Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Mai mulți agricultori protestează…

LIVE Mai mulți agricultori protestează în centrul Chișinăului

Foto: Democrația Acasă

Mai mulți agricultori din câteva raioane protestează miercuri, 9 decembrie, în centrul Capitalei, acolo unde și-au adus și utilajele care îi ajută să-și câștige pâinea. Agricultorii se declară nemulțumiți de atitudinea Guvernului față de pierderile pe care le-au suportat în anul agricol 2020 afectat puternic de secetă.

„Faptul că am ajuns azi aici în Piața Marii Adunări Naționale este deja o victorie. Sperăm că aici în centrul Capitalei să fim auziți și ne adresăm către toată populația: noi nu am venit astăzi aici să cerșim banii voștri, așa cum a fost anunțat sau declinat de cei de sus (…) Situația, condițiile climaterice ale anului 2020, care în ultimii ani încă nu am suportat așa o secetă, ne-a adus pe toți aici”, a spus un fermier.

„Odată ce am ajuns aici, cale de întoarcere nu este. Trebuie să mergem până la capăt. Trebuie să schimbăm lucrurile, trebuie să facem ca societatea să înțeleagă de ce noi am venit aici. Noi nu am venit doar pentru noi. Noi am venit pentru întreaga țară și trebuie să ne susținem unii pe alții”, a spus un alt agricultor.

Agricultorii cer compensarea la hectar de 3000 de lei pentru grupa a doua, indiferent dacă e porumb sau floare și întoarcerea la taxa pe valoare adăugată. Fermierii spun că deocamdată acestea sunt revendicările, iar dacă până luni nu vor primi un răspuns, așa cum li s-a promis, aceștia vor bate din nou „din ușă în ușă”.

La 6 decembrie, zeci de tractoare au ajuns în capitală fiind oprite de poliție la intrare în oraș. Pe facebook au apărut atunci mai multe imagini cu tehnica agricolă care stătea parcată pe marginea drumurilor la intrările din direcție Est și Sud-Est sau Sud.

Agricultorii, care au protestat și în august, se declară nemulțumiți de atitudinea Guvernului față de pierderile pe care le-au suportat în anul agricol 2020 afectat puternic de secetă. În același timp, ei se declară revoltați de politica bugetar-fiscală pentru 2021 care prevede o creștere a TVA pentru producția agricolă de la 8 la 12% și care în opinia lor va duce la pierderi și mai mari.