Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Peste 130 000 de…

LIVE Peste 130 000 de cetățeni, documentați pentru că ar fi fost mituiți în contextul scrutinului electoral, fiindu-le transferați bani din Federația Rusă

Captură de ecran privesc.eu

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și procurora șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susțin un briefing de presă cu privire la finanțarea ilegală și coruperea masivă a alegătorilor în contextul scrutinului electoral din 20 octombrie 2024.

UPDATE 11:20 Viorel Cernăuțeanu a declarat că Poliția cunoaște care sunt candidații susținuți de Federația Rusă, prin organizația criminală Șor, dar a spus că nu poate da nume, deocamdată.

UPDATE 11:03 Potrivit șefului IGP, azi dimineața au avut loc percheziții la domiciliile mai multor persoane care ar fi implicate în finanțarea ilegală a partidelor politice și coruperea masivă a alegătorilor.

„Stabilim un fenomen fără precedent pentru R. Moldova, dar și pentu statele vecine si europene. Întâlnim un fenomen amplu de finanțare și de corupere în vederea perturbării procesului electoral pe teritoriul R. Moldova”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit lui, Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130 000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale.

Astfel, doar pentru luna septembrie, Poliția a documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

„Este destul de șocant să vedem câte persoane s-au implicat până acum în aceste activități”, a punctat Dragalin.

Șefa PA a subliniat că a fost stabilită identitatea persoanelor mituite, dar și sumele care au fost transferate.