Principală  —  Ştiri   —   LIVE/ Ședința CSP: Se amână…

LIVE Ședința CSP: Se amână examinarea dosarele celor șase candidați la funcția de procuror general. Motivele invocate și interacțiunea președintelui Consiliului cu trei procurori înscriși în cursă

Captură de ecran/Privesc.eu

Nouă din cei 10 membrii ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), întruniți în ședința de marți, 30 ianuarie, vor examina șapte subiecte. Dosarele celor șase candidați la funcția de procuror general, care urmau a fi examinate în privința eligibilității, au fost amânate pentru o ședință ulterioară.

UPDATE 10:50 CSP a stabilit lipsa unor avize consultative care urmau să fie remise de către autoritățile de control, potrivit legii.

Prin dezbaterile care au avut loc, s-a ajuns la concluzia de a amâna o singură dată ședința de examinare a admisibilității dosarelor și de a îndemna autoritățile de control ale statului să emită, în termenul solicitat, avizele. Din acest motiv, chestiunea cu privire la admisibilitatea dosarelor în concurs vor fi examinate în următoarea ședință a Consiliului. Să ne mobilizăm și să recepționăm avizele”, a declarat Dumitru Obadă.

Președintele CSP a povestit despre interacțiunea cu trei procurori înscriși în cursă.

Cu domnul Munteanu am activat, în 2011, la Procuratura Anticorupție. În același birou am activat un an. Cu domnul Iachimovschi am studiat împreună și suntem membri ai Consiliului de administrare a Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate. Cu domnul Demciucin am interacționat la INJ ca formator. Aceste circumstanțe au fost aduse la cunoștința Autorității Naționale de Integritate, pentru a da o calificare juridică. ANI a exclus situația de incompatibilitate”, a relatat Obadă.

UPDATE 10:30 Elena Roșior declară că a fost respectat termenul legal de examinare a dosarelor aspiranților la funcția de procuror general. În ședință închisă se va supune examinării lista candidaților.

Țin să menționez că nu au parvenit de la autoritățile naționale toate interpelările care au fost adresate. Din aceste considerente, urmează să discutăm într-o ședință închisă subiectul dat”, menționează Roșior.

Președintele CSP Dumitru Obadă precizează că la această etapă au fost depuse șase dosare.

La concurs au depus dosarele de participare:

  • avocatul Ilie Rotaru;
  • procurorul adjunct interimar Igor Demciucin;
  • avocatul Serghei Perju;
  • procurorul Octavian Iachimovschi;
  • procurorul general interimar Ion Munteanu;
  • juristul Andrei Coca.

Agenda a fost aprobată anonim.