Ședința CSM: Două judecătoare vor fi transferate temporar la CSJ. Cererea de transfer a unui magistrat, respinsă de CSM, iar un alt candidat nu s-a prezentat la concurs
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește marți, 13 februarie, în ședință. Pe agenda membrilor CSM sunt incluse 10 subiecte, inclusiv desfășurarea concursului pentru suplinirea, prin transfer, a trei posturi vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
UPDATE 16:45 CSM a aprobat transferul temporar la CSJ, din 19 februarie, a judecătoarelor Stela Procopciuc și Lilia Roic-Botezatu. Cererea magistratului Grigore Manoli a fost respinsă, cu dou voturi „pro” și patru voturi „împotriva” transferului.
Judecătorul de la Curtea de Apel Bălți Dumitru Pușca nu s-a prezentat la ședința CSM și a fost exclus din concurs. În 2022, Dumitru Pușca a candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, după ce s-a retras din concurs.
Grigore Manoli este judecător în materie de drept civil la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. În 2020, acesta a râvnit la fotoliul de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. În mai 2021, CSM a aprobat transferul magistratului la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. El a ajuns să activeze în instanță în 2015, anterior fiind avocat.
În cadrul ședinței CSM, Manoli a declarat că ultimii 15 ani i-a dedicat domeniul justiției.
Stela Procopciuc este judecătoarea Curții de Apel Bălți din 2007, numită prin decretul președintelui de atunci, Vladimir Voronin. La sfârșitul anului 2023, în urma prelungirii concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii a remis Comisiei Vetting încă un candidat, în vederea inițierii procedurii de evaluare. Este vorba despre Stela Procopciuc, care a fost admisă în calitate de candidată din rândul judecătorilor. Aceasta va fi evalută în temeiul prevederilor Legii 65/2023, normelor subordonate acestei legi, dar și altor acte normative.
Lilia Roic-Botezatu activează la judecătoria Hîncești din 2015, numită în funcție prin decretul lui Nicolae Timofti. Lilia Roic-Botezatu a activat în diferite funcții în cadrul CSJ în perioada 2002-2012, cu o pauză în de cinci ani (2007 și 2012, când a activat în calitate de avocat). La CSJ aceasta a ocupat, consecutiv, funcțiile de: specialist principal în Cancelaria Colegiului Civil al Curții, consultant superior în cadrul Secției Cancelarie civilă și contencios administrativ a Curții, consultant superior în Secția legislație, informatică și cumputere a Direcției de evidență a legislației și informatică și asistent judiciar în cadrul Colegiului Penal al Curții.
UPDATE 15:05 Cu 6 voturi „pro”, CSM a acceptat raportul Comisiei Vetting cu privire la evaluarea magistratei Aliona Miron și a constatat promovarea evaluării.
UPDATE 15:00 CSM analizează raportul Comisiei Vetting privind evaluarea judecătoarea Aliona Miron, candidată la funcția de judecătoare la CSJ. Prin raportul său din 27 decembrie 2023, Comisia a propus CSM-ului promovarea evaluării de către Aliona Miron.
Conform procedurii, rezultatele evaluării sunt examinate în ședință publică, cu participarea subiectului, care poate prezenta informații suplimentare pe care le consideră relevante doar dacă probează că a fost în imposibilitatea de a le prezenta anterior Comisiei.
Ulterior, CSM va emite o hotărâre motivată prin care:
- fie va accepta raportul Comisiei și va constata promovarea;
- fie va respinge raportul și va dispune, o singură dată, evaluarea repetată a candidatei.
În cel mult trei zile de la adoptarea hotărârii motivate de către CSM, Comisia Vetting va publica raportul de evaluare pe pagina sa web.
Primul subiect pe ordinea de zi este examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a judecătorului la Curtea Supremă de Justiție, Aliona Miron, subiect amânat la ședința din 23 ianuarie.
Totodată, CSM urmează să examineze subiectul privind specializarea judecătorilor pentru examinarea cauzelor de corupție și a celor conexe.
Agenda şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 13 februarie:
- Examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a judecătorului la Curtea Supremă de Justiție, Aliona Miron.
- Desfășurarea concursului pentru suplinirea, prin transfer, a posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție
- Specializarea judecătorilor pentru examinarea cauzelor de corupție și a celor conexe.
- Demersul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești privind completarea unor acte normative interne ale Consiliului Superior al Magistraturii în contextul Legii nr. 179/2023 privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă.
- Cererea membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Maria Frunze privind acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului minor.
- Cererea judecătorului Taisia Prutean, de la Judecătoria Chișinău privind suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului minor.
- Demersul președintelui interimar al Judecătoriei Cimișlia, Dumitru Cherdivara privind menținerea împuternicirilor unor judecători.
- Demersul președintelui interimar al Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan privind desemnarea unui judecător eligibil pentru desfășurarea stagiului de practică de către un audient al INJ.
- Delegarea judecătorilor pentru participare la seminare, conferințe și cursuri de instruire.
- Aprobarea unor dispoziții emise de președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii