Prima ședință a Guvernului, după remanieri. 26 de subiecte, pe ordinea de zi
Miercuri, 20 noiembrie, executivul intră în ședință într-o nouă componență, aceasta fiind prima întrunire după ceremonia din 19 noiembrie de depunere a jurământului de către noii membri ai Guvernului condus de Dorin Recean: Daniela Misail-Nichitin, noua șefă a Ministerului Afacerilor Interne, și Ludmila Catlabuga, care a preluat conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în locul lui Vladimir Bolea, care va fi responsabil de portofoliul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
UPDATE 10:56 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 8/2022 privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional prin intermediul mecanismului extins de creditare, care va permite majorarea suportului bugetar. Cabinetul de miniștri a mai susținut inițiativa privind punerea în liberă circulație (import) a 5 autobuze de marca „Mercedes” și proiectul de lege pentru modificarea Codului vamal al Republicii Moldova.
UPDATE 10:52 Membrii Guvernului au votat pentru adoptarea Setului de măsuri pentru implementarea recomandărilor Comitetului Lanzarote privind asigurarea implementării Convenției Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale.
UPDATE 10:45 Miniștrii au susținut inițiativa de modernizare a unor școli sportive de sub ordinea Ministerului Educației. Astfel, acum vor exista 4 școli sportive specializate: o școală de gimnastică, care va fi prima de acest fel, o școală de șah și joc de dame pe baza clubului de șah, o școală sportivă specializată de rugby și o școală sportivă specializată a probelor de contact.
UPDATE 10:39 Proiectul privind modificarea regulamentului privind gestionarea fondurilor de urgență ale Guvernului, aprobat prin Hotărârea Guvernului, a fost susținută de membrii executivului.
UPDATE 10:31 Guvernul a susținut aprobarea Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Programul Alimentar Mondial (PAM) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind acordarea ajutorului financiar persoanelor vulnerabile din Moldova, semnat la Chișinău la data de 2 noiembrie 2024.
UPDATE 10:29 A fost aprobată modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 nr. 418/2023.
UPDATE 10:28 Miniștrii au susținut proiectul de lege care prevede compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau, după caz, de închiriere a spațiului locativ a judecătorilor și procurorilor cu activitate în teritoriu.
„Procurorul care își exercită atribuțiile de serviciu într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul, dacă distanța dintre localitățile respective constituie cel puțin 20 km, are dreptul la compensarea lunară a cheltuielilor de transport tur-retur sau, după caz, de închiriere a spațiului locativ”, se menționează în proiect.
UPDATE 10:24 A fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea Codului educației al R. Moldova. O modificare se referă la interzicerea utilizării telefoanelor mobile în cadrul lecțiilor. Totodată, prin ordinea ministrului urmează a fi aprobat un ordin procedural despre cum se va gestiona această situație. A doua modificare vine să introducă un nou profil la treapta liceală, pe lângă cel umanist și real, pentru școlile unde se formează doar o clasă liceală. Profilul va avea o distribuție mai echilibrată între orele specifice profilului real cu cele specifice profilului umanist.
UPDATE 10:19 Șefii Ministerelor au susținut proiectul de hotărâre a Guvernului pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Unit privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală.
UPDATE 10:17 Cabinetul de miniștri a ratificat acordul dintre R. Moldova și R. Italiană în domeniul securității sociale, întocmit la Roma la 31 octombrie 2024, pe baza căruia persoanele lucrătorii migranţi moldoveni vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o boală obișnuită, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzate de un accident de muncă sau de o boală profesională și pensii de urmaș.
„Dispozițiile Acordului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost supuse legislației unui sau ambelor state contractante (angajaţi, lucrători independenţi, lucrătorii detaşaţi, personalul misiunilor diplomatice şi posturilor consulare, etc.). În baza Acordului persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o boală obișnuită, pensii și indemnizații de dizabilitate cauzate de un accident de muncă sau de o boală profesională și pensii de urmaș”, se arată în proiect.
UPDATE 10:14 Guvernul a aprobat numirea lui Alexei Chitoroaga în funcția de director al Agenției Feroviare, dar și demiterea din funcția de secretar de stat al ministerului Sănătății a Alexandru Gasnaș din 20 noiembrie 2024, În baza cererii de demisie.
UPDATE 10:12 Premierul Recean s-a adresat miniștrilor cu solicitarea de a face o evaluare a managementului tuturor instituțiilor subordonate, ca să se asigure că nu „tolerează incompetența” și „lipsa de rezultate”
„Foarte minuțios evaluăm performanța, integritatea și competența fiecărei instituții subordonate și în mod special a șefilor acelor instituții”, a cerut Dorin Recean.