Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministerul de Externe și…

VIDEO Ministerul de Externe și CEC prezintă ultimele date privind secțiile de votare din străinătate

Ministrul de Externe Aurel Ciocoi și președintele CEC Dorin Cimil prezintă în cadrul unei conferințe de presă comună ultimele date privind secțiile de votare din strîinătate.

În total, în turul doi, la fel ca și în primul tur vor vi deschise 139 de secții de votare.

Ministrul de Externe spune că a rămas surprins de numărul masiv al moldovenilor care au participat în primul tur și pentru a facilita accesul, la secțiile cele mai aglomerate au fost schimbate adresele, fiind căutate spații cu caracter sportiv, cultural sau expozițional, dar și suplimentate numărul de cabine de vot, scannere și alte echipamente necesare.

„În vederea fluidzării maxime a doritorilor din al doilea tur si rigorile din statele europene, unele secții de votare unde a fost o aglomerare mai mare s-a decis sau a fost nevoit de schimbat locatiile la Frankfurt, Munchen, Milano, Verona, Parma, londra și Tel-Aviv”, a declarat Ciocoi.

Ministrul de Externe spune că și de această dată se vor deschide toate cele 139 de secții. 2 secții de votare vor avea un program separat. La Baku va lucra până la 18.00 din cauza declarării stării de urgență. La Strasbourg va lucra până la 20.00 fiind impusă de situația epidemeologică din acest oraș.

„Riscuri au planat inclusiv până în această dimineața, ultima secție care risca să nu să se deschidă a fost una din Franța, dar s-a rezolvat și acolo”, a mai menționat Aurel Ciocoi.

Președintele CEC, Dorin Cimil spune că pentru turul doi, autoritatea electorală a luat măsuri suplimentare pentru asigurarea a procesului electoral în secțiile unde s-au înregistrat cele mai multe votulri alocând în acest sens 2,6 milioane de lei suplimentar.

„S-a dispus majorarea cu 115 mii a numărului de buletine de vot care au fost expediate la secțiile din străinătate. După cum bine se știe, mai mult de 5 mii de buletine de vot pentru fiecare secție nu se poate și îndemn cetățenii noștri din străinătate să meargă la cea mai apropiată secție de votare. Au fost supliniten secțiile de votarecu 30 de calculatoare și redirecționate scannerele în secțiile de votare unde a fost mai mulți alegători și unde am suplinit cu cabine, urne, ștampile și alte rechezite”, a mai declarat Dorin Cimil.