Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSP. Victor Furtuna…

LIVE Ședința CSP. Victor Furtuna a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS

Foto: Magistrat.md

În cadrul ședinței de joi, 7 noiembrie, a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), va avea loc proba de interviu a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Ulterior, în aceeași ședință, membrii CSP vor evalua rezultatele etapei de selecție și vor nominaliza candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS.

UPDATE 14:13 Ședința CSP a fost declarată închisă.

UPDATE 14:10 Membrii CSP au aprobat punctajul final al candidaților. Astfel, Victor Furtuna, care a acumulat cel mai mare punctaj, a fost desemnat câștigătorul concursului, cu înaintarea propunerii de numire în funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta va fi propus Comisiei Vetting pentru inițierea verificării integrității etice și financiare.

UPDATE 14:06 După totalizarea rezultatelor concursului, candidații la funcția de procuror-șef al PCCOCS au acumulat următorul punctaj:

  • Ion Neguriță – 70,42 de puncte;
  • Victor Furtuna – 75, 56 puncte;
  • Andrei Mațco – 57, 19 puncte.

UPDATE 13:45 Membrii CSP au intrat în deliberare.

UPDATE 12:15 A început intervievarea lui Ion Neguriță, ultimul candidat rămas în concurs.

Captură de ecran: privesc.eu

UPDATE 12:04 Membrii CSP au intrat în deliberare.

UPDATE 11:11 Andrei Mațco este intervievat de către membrii CSP. Acesta își prezintă conceptul, viziunile și motivația, după care îi vor fi adresate întrebări.

Captură de ecran: privesc.eu

UPDATE 10:44 Membrii CSP au intrat în deliberare.

UPDATE 10:40 Alexandru Machidon și-a retras candidatura pentru participarea la concurs.

UPDATE 10:09 Conform procedurii, membrii CSP adresează întrebări candidatului Victor Furtună.

UPDATE 09:42 Proba de interviu a început în ordine alfabetică a numelui candidaților. Astfel, primul candidat intervievat este Victor Furtună.

Captură de ecran: privesc.eu

Cine sunt candidații la funcția de procuror-șef al PCCOCS

CSP a anunțat luni, 26 august, despre finalizarea etapei de recepționare a dosarelor de concurs la funcția de procuror-șef al PCCOCS. Astfel, au fost înregistrate patru dosare ale următorilor candidați:

  • Ion Neguriță – procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni. El activează în sistemul procuraturii din aprilie 2011, atunci când a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Anticorupție. Cinci ani mai târziu a fost numit în funcția de procuror în PCCOCS, conform procuror.magistrat.md.
  • Victor Furtuna – procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Anterior a activat la PA. În 2016 a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. Procurorul a gestionat mai multe dosare în care era vizat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
  • Andrei Mațco – avocat;
  • Alexandru Machidon – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, Alexandru Machidon a primit un salariu de circa 300 de mii de lei și a primit un cadou de 2600 de euro la un eveniment de familie. În 2018, acesta și-a achiziționat un apartament cu o suprafață de 65 de metri pătrați contra sumei de 45 de mii de euro, iar în 2017 a intrat în proprietatea unui BMW 520 D contra sumei de 26 de mii de euro.

Cine sunt evaluatorii

Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale este formată din două membre din România, desemnate de președinta Maia Sandu și Ministerul Justiției – Laura Ștefan și Gabriela Scutea. Ceilalți trei membri, propuși de CSP, sunt Igor Dolea, Sergiu Russu, Marcel Dumitraș.

Regulamentul concursului prevede că preselecția candidaților la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate se efectuează de către Comisia specială instituită ad-hoc de Consiliul Superior al Procurorilor, din componența căreia fac parte:

a) persoană desemnată de președintele Republicii Moldova;
b) o persoană desemnată de Ministerul Justiției;
c) trei persoane desemnate de Consiliul Superior al Procurorilor.

Detalii despre cariera membrilor comisiei găsiți aici.