Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Precizările Comisiei Electorale Centrale…

VIDEO Precizările Comisiei Electorale Centrale privind desfășurarea alegerilor

În aceste momente are loc al doilea briefing al Comisiei Electorale Centrale(CEC). Membrii CEC anunță despre incidente dar și despre prezența la vot până la 12.00.

Potrivit CEC, până la ora 12.00 au votat peste 630 de mii de alegători sau circa 22,60 % din cei așteptați azi la urne.

Conform datelor statistice, cei mai activi alegători sunt în circumscripțiile electorale Ocnița, Dondușeni, Șoldănești, Rezina unde au votat peste 23 % din cei așteptați la urne. În municipiul Chișinău avem o participare de peste 140 mii alegători – sau 21 %.

În secțiile de votare deschise în străinătate au votat, până la această ora peste76 mii de alegători. Conform informațiilor deținute, la acest moment sunt operaționale toate secțiile de votare constituite în Europa și Asia, în următoarele ore urmând să se deschidă doar 16 secții de votare din Statele Unite ale Americii și Canada.

La moment, sunt înregistrate aglomerații la unele secții de votare din străinătate în următoarele state: Belgia, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Italia, România, Federația Rusă, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie, Israel.

Inspectoratul General al Poliției a informat CEC despre înregistrarea, până la ora 11.00, a 23 de sesizări despre diferite încălcări/incidente şi alte acţiuni privind desfășurarea activității electorale printre care cazuri de agitație electorală, blocare a traseelor, incidente cu buletinul de vot și transportare a alegătorilor.

Astăzi, 15 noiembrie 2020, are loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui R. Moldova. Cetățenii R. Moldova își vor alege președintele dintre doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur: Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate și Igor Dodon, candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova.

Spre deosebire de primul tur, când a fost necesară prezența a cel puțin ⅓ din alegătorii înscriși în listele electorale, în turul doi de scrutin, alegerile se vor declara valabile, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri.