Principală  —  Ştiri   —   LIVE/ IGP despre blocarea unei…

LIVE IGP despre blocarea unei secții de votare la Varnița, dar și despre solicitările certificatelor privitor la testul COVID-19 negativ

Inspectoratul General al Poliției vine cu primele precizări privitor la mersul alegerilor. Marin Maxian, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne a R. Moldova a menționat că la Varnița a fost blocat accesul alegătorilor la o secție de votare, iar unele persoane care sunt împotriva participării la vot a persoanelor din stânga Nistrului le solicită acestora testul negativ la COVID-19.

Pe parcursul zilei de 31 octombrie Poliția a asigurat respectarea zilei tăcerii, dar și siguranța transportării documentației electorale către secțiile de vot. De asemenea, aceasta a asigurat paza secțiilor de vot pe parcursul nopții.

Agitație electorală în „ziua tăcerii”

În ziua tăcerii a fost sesizat un caz de agitație electorală în satul Izvoare din raionul Drochia. Acest fapt a fost documentat, iar persoana urmează a fi sancționată.

Până la momentul actual, cazuri de transportare organizată a alegătorilor la urna de vot nu au fost identificate.

Secție blocată și gaz lacrimogen la Varnița

Pentru votanții din stânga Nistrului au fost deschise 42 de secții de votare.

La Varnița un grup de veterani dar și de localnici încearcă să pericliteze activitatea secției de votare, blocând acccesul persoanelor care vin să-și exercite dreptul la vot. Poliția a intervenit și accesul la urna de vot a persoanelor este asigurat.

O persoană a intrat în altercații verbale cu grupul de cetățeni prezent la vot și urmare a acestora, a folosit gaz lacrimogen. Poliția a reacționat imediat, a identificat persoana și a reținut-o. Infracțiunea urmează a fi calificată, iar după aceasta, persoana va fi reținută.

Poliția a venit cu solicitarea către cetățeni de a respecta legislația. Maxian a menționat că este interzisă transportarea alegătorilor la secția de vot, iar persoanele care nu vor repecta legea vor fi sanționate. De asemenea, toate incidentele vor fi documentate de organele procuraturii.

Unele persoane care nu sunt de acord ca persoanele din stânga Nistrului să meargă la vot, le solicită acestora certificatul privind rezultatul negativ la COVID-19. Poliția a menționat că această cerință este ilegală și nu este necesară prezentarea niciunui certificat de sănătate.

Observatorii din cadrul secțiilor de votare trebuie să fie imparțiali

Maxian a menționat și despre obligațiile observatorilor din cadrul secțiilor de votare. Aceștia trebuie să fie imparțiali, să poarte legitimația, să nu dea instrucțiuni, să se abțină să facă agitație în favoarea sau defavoarea concurenților electorali.

De asemenea, au fost constatate cazuri în care unii participanți la monitorizare sau grupuri de cetățeni stopează automobile și solicită verificarea acestora. Orice intervenție de acest tip este contrară legii, iar acest lucru este de competența poliției.

Maxian a îndemnat oamenii să sesizeze poliția despre toate încălcările.

Angajații poliției se află în raza de o sută de metri de la fiecare secție de votare. MAI a implicat peste 6000 de angajați în asigurarea securității alegătorilor.