Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE/ Oficial! Au fost lansate…

LIVE Oficial! Au fost lansate negocierile de aderare ale R. Moldova la UE

Captură de ecran: privesc.eu

Marți, 25 iunie 2024, la Luxemburg are loc prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană, în cadrul căreia vor fi lansate oficial negocierile de aderare ale țării noastre la Uniunea Europeană.

UPDATE 19:48 Ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib, a declarat lansarea oficială a negocierilor de aderare ale R. Moldova la UE.

UPDATE 19:47 Dorin Recean și-a termintat discursul, menționând că R. Moldova își va continua progresul.

UPDATE 19:44 „Moldova ia pași substanțiali pentru a-și consolida economia și pentru a fi un membru competitiv”, a declarat premierul R. Moldova.

UPDATE 19:34 Cuvântul i-a fost dat prim-ministrului R. Moldova, Dorin Recean, care prezintă poziția țarii noastre pentru negocierile care urmează.

„Uniunea Europeană a fost concepută ca un proiect de pace și reconciliere între noi. (…) R. Moldova vede aderarea la UE ca parte a eforturilor pentru stabilitatea păcii și prosperitatea pe continentul european pe care o Fondatorii au avut-o în vedere”, a spus Dorin Recean de la tribună.

UPDATE 19:32 Ministra de externe a Belgiei, Hadja Lahbib, și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, prezintă cadrul de negociere.

„Vreau să subliniez că aceste eforturi ar trebui să aducă rezultate dincolo de negocieri. (…) Întregul proces de lucru cu părțile interesate, opoziția parlamentară, autoritățile locale, precum și cu societatea civilă, este esențial”, a declarat comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Captură de ecran: privesc.eu

UPDATE 19:10 Au fost lansate oficial negocierile de aderare ale țării noastre la UE.

UPDATE 19:10 S-a dat startul Conferinței interguvernamentale R. Moldova – Uniunea Europeană.


UPDATE 18:20 În aceste momente prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, fac declarații de presă. Ședința Comisiei interguvernamentale ar urma să aibă loc începând cu ora 19:00.

„Vreau să mă adresez cetățenilor din R. Moldova, dar și moldovenilor din toată lumea. Astăzi vom demara oficial negocierile cu UE la prima conferință interguvernamentală, acolo unde vom determina împreuă cu UE cum vom construi o viață pașnică și prosperă în R. Moldova, la noi acasă”, a spus premierul Dorin Recean.


R. Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a emis avizul său privind cererea. Pe baza recomandărilor Comisiei, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a R. Moldova și i-a acordat acesteia statutul de țară candidată la 23 iunie 2022. La 8 noiembrie 2023, în cadrul Pachetului de Extindere, Comisia a publicat raportul său privind R. Moldova, recomandând deschiderea negocierilor de aderare.

În raportul său pentru 2023, Comisia Europeană a declarat că țara noastră a înregistrat progrese importante în ceea ce privește cele nouă etape identificate de Comisie în avizul său din 2022.

„Comisia consideră că Moldova îndeplinește în mod satisfăcător criteriile legate de stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, respectul și protecția minorităților”, a declarat CE.

Săptămâna trecută, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. Negocierile sunt împărțite în 35 de capitole de negociere, grupate în 6 grupuri tematice. Negocierile pentru fiecare grup se deschid ca un întreg – după ce țara îndeplinește criteriile de referință pentru deschidere. Fiecare capitol va fi abordat individual în ceea ce privește închiderea sa provizorie.