Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința CMC. Pe ordinea…

VIDEO Ședința CMC. Pe ordinea de zi este aprobarea bugetului capitalei pentru 2021. „Se pregătește o mare ilegalitate”

Foto-simbol

UPDATE 15:40 Înainte de examinarea punctelor de pe ordinea de zi, s-au ținut discursuri. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase a criticat dur activitatea executivului primăriei și spune că în CMC a fost creată aceeași coaliție neformală ca în Parlament. Totodată, Năstase anunță că fracțiunea pe care o conduce nu exclude „inițierea procedurilor de schimbare a managementului primăriei de la cel mai înalt nivel pentru că orașul nu mai are nevoie de experimentul socialist care este prea costisitor pentru cetățenii din Chișinău”, a mai spus Năstase.

UPDATE 15:30: Consilierii PSRM, Șor și PDM au votat pentru aprobarea ordinii de zi. Asta chiar dacă cei din opoziție au cerut amânarea votului punctelor ce țin de bugetul capitalei, deoarece consilierii l-au primit aseară la ora 23.01 și nu a putut să-l studieze.

UPDATE 14:44: Cu o întârziere de peste 40 de minute, ședința Consiliului a început. Consilierii Platformei DA, PAS, PL și PUN au declarat că ședința este una ilegală și au cerut organizarea unei ședințe respectând normele de drept. Asta pentru că este vorba despre o ședință deîndată care trebuie organizată doar când este vorba despre o urgență. Cu votul a 26 de consilieri PSRM, Șor și Partidul Democrat ședința a început și președinte a acesteia a fost numit consilierul socialist Victor Poleacov.

Ședință importantă a Consliului Municipal Chișinău. Pe ordinea de zi sunt 9 puncte, dintre care cel mai importat se referă la aprobarea bugetului capitalei pentru 2021.

Mai multe fracțiuni ale consiliului critică dur proiectul acestuia. Astfel, consilierul liberal Ion Cebanu spune că se pregătește o mare ilegalitate și că documentul prevede un deficit bugetar record de 1,5 miliarde de lei care nu are acoperire.

În același timp, Cebanu spune că după aprobarea acestuia, municipalitatea planifică să crească taxele locale, iar în această noapte au avut loc anumite târguri dintre socialiști și alți consilieri, iar votul de astăzi va arată acest lucru.

„Fracțiunea PL din CMC nu va tolera asemenea abordări ilegale și iresponsabile din partea primarului, socialiștilor și altor consilieri care își folosesc mandatul dat de cetățeni doar pentru lustruirea imaginii socialiștilor și în special a lui IV. Ceban, care la această dată se află în concediu, vom ataca aceste decizii în organele de drept și vom face publice orce abateri de la normele legale”, a scris Cebanu pe pagina sa de facebook.

De asemenea, și fracțiunea PAS a anunța că nu va vota bugetul. Asta pentru că a fost elaborat în grabă, fără consultări și care nu respectă promisiunile primarului privind consultarea publică a acestuia.

„Consilierii PAS din CMC susțin că bugetul propus de către executiv nu vine să finanțeze rezolvarea problemelor reale ale orașului. Aceștia au solicitat revizuirea documentului și majorarea cheltuielilor pentru sănătate, transport public inclusiv transport alternativ, construcția drumurilor, investiții capitale în educație și amenajarea curților. Totodată, Fracțiunea PAS a motivat decizia de a nu vota bugetul în varianta actuală și  prin încălcarea procedurii de către primarul Ion Ceban, care a promis că va consulta pe larg bugetul, dar nu a făcut-o. Varianta expediată spre votare consilierilor fiind elaborată peste noapte, fără ca acesta să treacă toate etapele de consultări publice și să fie avizată de către comisia de specialitate”, scriu cei de la PAS.

În replică, primarul Ion Ceban respinge acuzațiile, spune că bugetul a fost pregătit transparent cu includerea propunerilor din partea tuturor fracțiunilor și că este o zi foarte importantă pentru locuitorii capitalei.

„Executivul a venit cu o abordare constructivă și utilă pentru toți locuitorii atât din oraș cât și suburbii. Eu cred că există suficientă maturitate politică pe lângă declarațiile „tari” expuse, care ar permite să dezvoltăm capitala pe exemplul anului 2020 fiind un început bun pentru Chișinău.Putem merge în continuare fără un buget aprobat, doar că acest lucru trebuie să fie unul asumat în fața cetățenilor și doar ei să ne judece atunci când nu vor putea fi făcute anumite investiții pe care cu toții le așteaptă”, a încheiat Ceban..