelor de dezvoltare a rețelei de transport al gazelor naturale.
UPDATE 16:16 Guvernul a susținut proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de certificare a performanței energetice a clădirilor și a unităților de clădire care „stabilește cerințele specifice și procedura de certificare a performanței energetice a clădirilor și unităților de clădire, inclusiv modul de întocmire a certificatelor de performanță energetică, cerințele specifice privind ținerea Registrului electronic al certificatelor de performanță energetică și modul de înregistrare a certificatelor de performanță energetică, precum și cerințele specifice privind informarea potențialilor cumpărători sau locatari ai clădirii sau ai unității de clădire”, potrivit notei informative a proiectului.
UPDATE 16:13 Miniștrii au aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în Republica Moldova, dar și proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative cu privire la asociatul unic.
UPDATE 16:09 La începutul ședinței, prim-ministrul a comentat zvonurile din spațiul public despre o presupusă scumpire a tarifelor, catalogând informațiile drept falsuri.
„ Campania electorală încă nu a început, dar văd, ca la comandă, a început un atac cu informații false, în ceea ce privește tarifele la gaze naturale și la energie electrică. Guvernul nu poate ști ce va fi pe piaâa internațională, dar vreau să vă asigur că moldovenii nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz și electricitate iarna aceasta”, a punctat premierul Dorin Recean.