Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Lotul olimpic al R.…

LIVE Lotul olimpic al R. Moldova a revenit în țară. Primele declarații ale sportivilor

Poliția de Frontieră/ Facebook

Lotul olimpic al R. Moldova a revenit astăzi de la Paris, în frunte cu medaliații Jocurilor Olimpice (JO), Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi. La această ediție a JO din Paris, R. Moldova a cucerit patru medalii, aceasta fiind prima dată de când evoluează la JO cu o delegație separată și de două ori mai multe ca în 1996 și 2000.

Președinta Maia Sandu i-a întâmpinat la Aeroport pe sportivi, alături de susținătorii acestora. „Dragi campioni, bine ați revenit acasă. Am urmărit cu sufletul la gură, v-am aplaudat în acest zile și săptămâni și vă aplaudăm și astăzi, toată Moldova, cu mândrie și cu recunoștință. Ne-ați reprezentat cu demnitate, am trăit cu voi emoțiile fiecărei competiții și ați reușit să uniți Moldova. În acest an, voi, sportivii Moldovei, campionii, ați scris istorie. Este pentru prima dată de la independență când R. Moldova obține atât de multe medalii. Anastasia ne-a adus argintul, Denis, Adil și Serghei ne-au adus bronzul. Și sperăm foarte mult că se va face dreptate lui Marion Robu și va obține medalia meritată. Felicitări și mulțumim tuturor celor 26, ați fost minunați și ați luptat cu tărie. Le mulțumim și părinților, familiilor, antrenorilor, echipelor voastre, umerii lor, eforturile lor adesea ori nevăzute sunt temelia pe care voi ați crescut cu încredere”, a declarat Sandu.

Anastasia Nichita – „Vă mulțumesc pentru așa primire căldurosă. Atâta susținere cum am avut parte la aceste jocuri olimpice nu am avut niciodată. Și mă bucur că prin sport lumea s-a unit, a devenit mai unită și sper ca și în continuare, cât mai multă lume, copii, să practice sportul, pentru că sportul până la urmă nu este doar despre performanță, dar este și despre un mod sănătos de viață. Mulțumesc mult la toată lumea. Sunt foarte emoționată, mulțumesc!”.

Serghei Tarnovschi – „Vreau să mulțumesc președinta pentru primirea caldă, să mulțumesc Comitetului Național Olimpic pentru organizarea deplasării și suportul în procesul pregătirii pentru competiții. La fel aș dori să mulțumesc Ministerului Educației și Cercetării, pentru tot ce a făcut pentru noi. Doresc să felicit toți sportivii și antrenorii și vreau să spun că noi am dorit să bucurăm toată Moldova cu rezultatele noastre și cred că am reușit acest lucru. Eu cred că noi o să putem să facem pe viitor rezultate și mai bune. Hai Moldova!”.

Nicolae Juravschi, președintele Comitetul Național Olimpic și Sportiv – „Aceste rezultate s-au plămădit timp de zeci de ani, nimeni nu devine campion într-un an, doi. (…) Antrenorii, federațiile sportive, cluburile sportive au demonstrat încă o dată că valoare, au demonstrat că știm să muncim, avem valoare, avem opțiuni, avem gânduri bune. Moldova are viitor, inclusiv și în mișcarea sportivă prin rezultatele sportivilor noștri.  Felicitări stimați părinți, prieteni, cei care ați fost pe parcursul a întregii competiții alături de sportivi. Ei au simțit, se vede după dispoziția lor, după dorința de a lupta pentru țară, inclusiv, chiar și cineva dintre ei a avut vreo mică traumă sau un mic impediment, au mers mai departe. Ne mândrim mult, avem o echipă foarte valoroasă. Vă îndemn să dați copii la sport, să le dați educație corectă pentru că asta este viitorul nostru”.

Dan Perciun – „Felicitări din partea Ministerului Educației Tineretului și Sportului, ați făcut să ne mândrim, ați făcut să ne mândrim că suntem moldoveni. Cel mai important lucru pe care l-ați obținut, ne-ați dat încrederea că noi, ca și popor, putem câștiga, că noi putem fi campioni și că nimic nu ne stă în cale. Se întâmplă ceva în sportul moldovenesc, se întâmplă ceva în muzica moldovenească, se întâmplă ceva în multe domenii, e o altă generație. Iar dacă o să ne uităm la dinamica medaliilor, a fost o pauză, după care există un sentiment de renaștere. Eu vă invit să mergeți în școli, vă invit să mergeți alături de noi, să inspirăm cât mai mulți tineri și să-i molipsim, de acest sentiment că dacă muncești, totul este posibil. Felicitări, sunteți o inspirație”.

Medalia de argint adjudecată de Anastasia Nichita este prima după o pauză de 24 de ani! Anastasia, care a avut mai multe accidentări în acest an, este și prima luptătoare de la noi premiantă la Jocurile Olimpice.

Pentru prima dată pe podium au urcat și judocanii, care au cucerit tocmai două medalii de bronz, prin Denis Vieru și Adil Osmanov. A doua Olimpiadă la rând pe treapta a treia a podiumului de premiere a urcat canoistul Serghei Tarnovschi.

Foarte aproape de o medalie de bronz a fost și halterofilul Marin Robu, care a avut de suferit în urma unor decizii controversate de arbitraj. Federația de Haltere din Moldova a contestat decizia arbitrilor de la Paris, considerând că Robu a fost pe nedrept clasat pe locul 4 și că halterofilul din Italia a executat greșit proba smuls, încălcând regulamentul.

R. Moldova, cu cele patru medalii, s-a clasat pe locul 72 printre 206 țări. Paris a găzduit Jocurile Olimpice după o pauză de 100 de ani și a bătut recordul de bilete vândute – 9,4 milioane. Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară vor avea loc în 2028, la Los Angeles.