Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Ședința executivului: aprobarea ratificării…

LIVE Ședința executivului: aprobarea ratificării acordului dintre R. Moldova și SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova

Foto: Guvern/ Facebook

UPDATE 11:07 Guvernul a examinat proiectul de lege pentru modificarea articolului I din legea cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative. Potrivit notei informative, proiectul de lege a fost elaborat în scopul stabilirii unui nou termen de aplicare a prevederilor articolului I din Legea nr. 170/2018 până la data de 31 decembrie 2026, oferind un termen suplimentar locuitorilor din regiunea transnistreană pentru a-și înmatricula, la autoritățilestatului, mijloacele de transport proprii, în condițiile unui mecanism facilitar și benevol.

UPDATE 10:54 Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de facilitate de credit dintre R. Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare și acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia. Totodată a fost susținută și demararea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut dintre R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BIRD) în vederea susținerii managementului riscurilor de dezastre și rezilienței R. Moldova.

UPDATE 10:42 Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul SUA privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova.

„Scopul tratatului este achiziționarea de către Guvernul SUA a proprietății pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, având drept obiect terenul din mun. Chișinău, str. Tighina 12, cu suprafața totală de 5,1814 ha.

(…) Tratatul va substitui Acordul, întocmit prin schimb de note, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 12 iulie 2019, potrivit alineatului (9) al articolului 6 din tratat”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Acordul se încheie pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit de către părți cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, maxim cinci ori.

UPDATE 10:39 A fost susținută Proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la modificarea regulamentului privind testarea antidrog.

UPDATE 10:31 Guvernul a aprobat o metodologie comună de investigare a accidentelor și incidentelor maritime.

UPDATE 10:27 Proiectul pentru modificarea unor acte normative (aspecte de procedură privind activitatea instanțelor judecătorești, aprobat de Guvern. Potrivit notei informative a proiectului, acesta „îmbunătățește legislația cu privire la solicitarea de către instanțele de judecată a avizelor consultative din partea Curții Supreme de Justiție (în continuare CSJ)”.

UPDATE 10:22 A fost aprobat proiectul privind regimul de control al comerțului cu mărfuri strategice.

„Prezenta lege reglementează principiile și procedura de control al comerțului cu mărfuri strategice, stabilește dispozițiile generale privind activitatea de acest gen, determină competența autorităților publice în domeniul controlului comerțului cu mărfuri strategice pentru asigurarea securității naționale a Republicii Moldova, pentru promovarea politicii externe a țării și pentru participarea la eforturile internaționale privind controlul comerțului cu mărfuri strategice”, se arată în nota informativă a proiectului.

UPDATE 10:19 Miniștrii au aprobat proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție, reabilitare, modernizare și extindere a unor drumuri naționale și proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea regulamentului privind autorizarea, construcția, înregistrarea, controlul și exploatarea sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate.

UPDATE 10:17 A fost susținut proiectul de lege pentru modificarea Legii privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, care, potrivit notei informative a proiectului, „se pliază pe executarea Hotărârii Curții Constituționale nr.19/2023 privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr.1308/1997 privind prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului (plata anuală a arendei pentru terenurile proprietate publică aferente obiectivelor privatizate/private)”.

UPDATE 10:15 Proiectul de lege pentru actualizarea Programului de stat ,,Prima casă” a fost aprobat de miniștri. Proiectul prevede:

  • excluderea prevederii ca solicitantul să fie angajat în Republica Moldova;
  • majorarea valorii maxime a locuințelor procurate prin Program de la 1 mil. lei până la 2,5 mil. lei, așa încât tinerii care își doresc un loc de trai să aibă posibilități mai mari, care corespund nevoilor lor;
  • perioada maximă a creditului se majorează de la 25 de ani la 30 de ani pentru ca persoanele cu venituri mai mici să poată lua credite cu rate mai mici;;
  • cota de garantare a creditelor solicitate pentru locuințele din afara municipiului Chișinău se propune a fi majorată de la 50% la 65% sau 70% și altele.

UPDATE 10:12 A fost aprobat proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea Regulamentului de acordare a alocațiilor pentru creșterea accesului la studii de calitate și proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind utilizarea donațiilor sub formă de mijloace financiare oferite instituțiilor de învățământ preșcolar, primar și secundar (ciclul I și ciclul II).

UPDATE 10:09 Guvernul a aprobat demisia lui Eugen Harabara din funcția de secretar general adjunct de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

UPDATE 10:07 Prim-ministrul Dorin Recean a făcut un apel către cetățeni să fie disciplinați în contextul caniculei, să folosească apa raționa și să nu arunce mucuri de țigări pe jos pentru a evita izbucnirea incendiului.

Cabinetul de miniștri se întrunește miercuri, 17 iulie, într-o nouă ședință. Pe agendă se regăsesc 40 de subiecte care urmează a fi examinate.

Printre subiectele de pe agenda ședinței se număr și proiectul de lege care prevede modificarea legii privind unele măsuri în vederea implementării programului de stat „Prima casă”, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în comun cu Ministerul Finanțelor și Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).