Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE/ Proteste la Curtea Constituțională.…

LIVE Proteste la Curtea Constituțională. Dodon, despre Maia Sandu: „Problemele pentru ea abia încep”

Foto: Igor Dodon/ Facebook

Joi, 28 noiembrie, în ședința de la ora 10:00, Curtea Constituțională (CC) urmează să decidă dacă validează sau nu rezultatele alegerilor prezidențiale și a referendumului cu privire la aderarea la Uniunea Europeană.

În acest context, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) organizează o acțiune de protest în fața sediului Curții. „Sunt invitați toți doritorii de a susține poziția noastră fermă împotriva deciziilor care subminează interesele cetățenilor și democrația în R. Moldova”, se arată în anunțul PSRM, publicat pe 27 noiembrie.

UPDATE 11:30 Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a ținut un discurs în cadrul protestului. Acesta a îndemnat opoziția să se unească împotriva guvernării și a președintei alese, Maia Sandu.

„Astăzi este ultima șansă a Maiei Sandu să plece onest. (…) Dacă nu va folosi această șansă, va fi alungată cu rușine. Problemele pentru ea abia încep.

Cerem alegeri repetate și, de dorit, fără Maia Sandu! Cerem demisia acestei guvernări, care a mințit oamenii, și organizarea alegerilor parlamentare anticipate! Fac apel la toate partidele de opoziție să se unească împotriva acestei puteri și să ceară alegeri parlamentare antici pate. Jos Maia Sandu, jos PAS!”, a spus liderul socialiștilor.

UPDATE 11:20 Înalta Curte a respins reprezentanților PSRM privind acceptarea ca parte în procesul de confirmare a rezultatelor alegerilor prezidențiale și de validare a mandatului președintelui R. Moldova.

Într-un briefing de presă din dimineața zilei de 28 noiembrie, Vlad Bătrîncea, președintele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a declarat că mai mulți deputați socialiști, dar și echipa juridică a partidului, vor fi prezenți la ședință, unde vor prezenta „zeci de încălcări grave” din acest scrutin, care, potrivit lui, au influențat rezultatele. Acesta a mai subliniat că PSRM va cere și renumărarea voturilor, întrucât ar deține informații „care arată că datele din procesele verbale din secțiile de votare sunt diferite de cele prezentate de Comisia Electorală Centrală”.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat valabile, pe 9 noiembrie, alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova. Tot atunci, CEC a aprobat Raportul cu privire la rezultatele alegerilor prezidențiale și procesul verbal privind centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur de scrutin, pe care le-a expediat Curții Constituționale.

Joi, 28 noiembrie, la aproape patru săptămâni după alegerile prezidențiale, Înalta Curte va confirma sau infirma, într-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțe a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.

Pe 3 noiembrie, a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova. Președinta Maia Sandu, care a candidat pentru un nou mandat, a câștigat scrutinul. Dacă alegerile vor fi validate de CC, Maia Sandu va deveni primul președinte ales de popor, care a reușit să obțină două mandate.